Overheden doordrongen van vluchtelingenprobleem
Er wordt fors meer uitgetrokken voor de opvang van vluchtelingen. Het kabinet maakt 649 miljoen hiervoor vrij. Ook gemeenten zijn doordrongen van de ernst van de situatie en bieden steeds vaker opvang aan.
De vluchtelingenstroom gaat Nederland dit jaar in totaal meer dan 1 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Voor de opvang van asielzoekers in Nederland wordt dit jaar 836 miljoen euro uitgetrokken. De nijpende kwestie werd ook uitgebreid genoemd in de troonrede door koning Willem Alexander. ‘De schrijnende beelden van mensen op drift die dagelijks tot ons komen vanuit onder meer Kos en Calais, leggen een scala aan problemen en persoonlijk leed bloot, waarvoor geen gemakkelijke en snelle oplossingen bestaan.’
Lasten delen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten deed dinsdag een oproep aan gemeenten om mee te helpen bij de opvang van vluchtelingen. ‘We hebben als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen. Steeds meer gemeenten vangen al vluchtelingen op. Het is nu zaak dat de lasten worden gedeeld’, aldus de VNG.
Ondersteuning gemeenten
De VNG benadrukt dat zij niet alleen de gemeenten oproept te helpen, maar dat gemeenten ook in gesprek gaan met het kabinet. ‘Het gaat erom dat we nu al zorgen dat we op de langere termijn de juiste voorzieningen hebben als het gaat om noodzakelijke zorg, huisvesting, onderwijs, integratie en kansen op werk'. De VNG is ook bezig met een ondersteuningsprogramma voor gemeenten voor praktische zaken die spelen bij de opvang van de vele duizenden mensen.
Noodopvang
De honderden vluchtelingen elke dag de Nederlandse grens passeren houden de overheden flink bezig. Veel gemeenten reageren alert op verzoeken voor grootschalige opvang. Zoals dinsdag bijvoorbeeld de Groningse gemeente Oldambt. Die gaat bij het dorp Beerta een noodopvang realiseren voor maximaal duizend vluchtelingen.
Opvang in gevangenis
In Arnhem arriveerden gisteravond de eerste honderd vluchtelingen in de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem. Penitentiaire inrichting De Berg, zoals de Koepelgevangenis officieel heet, is de derde noodopvang voor asielzoekers die in Nederland is geopend. Arnhem is volgens wethouder Henk Kok niet blij met de plek. ‘Een gevangenis is geen optimale locatie’, zei hij dinsdag. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wees de Koepel om die reden eerder ook af, maar de nood is zo hoog gestegen dat het orgaan Arnhem maandag zeer dringend heeft gevraagd de leegstaande gevangenis toch te mogen gebruiken. De laatste gedetineerden verlieten de inrichting vorige maand.
Buurt positief
Arnhem wil zo snel mogelijk ander onderdak voor de 350 tot vierhonderd vluchtelingen vinden. Omwonenden van de voormalige gevangenis zijn positief over de komst van de asielzoekers. Kinderen van een basisschool hebben welkomstaffiches gemaakt en in de Koepel ligt al een uitnodiging voor een buurtfeest komende zondag.
Nog een gevangenis
Ook Haarlem maakte bekend 350 vluchtelingen onder te brengen in de koepelgevangenis. Het betreft volgens Schneiders een noodoplossing van tijdelijke aard. 'Ik had het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een week de tijd gevraagd voor de voorbereiding, maar de nood is zo hoog dat de eerste vluchtelingen zo spoedig mogelijk zullen arriveren', aldus Schneiders. 'We vinden het niks om vluchtelingen in de gevangenis te huisvesten, maar nood breekt wet.'
Europa
In de troonrede werd ook naar de Europese verantwoordelijkheid gewezen: ‘De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. De huidige situatie creëert spanningen in Europa. Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren,’ zo las de koning voor.
SYMPOSIUM LEEGSTAND
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand
Donderdag 24 september 2015, De Landgoederij in Bunnik
Lees meer
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar wat te doen dan met die 600.000 werkloze labbekakken die hier al wonen. Waarom vraagt niemand dat aan hem. Ook zou ik wel eens willen weten over hoeveel bedrijven het gaat waar de voertaal Farsi en Syrisch is.
De meerderheid spreekt namelijk als vreemde taal alleen slecht Engels of helemaal niet. Maar onze grote labbekak zou bedrijven natuurlijk ook een Farsi quotum kunnen opleggen.
Daarnaast zou iedere gemeente moeten worden verplicht een voorraad quotum aan te leggen van reserve woningen voor aankomende vluchtelingen, men zou zich hiervoor in het land van herkomst voor kunnen aanmelden.
Nederlanders op de wachtlijst voor een woning zouden het immers ook in Duitsland kunnen proberen. Wij kennen Merkel als iemand die dit als een enorme uitdaging zal ervaren.