VNG bevriest contributie en bezuinigt
In verband met de financieel economische crisis stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor af te zien van een contributieverhoging. Dat scheelt de koepelorganisatie ruim acht ton aan inkomsten.
De verhoging van de contributie ten opzichte van het bedrag van 2010 zou volgend jaar, bij toepassing van de normale systematiek, uitkomen op vier procent. Het bestuur van de VNG stelt de leden voor de contributie eenmalig te bevriezen. Ook de afzonderlijke contributie voor het eigen benchmark- instrument van de koepel, KING, wordt op het peil van 2010 gehouden.
Over het meerjarenperspectief laat de organisatie zich niet uit. Over de gevolgen en maatregelen stelt de VNG in een ledenbrief later terug te komen. Het inkomstenverlies wil de koepelorganisatie gedeeltelijk compenseren door binnen de eigen begroting extra te bezuinigen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een bedrag van een kwart miljoen euro. Het resterende gat wordt via een omweg gedicht. Zoals voorzien stoppen in 2011 de activiteiten en de contributiebijdrage voor het Veiligheidsberaad.
De VNG stelt de leden voor deze contributiebijdrage (ruim vijf ton euro) niet te beëindigen, maar toe te voegen aan de pot algemene middelen. Ondanks het feit dat de inflatie aanzienlijk lager uitpakt dat begroot, is de VNG aan totale loonstijging volgend jaar 8,2 procent meer kwijt. Voorzien was een totale loonstijging van 5 procent. In euro’s betekent dat ruim vijf ton meer dan verwacht. Voor de VNG-medewerkers is de cao voor rijksambtenaren van toepassing.
Onderdeel van die in 2007 gemaakte afspraken is dat alle rijksambtenaren vanaf eind dit jaar een volledige dertiende maand krijgen. Naast de reguliere stijging van de loonkosten als gevolg van het toekennen van een periodiek extra, stijgen de loonkosten extra als gevolg van de verhoging van de pensioenbijdrage en het wegvallen van de pseudo-ww inkomsten.
Voorgesteld wordt om voor 2011 geen nieuwe beleidsintensiveringen en investeringen te doen. Het bedrag dat een gemeente aan VNG-contributie betaalt, is afhankelijk van het aantal inwoners. Hoe kleiner een gemeente, des te meer er per inwoner aan contributie wordt betaald.
Zo betalen gemeenten tot vijfduizend inwoners bijna 1,50 euro per inwoner, terwijl gemeenten boven tweehonderdduizend inwoners nog geen zestig cent per inwoner kwijt zijn. De VNG haalt bij haar 430 leden zo’n twintig miljoen euro aan contributie op. Aan salaris- en personeelskosten spendeert de vereniging eenzelfde bedrag.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.