Advertentie
digitaal / Nieuws

App tegen ‘pikpraat’ weinig succesvol  

Rotterdammers maken nog niet veel gebruik van de gemeentelijke StopApp tegen seksuele straatintimidatie.

27 juli 2023
intimidatie-straatintimidatie-shutterstoci.jpg

De helft van de Rotterdamse vrouwen ondervindt (seksuele) intimidatie op straat. Een gemeentelijke app die de overlast concreter in beeld moet brengen, zet nog weinig zoden aan de dijk. De app werd in 2022 in totaal 605 keer gedownload. Er kwamen 276 meldingen op binnen.

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Strijdig

De StopApp werd in 2017 door de gemeente Rotterdam gepresenteerd, als onderdeel van de nieuwe campagne ‘Pikpraat van de straat’. De stad probeerde in die tijd ook sissen, uitschelden en naroepen op straat officieel strafbaar te krijgen, met een boete oplopend tot 4.100 euro of drie maanden cel. De rechter floot de gemeente terug omdat de het verbod strijdig was met de vrijheid van meningsuiting.

Bijna de helft

Een onderzoek van de Erasmus Universiteit bracht in 2021 in beeld dat 47 procent van de Rotterdamse vrouwen met (seksueel getinte) straatintimidatie te maken heeft. Dat percentage bleef ondanks de campagne en de app sinds 2017 vrijwel stabiel.

Herkennen

Gezien het relatief gering aantal keren dat de app in 2022 is gedownload, is het de vraag of het sindsdien beter gaat. ‘Het is belangrijk dat Rotterdammers het probleem herkennen en erkennen. Ook moeten zij weten hoe ze kunnen ingrijpen. Dat kan door iemand aan te spreken, maar ook door melding te doen via de app’, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen de lokale omroep OPEN Rotterdam. De gemeente hoopt zo onder meer de hotspots van seksuele intimidatie beter in beeld te krijgen.

Toch strafbaar

De Eerste Kamer stemt binnenkort over de Wet seksuele misdrijven. Daarmee zou seksuele straatintimidatie alsnog strafbaar kunnen worden gemaakt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Merkwaardig artikel.
2 zaken vallen mij op :

1. de 'dadergroep zal ook nu weer in beeld zijn. Vraag is derhalve waarom daar niet gericht op wordt gestuurd.
2. Vrijheid van Meningsuiting is een groot goed, maar niet onbegrensd. Vraag is waarom niet in beroep c.q. cassatie is gegaan. Hoe grof moet de 'meningsuiting' zijn voordat wordt ingegrepen? Daarnaast moet wellicht bestuurlijk worden opgetreden. In die zin dat daders systematisch worden aangepakt, en deze zelf een beroep op hun grondwettelijke vrijheden moeten doen. Dat zal hen na x malen ook wel gaan vervelen.
Advertentie