carrière / Partnerbijdrage

“Denk na over jouw droombaan na het wethouderschap”

Als wethouder moet je blijven nadenken over je toekomst. Een persoonlijk verhaal.

07 december 2021
Waarde-voor-je-geld.png

Als wethouder moet je blijven nadenken over je toekomst. Bij voorkeur niet pas in de staart van je wethouderschap. Hoe vroeg of laat je hier ook mee begint, begeleiding van een bureau met professionele en ervaren loopbaancoaches kan je ver brengen. Oud-wethouder Johan van Buuren kan erover meepraten. Hij deelt zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaring met de begeleiding van POSG.

De droombaan

Maart 2006. Ik zou voor het eerst raadslid worden bij een gelijkblijvend aantal zetels. Zo verliep het ook, totdat de coalitiebesprekingen mijn partij de mogelijkheid boden aan te sluiten en de portefeuille financiën te bezetten. Voor de vraag of ik wethouder wilde worden, kreeg ik 48 uur bedenktijd. Zonder dat ik ooit de ambitie had, werd ik wethouder en verliet ik de bancaire sector. Daar zat ik; achter een groot bureau met voldoende kastruimte om negen geweldige jaren te gaan meemaken.

Het openbaar bestuur was mij overkomen en dus wilde ik hiervoor iets in de opleidingssfeer doen. Ik schoof aan bij een groepje nieuwe wethouders. Eén boodschap is mij daaruit goed bijgebleven: “Reken erop, je wordt bijzonder gewaardeerd, tot je laatste dag. Vanaf dat moment ben je niets meer waard! Dus blijf zorgen voor je ‘marktwaarde’.”

De praktijk

Ik genoot met volle teugen van de bijdrage die ik mocht leveren aan de gemeente en aan de regio waar onze gemeente deel van uitmaakte. Ik maakte bijzondere ontmoetingen mee (tot en met leden van het Koninklijk Huis aan toe). Daar hoorde wel het harde werken bij: werkweken van 60-70 uur werden regel en geen uitzondering. Aan mijn toekomst dacht ik niet, behalve dat ik die in het openbaar bestuur zag.

           “Reken erop, je wordt bijzonder gewaardeerd, tot je laatste dag. Vanaf dat moment ben je niets meer waard! Dus blijf zorgen voor je ‘marktwaarde’.”


Met een portefeuillewissel rolde ik mijn tweede periode in. De gebruikelijke 60-70 uur per week werd nog iets verder opgerekt, maar het enthousiasme in het werk bleef onverminderd groot. Toch werden ook vermoeidheidsverschijnselen langzaam zichtbaar. Aan mijn derde periode begon ik moeizamer. In deze verkiezingsperiode begon ik ook na te denken over mijn toekomst. Mijn fractie deelde ik mee dat ik de derde periode zou beginnen, maar mogelijk niet zo afmaken. Vermoeidheid kreeg de overhand en in 2014 ik kreeg steeds meer klachten die hintte op een burn-out. Ik voelde het zelf niet aankomen. In 2015 moest ik om gezondheidsredenen mijn ontslag indienen. En zo zat ik na ruim negen jaar ineens letterlijk en figuurlijk op de bank (en op de fiets om mijn hoofd wat leeg te krijgen).

Eén van mijn conclusies op die bank: ik was te laat begonnen met nadenken over mijn toekomst.

De herstart bij POSG

Zo, daar zit je dan! Geen werk meer, een netwerk dat jou niet meer nodig heeft en zelf niet in staat om een overtuigend sollicitatiegesprek te voeren. Hoe kom je uit zo’n situatie?! In deze periode moest ik een bureau kiezen die mij ging helpen in mijn loopbaanontwikkeling, een onderdeel van de APPA-regeling. Ik had geen idee welk bureau mij goed zou kunnen begeleiden. Meerdere collega’s raadden POSG aan en op basis daarvan was mijn keuze gemaakt.

Ik weet nog goed hoe ik voor het eerst bij POSG binnenkwam. Ik had een verwachting. POSG zou mij wel ergens op een leuke plek kunnen krijgen, ergens bij een gemeenschappelijke regeling ofzo. Ik kwam in gesprek en vulde een aantal testen in.

De uitslag was voor mij een totale verrassing: mijn enigszins bovenmatig aanwezige resultaatgerichtheid binnen een ambtelijke omgeving zal blijvend resulteren in teleurstellingen en terugkomende gezondheidsklachten. Hoe is dat nu toch mogelijk? Ik heb ruim negen jaar met bijzonder veel genoegen het werk kunnen doen; en dan toch dit?

De weg omhoog

Na een half jaar in het begeleidingstraject, kreeg ik wat lucht. Ik kwam in contact met twee bekenden. In overleg kreeg ik het idee aangereikt om mijn kennis en ervaring in de bancaire sector op te gaan pakken, maar dan op eigen titel. Door de begeleiding van POSG heb ik de mogelijkheid gekregen om binnen de APPA-regeling een jaar lang te werken aan een nieuwe onderneming. Het werd een spannende tijd, omdat ik binnen een jaar moest kunnen aantonen, dat er voldoende potentie in de onderneming zat. Uiteindelijk is dat gelukt. Een geautomatiseerd platform voor crowdfunding binnen het MKB bedrijf is opgezet onder de naam Waardevoorjegeld.nl. En nu, na ruim 4 jaar, kan ik zeggen, dat het gelukt is. Met dit platform is ondertussen bijna 10 miljoen aan financieringen gefund, zijn tientallen ondernemers geholpen en hebben honderden investeerders alsnog een positief rendement op hun vermogen/spaargeld. En het mooie is, dat deze financieringsaanpak ook uitstekend geschikt is voor maatschappelijke instellingen zonder winstoogmerk.

In deze periode ben ik blijvend begeleid door POSG. Er stond een ondernemerscoach ter beschikking, ik heb gebruik kunnen van diverse nuttige bijeenkomsten en heb zelf een presentatie gegeven aan oud-bestuurders, die op zoek waren naar hun toekomst.

          “Door de begeleiding van POSG heb ik de mogelijkheid gekregen om een jaar lang te werken aan een nieuwe onderneming.”

De lessen

Waarom ik dit met jullie wil delen? Wel, om een aantal belangrijke tips te geven als ervaringsdeskundige:

  1. Ben je nog wethouder? Ga op zoek naar je toekomst en pin je niet vast op het openbaar bestuur. Je zult het echt zelf moeten rooien nadat je op de bank terecht bent gekomen.
  2. Het begeleiden naar ander werk is geen simpel taakje. Bij een verkeerd advies kan de schade aan je loopbaan nog groter worden. Neem een loopbaanbegeleider die zijn sporen heeft verdiend. Iemand die niet alleen een netwerk heeft, maar ook de nodige certificeringen.
  3. Verdiep je ook zelf in de mogelijkheden die de wachtgeldregeling biedt. En mocht je daar niet zelf uit komen, schroom niet om iemand je te laten adviseren. De APPA-regeling is er niet voor niets, en behelst zeker meer dan alleen de uitkering.

Uiteindelijk heb ik de burn-out en de (onbedoelde) carrièreswitch, na vijf jaar overwonnen. En ja, die overwinning heb ik zelf moeten uitvoeren, maar wel met behulp van goede begeleiding, waaronder POSG.

Wil je weten hoe het mij nu vergaat? Neem eens een kijkje op www.waardevoorjegeld.nl ; een platform voor crowdfunding waarmee ik mijn kracht weer heb teruggevonden.

Meer over Executive Career Coaching van POSG >

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.