Kabinet besluit tot intrekking Zondagswet
Het kabinet trekt de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag. Sportbeoefening en ontspanning op zondag mogen gemeenten echter niet verbieden. Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar.
Op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer trekt het kabinet de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag. Sportbeoefening en ontspanning op zondag mogen gemeenten echter niet verbieden. Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar.
Dat staat in het wetsvoorstel waarmee het kabinet de Zondagswet gaat intrekken. De Raad van State wordt nog om advies gevraagd. Zowel het wetsvoorstel als het advies worden openbaar zodra het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.
Rust verstoren
De wet bepaalt sinds 1953 dat er in de buurt van kerkdiensten voor 13.00 uur geen evenementen zijn toegestaan die de rust zouden kunnen verstoren. Ook mogen voor die tijd geen optochten worden gehouden. Het is tevens verboden lawaai te maken in de buurt van een kerk als dat de kerkdienst verstoort. Door de Zondagswet in te trekken gelden deze verboden niet meer landelijk.
Motie
De Kamer pleit al sinds 2012 voor afschaffing, maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde er lange tijd niet aan. In oktober vorig jaar legde hij nog een Kamermotie naast zich neer. In maart van dit jaar liet hij weten alsnog aan de wens van de Kamer tegemoet te willen komen. Het kabinet heeft vrijdag met het voorstel tot intrekking ingestemd.
Reacties: 20
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"bim-bam" is gelijk aan 'kom dan". Dus ieder zondag wordt je uitgenodigd.
Vraag me trouwens ook af of iedereen zo verdraagzaam zou zijn wanneer de moskee zo'n herrie zou maken
Soms heb je tradities die goed zijn en niet weg hoeven. Je kunt verschillend tegen de maatschappelijke en economische ontwikkelingen aankijken en daarover van mening verschillen. Vroeger was zo slecht nog niet als ik dat vergelijk met de ik-gerichte maatschappij waar gezag meer en meer ondermijnd wordt, waar respect verdwijnt en je blij bent als je op de snelweg niet door de middelen van de (jouw) moderne tijd van de weg af gereden wordt. Ik dwaal af. Maar gelukkig heb ik geen kerkklok nodig om op tijd te zijn, maar een kerkdienst is een openbare eredienst, daar zijn ook mensen welkom die niet gewend zijn om wakker te worden en naar een kerk te gaan. Ik weet niet hoe verdraagzaam we zijn, maar als ik in Egypte met een bijbel over straat loop, wordt mijn hand er afgehakt. Volgens mij kun je een oproep tot een vrijdagmiddaggebed niet vergelijken met een kerkklok. Maar zoals gezegd, jij bent ook Welkom!
De zondagswet had erg sterke punten die vele malen breder lagen dan de nadelen (van een beperkt groepje mensen). En dat los van mensen die geloven of niet geloven.
Dat wordt nu overboord gegooid zonder duidelijke argumenten, zonder andere waarborgen. De slachtoffers, dat zijn mensen die van rust willen genieten, dat zijn werknemers.
Maar hé, een klein groepje mensen kan weer trots zijn, weer wat Nederlandse cultuur kwijt ten koste van heel veel mensen.