Burgemeester Buijs van Oss is beste lokale bestuurder
Haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, maakte diepe indruk. Hoe ze er was voor de nabestaanden, de school, de kinderopvang en de hulpverleners, oogstte veel bewondering.
Haar optreden tijdens en na het spoordrama met de Stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, maakte diepe indruk. Wobine Buijs, burgemeester van Oss, werd op donderdag 17 januari 2019 door de bestuurders en ambtenaren van Nederland uitgeroepen tot Beste Bestuurder.
Ondermijning
De bestuurders gaven met name aan onder de indruk te zijn van hoe ze er was voor de nabestaanden van de stintaffaire, voor de school, de kinderopvang en de hulpverleners. Daarnaast roemen de bestuurders en ambtenaren die op haar stemden haar strijd tegen de ondermijning. ‘Ze heeft een lijn getrokken en deze lijn consequent gehanteerd.’ Ahmed Aboutaleb, tweevoudig winnaar van de titel in 2014 en 2015, werd dit keer tweede. Als derde eindigde burgemeester Martijn Dadema uit Raalte.
Jonge bestuurder
De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen kwam als Beste Jonge Bestuurder uit de bus. De 28-jarige Van Ooijen wordt met name geprezen om zijn kennis van organisaties en belangenbehartigers en inhoudelijke kennis op zijn portefeuilles, waaronder maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en immigratie. Van Ooijen volgt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk op, die de titel Beste Jonge Bestuurder de twee voorgaande jaren won. Van Hooijdonk, inmiddels de 40 gepasseerd, haalde nu de top tien van Beste Lokale Bestuurders.
Kleine gemeente
Tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente werd de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, uitgeroepen. Bengevoord is sinds april 2017 burgemeester van zijn geboortedorp Winterswijk en was met zijn 32-jarige leeftijd destijds de jongste burgemeester van Nederland. Zijn collega-bestuurders prijzen hem vooral vanwege de stevige trekkersrol die hij in de regio vervult, het gemak waarmee hij contacten legt met relevante spelers in het veld en de wijze waarop hij vernieuwingen doorvoert. Hij scoort hoog op de eigenschappen ‘gedreven’ en ‘communicatief’.
Beste organisatie
In de top vijf van Best Bestuurde Decentrale Overheidsorganisaties stonden, naast de gemeente De Wolden en de gemeente Lelystad, maar liefst 3 waterschappen. De titel ging naar Waterschap Rivierenland. Als belangrijke reden voor de keuze voor dit waterschap wordt genoemd dat het actief innoveert en daarbij bovendien er in slaagt inwoners, bedrijven en organisaties te betrekken. Ook de manier waarop de dijkversterkingen zijn aangepakt wordt genoemd als een positief voorbeeld.
Oeuvreprijs
Omdat het de tiende keer was dat de Beste Lokale Bestuurder bekend werd gemaakt, werd er tevens een oeuvreprijs uitgereikt. Die ging naar degene die de afgelopen tien jaar het vaakst hoog in de top tien stond: commissaris van de Koning in de provincie Friesland Arno Brok. Vorig jaar bestond de top tien van kandidaten voor de Beste Lokale Bestuurder uit tien mannen. Dit jaar werden vier vrouwen en zes mannen genomineerd.
12.703 stemmen
De prijsuitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst Kompas 2019 in Theater Het Speelhuis in Helmond. Het was de tiende keer dat de verkiezing Beste Lokale Bestuurder werd georganiseerd door het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur. Onderzoeksbureau Necker van Naem benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met de vraag collega’s te nomineren. Dat leverde een kleine duizend nominaties op. Om voor alle bestuurders, ongeacht gemeentegrootte of functie, gelijke kansen te creëren, werden in de nominatiefase diverse correctiefactoren toegepast. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon een week lang worden gestemd. In totaal werden in deze tweede stemronde 12.703 stemmen uitgebracht.
Je vraagt je werkelijk af hoe deze 2 stoethaspels door de selectieronde zijn gekomen.