Advertentie
digitaal / Nieuws

CBS experimenteert met data smartphone

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) test een app om data van respondenten over hun dagelijkse bewegingen automatisch te registreren. Tot nu toe doet het CBS dat door mensen te vragen om online formulieren in te vullen.

17 december 2018

App

Samen met de Universiteit Utrecht, Rijkswaterstaat en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid werkt het CBS dit jaar aan een app die op de smartphone geïnstalleerd wordt en de data uit verschillende sensoren, zoals de gps-gegevens, verzameld. In november voerde het CBS al een veldtest uit onder zo’n 700 deelnemers die een week werden gevolgd.

Onderzoek

Met ODiN (Onderweg in Nederland) doet het CBS een langlopend onderzoek naar het verplaatsingspatroon van Nederlanders. Deelnemers aan het onderzoek houden onder andere bij hoeveel ze reizen, hoeveel locaties (school, huis, supermarkt) ze hebben bezocht en hoe lang ze in de auto zaten. Dat doen ze nu nog door het zelf in te vullen, maar volgens de onderzoekers is een smartphone, in feite een computer met veel sensoren, bij uitstek geschikt om dit proces te automatiseren en daardoor betrouwbaarder te maken. ‘Een respondent hoeft dan niet meer zelf te onthouden waar hij is geweest en hoe lang het reizen duurde. Zelfs korte verplaatsingen kan het CBS zo detecteren,’ zegt onderzoeker Ole Mussmann.

Mogelijkheden

Volgens Mussmann bieden apps in potentie meer mogelijkheden dan enquêtes. ‘Allereerst kan de respondent zelf dingen meten die hij nog niet weet. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling. Een ander voordeel is dat het CBS 24/7 respondenten kan volgen. Dat biedt kansen om meer informatie te verzamelen met minder responslast. Verder kun je context-specifieke vragen stellen, afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie of tijd.’

Privacy

De onderzoekers keken tijdens de veldtest niet alleen naar de techniek. Ze wilden ook weten hoe groot de bereidheid was en of de gemeten data aansluit op de informatiebehoefte van het ODiN-onderzoek. Het continu volgen van de deelnemers roept ook privacyvragen op, merken de onderzoekers. Maar volgens onderzoeker Mussman hoeven ze zich daarover geen zorgen te maken. ‘Voor onderzoeken met de app gelden dezelfde privacy voorwaarden als voor enquêtes. Zo zijn individuele persoonsgegevens nooit herleidbaar. Daarnaast is participatie vrijwillig. Op elk moment kunnen respondenten zelf de dataverzameling op pauze zetten of stoppen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie