Raadsleden uit Flevoland twitteren het meest
Ongeveer 62 procent van de Nederlandse raadsleden gebruikt Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrecht Data School in opdracht van Raadslid.Nu. Een kleine groep raadsleden neemt echter het grootste gedeelte van de tweets voor zijn rekening.
Ongeveer 62 procent van de Nederlandse raadsleden gebruikt Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrecht Data School in opdracht van Raadslid.Nu. Flevoland is de provincie met het hoogste percentage twitterende raadsleden.
Raadsleden uit Flevoland twitteren het vaakst
Van de 8933 raadsleden hebben er 5569 een Twitteraccount. Daarvan zijn er 4163 die in de afgelopen zes maanden minstens één eigen tweet verstuurt hebben. De meeste raadsleden versturen erg weinig tweets en zijn in plaats daarvan media en politieke kanalen aan het retweeten. Utrecht Data School nam ook de twitterende raadsleden per provincie onder de loep. Daaruit blijkt dat raadsleden in Flevoland het meest actief zijn op Twitter, namelijk 77 procent. Overijssel (74 procent) en Utrecht (70 procent) volgen. Friesland en Limburg sluiten de rij met een 'twitterdichtheid' van 50 procent van de raadsleden.
Criteria voor vindbaarheid
De onderzoekers stelden ook een aantal criteria op voor goede vindbaarheid van raadsleden op Twitter. Aan de hand van de eigen bevindingen en met behulp van wetenschappelijke literatuur kwamen zij tot een aantal verbetertips voor raadsleden die niet goed vindbaar zijn op het sociale platform. Een volledige voor- en achternaam, een duidelijke foto en een biografie met het woord raadslid/fractievoorzitter plus de partij en de gemeente leiden daartoe.
Veelgebruikte woorden op Twitter
Voor het onderzoek zijn ook 234.437 tweets van raadsleden geanalyseerd op inhoud. Deze tweets werden tussen januari 2016 en juni 2016 geplaatst. Van de database werd vervolgens een 'wordcloud' gemaakt met de meest voorkomende woorden. Uit de analyse blijkt dat er voornamelijke positivie woorden gebruikt worden. 'Mooi' en 'goed' worden erg vaak genomend, net als 'mooie' en 'goeie'. Ook worden er veel tijdsaanduidingen gebruikt zoals 'vanavond' en 'vandaag'. Het wijst erop dat raadsleden vaak twitteren over gebeurtenissen waar zij op bij betrokken zijn of die op dat moment plaatsvinden. Daarnaast worden er ook een aantal grote politieke partijen veel genomend, net als de woorden 'vluchtelingen' en 'referendum'.
Het gehele onderzoek is hier te vinden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.