Advertentie
digitaal / Nieuws

Cyber Security Raad van start

Een dreigingsanalyse over spionage, misdaad, vandalisme en terrorisme via internet, die in oktober uitkomt, moet de basis vormen voor de adviezen van de Raad.

01 juli 2011
Minister Opstelten heeft de nieuwe Cyber Security Raad officiëel geïnstalleerd. De Raad zal adviezen geven over ICT-bedreigingen, op basis van een dreigingsanalyse. Die verschijnt echter pas in oktober.

Publiek/privaat

Evenals het per januari 2012 te openen Cyber Security Centrum is de Raad een verlengstuk van de Cyber Security Strategie die het ministerie van Justitie en Veiligheid in februari van dit jaar presenteerde. De Raad bestaat uit 14 mensen uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Naast co-voorzitters Eelco Blok (CIO van KPN) en Erik Akerboom (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding) maken onder andere KLPD-korpschef Ruud Bik, de professoren Bart Jacobs en Corien Prins, IBM-directeur Harry van Dorenmalen en operationeel directeur van Tennet, Ben Voorhorst, er deel van uit.

 

Analyse

Een door zowel publieke als private partijen opgestelde dreigingsanalyse over spionage, misdaad, vandalisme en terrorisme via het internet, die in oktober uitkomt, moet de basis vormen voor de adviezen van de Raad, maar digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) vraagt zich af of dat soort onderzoeken überhaupt erg waarheidsgetrouw is. BOF verwijst daarbij naar een nieuw onderzoeksrapport van Microsoft, met de titel ‘Sex, Lies and Cyber-crime Surveys’, waarin wordt gesteld dat de meeste alarmerende rapporten over het onderwerp zijn gebaseerd op overdreven extrapolaties van incidenten uit een te beperkte groep respondenten. 

 

Miljarden

Een enkele ongeverifieerde claim over een schade van enkele duizenden dollars bij internetfraude kan zo leiden tot de veronderstelling dat er op nationaal niveau sprake is van een miljardenschade, stelt het rapport. BOF benadrukt dat het tijd is voor een echt wetenschappelijk verantwoorde nulmeting, waaruit de feitelijke dreiging is af te leiden. 

 

EU

In het Europarlement stelde Marietje Schaake (D66) vragen over de intensieve samenwerking die de EU en de VS in april op het gebied van cybercrime zijn aangegaan. Zij is vooral bezorgd over de privacygevolgen. De nogal beperkte antwoorden verwijzen vooral naar de ernst van de situatie, waarbij de Commissie verwijst naar rapportages van bedrijven en overheden in Europa, en in het bijzonder naar een recent Europol-onderzoek dat publiek beschikbaar is.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie