Vijf succesfactoren bij loopbaanbegeleiding
Waar let u op bij uw keuze voor een traject?
De ene televisie is de andere niet. Die goedkopere reis biedt toch nét even wat minder gemak dan de wat luxere variant. En bij verzekeringen is het soms ook appels met peren vergelijken. Ook op het gebied van loopbaanbegeleiding en Van Werk naar Werk-trajecten is er genoeg te kiezen. Stel dat iemand uw organisatie moet verlaten, wat is dan belangrijk? Waar let u op bij uw keuze voor een traject? We nemen u graag mee langs een aantal factoren die volgens ons van belang zijn bij succesvolle loopbaanbegeleiding in zo’n situatie.
1. Harde knip met voormalige werkgever
Bij POSG bieden we het Mobiliteitsverband aan. Dit betekent dat de professional bij ons in dienst komt en uw organisatie verlaat. Waarom we dit doen? Omdat dit de professional helpt om volledige focus op de toekomst te houden. Het is duidelijk dat de professional niet verder kan in uw organisatie. Ook als er sprake is van emoties of van wrokgevoelens, is het handig om afstand te nemen en tijd te nemen om het gedwongen afscheid te verwerken. Pas daarna komt er ruimte om met een open blik naar de toekomst te kijken. Senior loopbaancoach Daniëll begeleidt professionals vanaf het moment dat ze bij hun werkgever stoppen. Lees hier meer over zijn ervaringen.
De professional is blij dat hij of zij eindelijk rustig kan nadenken over een volgende stap.
2. Ervaring en certificering van de coach
De coach zelf is een belangrijk onderdeel in het loopbaantraject. Misschien heeft u al een coach op het oog over wie u goede geluiden heeft gehoord. Maar wat valt er vooraf te zeggen over de kwaliteit van de coaching? De certificering tot Register Loopbaanprofessional van Noloc helpt bij die afweging. Alle coaches met een Noloc-certificering zijn regelmatig actief in loopbaantrajecten én blijven zichzelf en hun kennis ontwikkelen. Een certificering is namelijk niet vanzelfsprekend. Na een periode van 4 jaar moet de loopbaancoach een traject voor hercertificering door. Zo blijft u garantie houden op kwalitatief goede coaching. Volgens senior loopbaanadviseur Johan is het noodzakelijk om jezelf te blijven ontwikkelen: “Als ik niet met mijn eigen ontwikkeling bezig ben, hoe kan ik dan anderen daarin begeleiden?” Hij legt dit verder uit in het artikel over zijn ervaringen als loopbaanadviseur.
Als ik niet met mijn eigen ontwikkeling bezig ben, hoe kan ik dan anderen daarin begeleiden?
3. Ruimte voor reflectie en oriëntatie
Uiteindelijk is het doel van een Van Werk naar Werk-traject dat de professional weer aan het werk komt. De vraag is wel hoe bestendig dat resultaat is. In onze trajecten staan we uitgebreid stil bij reflectie en oriëntatie. Waarom? Omdat we geloven dat de tijd die daarin geïnvesteerd wordt, zich op lange termijn terugbetaalt. Het draagt bij aan de duurzaamheid van de uiteindelijke loopbaanstap en de ontwikkeling van de professional. Bovendien is er vaak een geschiedenis voorafgaand aan het loopbaantraject. Een geschiedenis die misschien zelfs voor ‘blessures’ heeft gezorgd. Denk aan stress en verdriet. Juist dan is het belangrijk dat een professional de tijd mág nemen. Van zichzelf en van de omgeving. Of zoals onze loopbaancoach Lucil zegt: “Je kunt een geblesseerde speler wel vragen om harder te gaan lopen, maar dat levert niets op. Sterker nog, het werkt vaak averechts.” Lees hier meer over de ervaringen van loopbaancoach Lucil.
Je kunt een geblesseerde speler wel vragen om harder te gaan lopen, maar dat levert niets op.
4. Flexibiliteit in het traject
Professionals die starten met een loopbaantraject komen uit heel verschillende situaties. De één heeft tot de week ervoor nog gewerkt en sluit een lastige periode af. De ander zit misschien al een periode thuis. De loopbaanbegeleiding moet daarop kunnen aansluiten. Het programma is bij POSG nooit leidend. We kijken naar de vraagstukken die er voor de desbetreffende professional spelen. En daar passen we het programma op aan.
5. Netwerk van de loopbaancoach
Een gedwongen vertrek is vaak aanleiding om kritisch te kijken naar de eigen kwaliteiten en de gewenste werkplek. Dat is niet altijd binnen het bestaande netwerk van de professional. Hoe fijn is het dan om gebruik te kunnen maken van het netwerk van de loopbaanadviseur (of in het geval van POSG ook de Adviseur Arbeidsmarkt). Het komt regelmatig voor dat onze loopbaanbegeleiders mensen en initiatieven met elkaar in contact brengen. Bijvoorbeeld de eigenaar van een financieel adviesbureau die helemaal klaar was met de financiële wereld. Veel liever wilde hij jonge ondernemers coachen. Collega Johan introduceerde hem bij een hogeschool waar studenten hun eigen start-up opzetten, dé potentiële ondernemers van de toekomst. Deze klant werkt inmiddels als business coach bij de hogeschool. Een mooi voorbeeld van hoe het netwerk van de loopbaancoach kan helpen.
Resultaat: een duurzame loopbaanstap
Het totale pakket van loopbaanbegeleiding maakt dat een professional een duurzame stap kan zetten in zijn of haar carrière. Zo brengen wij de professional en uw organisatie verder. Bent u benieuwd naar het Mobiliteitsdienstverband en de mogelijkheden voor uw organisatie en uw professionals? Lees hier verder.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.