Advertentie
digitaal / Nieuws

Politie worstelt bij aangifte nog met ICT-verleden

Aangifte doen op een politiebureau van een feit dat zich elders heeft voorgedaan, of digitaal aangifte doen; maar al te vaak is het beter om het niet te doen. Zelfs de politie zelf erkent dat.

17 juni 2014

Aangifte doen op een politiebureau van een feit dat zich elders heeft voorgedaan, of digitaal aangifte doen; maar al te vaak is het beter om het niet te doen. Zelfs de politie zelf erkent dat.

Locatieonafhankelijk is trager
Uit een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat wie in bijvoorbeeld zijn eigen woonplaats aangifte doet van een misdrijf dat zich in een andere politieregio heeft voltrokken, te maken krijgt met vertraging. ICT-systemen sluiten nog steeds niet aan. In de praktijk leidt dat ertoe dat aangiften worden ingevoerd, geprint en per post worden verstuurd naar het bureau van de regio waar het delict is gepleegd. Aldaar moet de aafgifte opnieuw in het BVH-systeem (BasisVoorziening Handhaving) worden ingevoerd. Dat zorgt voor onnodig werk en vervuiling van de systemen, zegt de Inspectie, maar ook voor vertraging voor de burger. Die krijgt regelmatig van baliemedewerkers te horen dat het echt veel sneller gaat als hij ter plaatse aangifte doet.

Aanvalsprogramma
Het integreren, stroomlijnen en moderniseren van ICT-systemen is een belangrijk onderdeel van de activiteiten die de vorming van de Nationale Politie mogelijk moeten maken. Voor het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie is tot einde 2017 maar liefst 400 miljoen euro uitgetrokken. In de separate voortgangsrapportage over het Aanvalsprogramma, dat tegelijkertijd naar de Kamer is gestuurd, valt overigens iets anders te lezen: 'Voor de Basisvoorziening Handhaving (BVH), één van de primaire systemen, is release 1.3.1 in 2013 geïmplementeerd in de eenheden. Deze release draagt bij aan het verminderen van de administratieve lasten voor de politie. De module Aangifte via Intranet (AVI) voor de BVH is sterk verbeterd waardoor eenvoudige aangiftes sneller verwerkt kunnen worden.'

Aangifte via internet
Een ander operationeel doel van de Nationale Politie is het aangifte doen via internet. Dat is inmiddels een belangrijk kanaal geworden voor aangiften. Het gaat daarbij om aangiften waarbij in principe geen opsoringshandelingen nodig of mogelijk zijn. De Inspectie concludeert uit de interviews dat de politie-eenheden nogal verschillend omgaan met de aangiften. Soms wordt alsnog gekeken naar mogelijke 'opsporingsindicaties'; in andere teams worden de aangiften alleen administratief ingeboekt. Waardevolle informatie kan daardoor verloren gaan, stelt de Inspectie.

Pen en papier
Een aangifte opnemen op locatie - een mogelijkheid die voor woningsinbraak en overvallen is bedoeld - is in het algemeen mogelijk. Maar ook daar wreekt zich de beperkte voortgang in technische ondersteuning. Meestal gebeurt die aangifte nog met pen en papier; een enkele eenheid heeft er iPads voor en een andere een laptop en een printer in de dienstwagen. Vaak moet op het bureau een uitdraai worden gemaakt die terug moet naar de aangever.

Herijkte planning
Minister Opstelten schrijft de Kamer in een begeleidende brief dat 2013 'een goed jaar' was voor het bijgestelde Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie (BAVP). Hij rept wel over een komende 'herijkte meerjarige planning' voor de rest van het programma.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Ik heb de indruk dat de Politie vooral met de toekomst van de ICT worstelt...
O. ten Hove
Ach, op Scheveningen weigert de politie aangiften op te nemen. En als je ze voorhoudt dat ze dit wettelijk verplicht zijn zeggen ze dat er toch niets aan doen. Hulde aan Teeven en Opstelten: de criminaliteit daalt zienderogen...



Advertentie