Omgaan met medewerkers die opgesloten zitten in hun baan
Expertisebijeenkomst op 6 oktober 2022 in Kulturhus de Bijenkorf in Borne.
Ken jij die collega in jouw organisatie die niet meer op zijn of haar plek zit, ontevreden is over het uit te voeren werk, maar niet vrijwillig vertrekt? Een onderwerp waar je als manager, HR- of mobiliteitsadviseur wellicht regelmatig mee te maken krijgt. Hoe krijg je dit onderwerp op de agenda van jouw organisatie? Hoe zorg je ervoor dat dit daadwerkelijk aandacht krijgt in gesprekken met medewerkers? Tijdens deze expertisebijeenkomst gaan we uitgebreid op deze vragen in.
Datum: 6 oktober 2022
Expertisebijeenkomst in Kulturhus de Bijenkorf in Borne | Kosteloos aanmelden onderaan deze pagina | Let op: er is beperkt plek.
Achtergrond
In veel gevallen zijn er allerlei redenen waardoor ze zichzelf niet in beweging brengen. Bijvoorbeeld doordat ze zichzelf te oud vinden, de gunstige arbeidsvoorwaarden wel fijn vinden of omdat ze niet de juiste opleiding hebben genoten om naar die andere baan over te kunnen stappen. Voor jou is het duidelijk; deze medewerker zit opgesloten in zijn/haar/hen baan, oftewel – Locked at the job.
Iedereen kan in een dergelijke situatie terechtkomen waarbij men de ervaring heeft vast te zitten in een baan. In onze huidige maatschappij waarin perfectie de norm lijkt geworden, willen we niet praten over ontevredenheid op de werkvloer of aangeven dat we niet meer op onze plek zitten.
Daarnaast verandert onze visie op de arbeidsmarkt. Voor een deel van de mensen is een lifetime employment niet meer van deze tijd, terwijl er ook mensen zijn die nog steeds voor een duurzame carrière gaan binnen één en dezelfde organisatie. Bij deze uiteenlopende carrièreplannen is het van belang dat mensen met beide visies tevreden blijven en voldoende kansen en mogelijkheden worden geboden.
Maar wat als hieraan niet wordt voldaan?
In precies dit fenomeen heeft Merel T. Feenstra-Verschure zich de afgelopen jaren verdiept, middels een promotieonderzoek. Uit haar onderzoeken blijkt dat de ervaring van opgesloten zitten in de baan kan leiden tot verschillende nadelige gevolgen zowel voor werkgever als werknemer. Doordat er een groot taboe heerst op dit fenomeen, maar ook omdat er veel onwetendheid bestaat over bijvoorbeeld oorzaken en gevolgen is het van groot belang dat dit thema een vaste plek op de agenda krijgt.
Inhoud bijeenkomst
Tijdens deze expertisebijeenkomst neemt Merel T. Feenstra-Verschure je mee in zowel de theorie als praktijk van dit fenomeen. Middels theoretische onderbouwing geeft zij onder andere een uitgebreide toelichting op dit concept en inzichten in de oorzaken en gevolgen. Daarnaast delen tijdens een interactieve sessie verschillende ervaringsdeskundige hun verhaal.
Door deze bijeenkomst bij te wonen krijg je meer inzicht in dit fenomeen en de signalen bij medewerkers en zul je met bewustwording terugkeren in jouw organisatie. Wij vinden het belangrijk dat dit thema omarmd wordt, geaccepteerd wordt en dat dit aandacht krijgt in gesprekken met medewerkers in jouw organisatie. Kortom een bijeenkomst die je niet wilt missen!
Merel T. Feenstra-Verschure
Merel T. Feenstra-Verschure, onderzoeker en organisatiepsycholoog voerde de afgelopen jaren een promotieonderzoek uit naar het fenomeen van opgesloten zitten in de baan. Op 30 september a.s. zal zij haar proefschrift aan Tilburg University, tijdens een openbare zitting verdedigen.
Vanuit haar bedrijf The People Society, adviseert zij organisaties op het gebied van arbeidsmobiliteit en werktevredenheid, waarbij aandacht voor de mens centraal staat. Zij maakt het thema rondom medewerkers die de ervaring hebben opgesloten te zitten in hun baan bespreekbaar en zorgt voor een open dialoog op de werkvloer.
Doordat zij in haar carrière vanuit verschillende disciplines werkzaam is geweest; van HR management, organisatieadvies, organisatiepsychologie tot aan proces management is zij in staat om vanuit deze verschillende disciplines naar diverse organisatievraagstukken kijken.
Naast haar promotieonderzoek en werkzaamheden vanuit The People Society is zij verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) binnen de Faculteit Business & Economics voor de opleiding Bedrijfskunde waar zij studenten begeleid in het succesvol afronden van hun afstudeeronderzoek. Als onderzoeksdocent is zij daarnaast betrokken bij de Kenniskring Wendbaar Organiseren, van waaruit excellente studenten en opdrachtgevers worden samengebracht met als doel een bevordering van de kennisuitwisseling voor beide partijen.
Locatie
Kulturhus de Bijenkorf
Marktstraat 23
7622 CP Borne
Routebeschrijving en informatie over parkeren >
Programma
13:30: uur – 13:50 uur | Ontvangst |
13:50 uur – 14:00 uur | Inleiding, door Jan-Willem Kok, directeur POSG |
14:00 uur – 15:00 uur | Deel 1: Opgesloten in de baan in Theorie, Merel T. Feenstra-Verschure |
15:00 uur – 15:20 uur | Pauze |
15:20 uur – 16:20 uur | Deel 2: Opgesloten in de baan in Praktijk, Merel T. Feenstra-Verschure |
16:20 uur – uur | Afsluiting door Jan-Willem Kok met aansluitend een borrel |
Verdieping
Deze bijeenkomst is een verdiepingsslag op eerdere thema’s die POSG heeft besproken tijdens diverse expertisebijeenkomsten. Bijvoorbeeld de bijeenkomst met Arjan van Dam waarin ‘de kunst van het leren’ werd besproken. Verder bespraken we het thema duurzame inzetbaarheid met bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement Tinka van Vuuren en gastspreker Roos Vonk ging in op het belang van ondernemende werknemers. De huidige bijeenkomst geeft verdere handvatten om deze thema’s daadwerkelijk vorm te geven binnen jouw organisatie.
Aanmelden
Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Je kunt je aanmelden door op ‘Nu aanmelden’ te klikken. Let op: er is beperkt plek.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor HR- en Mobiliteitsadviseurs en Managers binnen de (semi) publieke sector.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.