Advertentie
carrière / Nieuws

‘Burgers zullen tekort aan gemeenteambtenaren merken’

Ton Heerts (VNG) is somber over het effect van de forse loonsverhoging die gemeenteambtenaren krijgen. Daarvoor is de arbeidsmarkt te krap.

03 april 2023
ambtenaar-multitasking.PNG

Een hoger loon voor ambtenaren, betekent niet automatisch dat gemeenten dan makkelijker aan nieuw personeel komen. ‘Iedereen schreeuwt om mensen’, aldus cao-onderhandelaar Ton Heerts namens gemeentekoepel VNG.

Junior Jeugdzorgwerker

BMC
Junior Jeugdzorgwerker

Teamleider KIT S12

JS Consultancy
Teamleider KIT S12

Vakbonden akkoord

Deze week, donderdag 6 april, wordt duidelijk of de 342 gemeenten instemmen met de nieuwe cao voor zo’n 190.000 gemeenteambtenaren. Gemiddeld gaan die er dit jaar dan 9 procent op vooruit – de medewerkers in de lagere loonschalen dubbel zo veel dan hun collega’s die al relatief veel verdienen. De vakbonden FNV en CNV hebben inmiddels hun fiat gegeven aan het eind februari gesloten principeakkoord: ruim negen op de tien vakbondsleden stemden ermee in.

Aantrekken personeel

Met de voorgenomen loonsverhoging moet de gemeente een aantrekkelijker werkgever worden. Met dat als motto ging de VNG vorig jaar september ook de onderhandelingen met de bonden in. ‘Zonder voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers kunnen taken niet worden uitgevoerd’, zo stond in de concept arbeidsvoorwaardennota van de gemeentekoepel.

Toch heeft Ton Heerts, die namens de gemeenten de hoofdonderhandelaar was, nu niet de illusie dat het dankzij die loonsverhoging een eitje wordt personeel aan te trekken. Daarvoor, zo zegt hij in dagblad Trouw, zijn de problemen op de arbeidsmarkt te groot. ‘De overheid, de zorg, het onderwijs, de politie, iedereen schreeuwt om mensen’, aldus Heerts.

Vergunningen

Burgers en bedrijven zullen het volgens hem gaan merken dat het gemeenten niet lukt om genoeg mensen te vinden. ‘Op zeker moment kunnen wij niet meer dan wij kunnen’, zegt Heerts. ‘Eén op de vier vacatures op onze afdelingen ruimtelijke ordening staat open en dat gaat richting één op de drie. Dus zijn er gemeenten die vertraging oplopen in hun vergunningverlening. En dan komt nu de nieuwe Omgevingswet op ze af, met andere regels voor de ruimtelijke ordening, waar ook een heel digitaal stelsel achter zit. Dat moet functioneren, daar zijn IT’ers voor nodig.’ Hij wijst wat dat betreft op de gemeente Eindhoven die al heeft aangegeven minimaal een halfjaar de tijd nodig te hebben om het in te voeren.

Uitvoering

Volgens Heerts, in het dagelijks leven ook burgemeester van Apeldoorn, kunnen gemeenten er niet veel meer taken bij krijgen. ‘Het water staat ons aan de lippen’, zegt hij in Trouw. ‘En niet alleen ons, maar de Belastingdienst net zo goed, om maar een voorbeeld te noemen. De uitvoering moet nu de bovenhand krijgen, anders komen er problemen. Als je steeds een nieuw balkonnetje aan de flat hangt, dan stort de flat in.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is al enige jaren voor dit scenario gewaarschuwd.
P. Smit
Er zijn waarschijnlijk maar weinig asieleisers in staat om bovengenoemde personeelsproblemen te helpen oplossen. De rest lijkt de problemen alleen maar te vergroten.
PJ Westerhof LL.M MIM
Burgers ervaren het tekort aan gemeenteambtenaren al jaren. En niet alleen in aantallen maar ook op inhoud.
De gemeentelijke dienstverlening is zowel procedureel als inhoudelijk doorgaans onder de maat.

En niet alleen dat. Ook gemeenteraden hebben te kampen met de consequenties. Het in de Gemeentewet verankerde 'recht op informatie' van de Gemeenteraad wordt systematisch uigehold wegens 'capaciteitsproblemen bij het ambtenarenapparaat'.
Het kennisniveau bij het doorsnee raadslid is toch al niet geweldig

Waarbij opmerkelijk is dat wel budget beschikbaar is voor allerlei pretprojecten en exploitatiecontracten. Een 'noodzakelijke' vlucht in samenwerkingsverbanden en uitbestedingscontracten is dan de dodelijke valkuil.

Ook opmerkelijk is dat gemeenten kennelijk nog steeds de weg (terug) naar rechtenfaculteiten niet gevonden hebben. Stageplaatsen voor studenten zijn een eenvoudige win-win voor alle partijen.
Wellicht tijd om de HRM-capaciteit maar eens te decimeren ten gunste van echte oplossingen?
Nico Bos
Als alle ambtenaren nu gewoon weer 40 uur in de week gaan werken bij dezelfde werkgever, dan is de helft van het probleem al opgelost. Bovendien is er dan ook weer sprake van een betere interne communicatie. Hier spreekt een gepensioneerde ambtenaar :-)
Advertentie