Advertentie

VNG: ‘Financiële ondersteuning lokale partijen te mager’

Lokale politieke partijen komen er naar het oordeel van de VNG maar bekaaid vanaf in het wetsvoorstel Wet op de Politieke Partijen.

23 maart 2023
Geld op een schaaltje

Decentrale politieke partijen gaan er onvoldoende op vooruit door de nieuwe Wet op de Politieke Partijen. Volgens gemeentekoepel VNG ontbreekt het straks nog steeds aan een goede en structurele financiering voor die partijen.

Managing Consultant Jeugdzorg

BMC
Managing Consultant Jeugdzorg

2x Projectmanager Klantcontact

JS Consultancy
2x Projectmanager Klantcontact

Lege handen

Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de internetconsulatie Wet op de Politieke Partijen. De bedoeling van de nieuwe wet is juist om een gelijk speelveld te creëren voor lokale politieke partijen en een vergroting van hun onafhankelijke positie. Hoewel de VNG blij zegt te zijn met de aandacht voor decentrale politieke partijen in het wetvoorstel, betitelt de vereniging datgene wat er voor die partijen wordt geregeld als mager. Ten eerste, zo bekritiseert de VNG het wetsvoorstel, is financiering van de subsidiemogelijkheid voor decentrale politieke partijen niet structureel, maar slechts voor drie jaar geregeld. ‘Uitermate teleurstellend’, aldus de VNG. ‘Het kan niet zo zijn dat na drie jaar de lokale politieke partijen weer met lege handen staan. Er dient een goede en structurele financiering bij dit wetsvoorstel te komen; alleen dan kan er van een gelijk speelveld worden gesproken.’

Basisbedrag

Ook de hoogte van het subsidiebedrag en de verdeling ervan, kan de VNG niet bekoren. Er dient een basisbedrag te komen voor lokale politieke partijen van 1.500 euro per jaar en daarnaast een vast bedrag per zetel voor alle partijen vertegenwoordigd in een decentraal bestuursorgaan – 1.000 euro per jaar. Dat zijn volgens de VNG bedragen waarmee ook een kleine partij iets kan inkopen of organiseren. ‘Daarnaast pleiten wij voor een basisbedrag voor lokale politieke partijen omdat deze geen steun en voordeel ondervinden vanuit een landelijk georganiseerde voorzieningen zoals een wetenschappelijk bureau of partijbureau. Wij vinden vaste bedragen waarbij geen criteria als bijvoorbeeld ledenaantallen of aantal inwoners een rol spelen belangrijk omdat het voor alle decentrale partijen daarmee duidelijk is op welk bedrag zij recht hebben’, aldus de VNG. In het wetsvoorstel is niets van die uitgangspunten terug te zien.

Kleine fracties

Het vaste bedrag per zetel van 250 euro, waar in het wetvoorstel vanuit wordt gegaan, biedt volgens de gemeentekoepel voor een kleine (eenmans-)fractie weinig mogelijkheden. Een variabel deel zou nog nader worden ingevuld, maar hoe is onduidelijk. De VNG vraagt de minister van Binnenlandse Zaken dat aan te passen: ‘Het moet voor decentrale politieke partijen helder zijn welk subsidiebedrag zij ontvangen en dit bedrag moet dusdanig zijn dat ook een kleine partij dit nuttig kan besteden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie