'Gemeente schuldig aan conflict Tynaarlo'
De geheimhouding van het onderzoeksrapport naar de onterecht ontslagen topambtenaar uit de gemeente Tynaarlo is opgeheven. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft dit besloten.
De twee veelbesproken rapporten over het ontslag van topambtenaar Heijerman uit Tynaarlo moeten openbaar gemaakt worden. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten. Onder meer burgemeester van Zuilen was voorstander van geheimhouding van het onderzoek. Uit het rapport blijkt onder meer dat op de punten waar de ambtenaar wordt aangevallen, de oorzaak ook in de organisatie gevonden kan worden.
Verwarring
De stukken zijn nog niet beschikbaar, maar de raad heeft de rapporten al eerder mogen inzien. Er bestaat in de raad nu verwarring over de vraag of zij al inhoudelijk mogen ingaan op de stukken. Sommigen houden hun mond stijf dicht, anderen denken dat ze erover kunnen vertellen zolang er niet letterlijk geciteerd wordt. Raadslid Engels (D66) wil niets vertellen, maar eerder op de dag was ze nog in de veronderstelling dat de geheimhouding per direct was opgeheven.
Schuld organisatie
Tegen RTV Drenthe zei ze toen dat, na het rapport te hebben ingezien, ambtenaar Heijerman wat haar betreft niet terecht ontslagen is. ‘Je zag dat er een verschuiving plaatsvond van ernstige aantijgingen naar steeds minder ernstige aantijgingen.’ Over de oorzaak van het arbeidsconflict begreep ze in uit het rapport: ‘Het is een kip of ei-discussie. De vraag is of hij niet goed heeft gefunctioneerd of de organisatie. Steeds waar hij aangevallen wordt, kunnen de oorzaken ook bij de organisatie worden gevonden.’
Nog paar weken geheim
Alhoewel de raad de vertrouwelijkheid heeft opgeheven, liggen de rapporten nog niet ter inzage. ‘Er moet eerst nog een proces worden doorlopen,’ verklaart een gemeentewoordvoerder. ‘Voorlopig blijven de rapporten dus nog geheim.’ Volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) moeten de betrokkenen de kans krijgen om hun zienswijze in te dienen. Vervolgens volgt er een extra collegevergadering en twee weken de mogelijkheid om in bezwaar te gaan. Op zijn vroegst op 20 juni kunnen de stukken openbaar worden gemaakt. De conclusie van de prijzige onderzoeken (100 duizend euro) was overigens al bekend. De gemeente Tynaarlo heeft de topambtenaar onterecht geschorst en vervolgens wegens de beschadigde arbeidsverhoudingen eervol ontslagen.
Uit gemeentehuis gezet
Gemeenteambtenaar Heijerman werd vorig jaar het gemeentehuis uitgezet en geschorst. De officiële reden was 'plichtsverzuim en niet-integer handelen'. Het college liet advocatenkantoor Aegis een onderzoek uitvoeren naar Heijerman. Later werd dat opgeschaald naar BING. Daaruit bleek dat er van de aantijgingen niets hard gemaakt kon worden, het ontslag was onterecht. De gemeenteraad mocht lange tijd de bevindingen niet zien. Uiteindelijk mocht dit wel maar onder strikte geheimhouding.
Op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur, kan de geheimhouding eveneens worden opgelegd door het college, de burgemeester en een commissie, ieder ten aanzien van de stukken die zij aan de raad of aan leden van de raad overleggen. Daarvan wordt op de stukken melding gemaakt.
3. De krachtens het tweede lid opgelegde verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan de raad overgelegde stukken vervalt, indien de oplegging niet door de raad in zijn eerstvolgende vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht, wordt bekrachtigd.
4. De krachtens het tweede lid opgelegde verplichting tot geheimhouding met betrekking tot aan leden van de raad overgelegde stukken wordt in acht genomen totdat het orgaan dat de verplichting heeft opgelegd, dan wel, indien het stuk waaromtrent geheimhouding is opgelegd aan de raad is voorgelegd, totdat de raad haar opheft. De raad kan deze beslissing alleen nemen in een vergadering die blijkens de presentielijst door meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden is bezocht.