Advertentie
digitaal / Nieuws

'BIT moet worden voortgezet, maar niet tandeloos'

Het Bureau ICT-Toetsing moet zijn werk de komende jaren kunnen voortzetten. Statssecretaris Knops zou de termijn van het orgaan met een aantal jaar moet verlengen. Maar dan wel als krachtige organisatie die niet langer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt, zo stellen experts in AG Connect.

15 mei 2019
computer-geld-bit.1.jpg

Het Bureau ICT-Toetsing moet zijn werk de komende jaren kunnen voortzetten. Statssecretaris Knops zou de termijn van het orgaan met een aantal jaar moet verlengen. Maar dan wel als krachtige organisatie die niet langer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt, zo stellen experts in AG Connect.

Verkwanseld
Het Bureau ICT-Toetsing werkt nog tot eind 2020. Staatssecretaris Knops beraadt zich momenteel over de voortzetting ervan. BIT heeft er de afgelopen jaren aan bijgedragen dat er minder overheidsgeld is verkwanseld aan ICT-projecten, zeggen experts tegen AG Connect. Het controlerende overheidsorgaan moet wel meer zijn tanden laten zien, en het moet weg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het uit de hand lopen van overheids-IT-projecten is een hardnekkig probleem, zegt Niels Groen, partner bij Blinklane Consulting. Hij deed promotieonderzoek naar waarom ICT-projecten bij de overheid blijven escaleren en inventariseerde het eerste jaar werk van het BIT. Daaruit blijkt volgens hem dat het probleem nog steeds aanwezig is.


Geborgd

Om de controle op IT-projecten binnen de overheid te vergroten, werd in juli 2015 het Bureau ICT Toetsing gestart. Dit gebeurde op advies van de Commissie Elias na het kritische eindrapport ‘Evaluatie Bureau ICT-toetsing’. Het BIT werd initieel voor vijf jaar in het leven geroepen. Staatssecretaris Raymond Knops verlengde het instellingsbesluit voor het BIT met een half jaar; tot 31 december 2020. ‘De continuïteit van de functie die het BIT vervult, is daarmee afdoende geborgd,’ schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Stopzetting

Knops denkt momenteel na over de voortzetting van het orgaan. Morgen, donderdag 16 mei, wordt tijdens een Algemeen Overleg de jaarrapportage van het BIT over 2018 besproken. Gezien het recente vertrek van Hoofd BIT Cokky Hilhorst en de dreigende stopzetting van het orgaan wordt het overleg met veel interesse tegemoet gezien. Ook na 2020 moet het BIT worden gecontinueerd, vindt Groen. ‘Het probleem is niet weg. Hetgeen wat het BIT in gang heeft gezet, moet worden voortgezet. Deze functie is zeker nog zeer relevant en nodig binnen de overheid.’ Ook Ton Elias pleit ervoor om het BIT voor minimaal vijf jaar voort te zetten.


Geen visie

Het werk van het BIT wordt in het algemeen positief beoordeeld. Zo schreef Andersson Elffers-Felix in het eindrapport ‘Evaluatie Bureau ICT-toetsing’: ‘De commissie Elias beoogde met het BIT bij te dragen aan meer controle op ICT-projecten binnen de Rijksoverheid. Uit de voorliggende evaluatie komt naar voren dat het BIT deze bijdrage ook levert.’ Ken van Ierlant is kritischer over het BIT. Van Ierlant werkt al jarenlang aan IT-projecten bij de overheid en is toen hij werkzaam was bij PwC gevraagd om het opzetten van het BIT op zich te nemen. Dat heeft hij geweigerd. Volgens hem lost het BIT het probleem niet op, zolang het de overheid aan een visie op IT ontbreekt. ‘Het BIT toetst alleen, het kan geen vragen stellen over het waarom van digitalisering omdat die visie er niet is. Ik heb geen kritiek op het werk van het BIT, maar op deze manier blijft het een losse ijsschots. Voortzetten van het werk lost het probleem dat er bij de overheid is, niet op.’

Lees het hele artikel bij AG Connect

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het lijkt verstandig om het werk van het bureau ICT-toetsing voort te zetten. Daarbij dient het werk niet te worden beperkt tot slechts het toetsen van projecten. Ook beleidsmatige versterking bij het Rijk is noodzakelijk.
Advertentie