Advertentie

Meer vrouwen in Staten en waterschappen

Het percentage vrouwen in Provinciale Staten is na de laatste verkiezingen toegenomen: van 31,5 procent naar 33,2 procent. Het aantal vrouwelijke bestuurders in het waterschap is gestegen van 20,7 procent naar 25,1 procent.

29 maart 2019

Het percentage vrouwen in de Staten is na de laatste verkiezingen iets toegenomen: van 31,5 procent naar 33,2 procent. Het aantal vrouwelijke bestuurders in het waterschap is net iets boven een kwart uitgekomen (25,1 procent). Vier jaar geleden was 20,7 procent van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw.

Voorkeurstemmen

Dat blijkt uit berekeningen van de Stichting Stem op Vrouw. Stem op een Vrouw heeft zich gebaseerd op de proces-verbalen die na de verkiezingen van vorige week zijn gepubliceerd. 191 van de 570 Statenleden zijn nu vrouw. 16 daarvan zijn met voorkeurstemmen in de Staten gekomen. Zij zijn gekozen boven een hoger op de kieslijst geplaatste man. 145 van de 577 waterschapsbestuurders zijn vrouw. Van hen zijn 26 vrouwen met voorkeurstemmen in een van de 21 waterschapsbesturen terecht gekomen.

Verschillen groot

De verschillen tussen provincies zijn groot, vertelt Judith Stevens van Stem op een Vrouw. Utrecht spant de kroon met 46,9 procent vrouwelijke Statenleden; in 2015 bedroeg dat percentage 38,8 procent. Vier jaar geleden telde Noord-Holland met 41,8 procent het hoogste percentage vrouwen. Dat is nu iets gedaald tot 40 procent, maar staat daarmee wel op twee. Opvallende stijger vindt Stevens de provincie Zeeland, waar nu 28,2 procent van de Statenleden vrouw is, tegen 17,9 procent in 2015. Daarmee verruilt Zeeland haar laatste plek met Limburg, waar iets meer dan een kwart van de Statenleden (25,5 procent) vrouw is. Grootste daler is Flevoland (al worden daar de stemmen nog herteld): 31,7 procent is vrouw, tegen 39 procent in 2015.

Slechts 10 procent

In waterschap Rijn en IJssel hebben de vrouwen het uitzonderlijk goed gedaan, aldus Stevens. Bestond in 2015 het algemeen bestuur nog voor 21,7 procent uit vrouwen; nu is dat aandeel gestegen naar 39,1 procent. ‘Het aantal vrouwen is gestegen van 4 naar 9, van de 23 zetels’, aldus Stevens. Grootste daler is genoteerd in Waterschap Limburg, waar nu slechts 10 procent vrouw is, tegen 23,3 procent na de verkiezingen van vier jaar geleden.  

Groei

De groei van vrouwen in de Provinciale Staten is met name te danken aan de kiezers van

GroenLinks, D66, CDA en Partij voor de Dieren, aldus de Stichting. In het Waterschap kozen vooral kiezers van Water Natuurlijk, VVD, PvdA en Partij voor de Dieren en van verschillende lokale partijen voor meer vrouwen.

Slim stemgedrag

De groei van het aantal vrouwen is te danken aan slim stemgedrag van de kiezer, stelt Stem op een Vrouw. Dankzij voorkeurstemmen werden in 42 extra vrouwen verkozen die zonder voorkeurstemmen niet zouden zijn gekozen. Stichting Stem op een Vrouw heeft de afgelopen weken campagne gevoerd om op vrouwen op lagere posities te stemmen, om de ongelijke man/vrouw balans in de politiek tegen te gaan. Dat gaat de zij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement weer doen, aldus Stevens.

Afbeelding

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / controller
Who cares...?
Martin
De linkse ideologen, Dirk. Wie anders?



Natuurlijk, het propagandistische gehalte van Binnenlands Bestuur is weer immer aanwezig. De lijstjes over 'gelijke vertegenwoordiging' onder stratenmakers, tegelzetters, rioolbeheerders, militairen, olieplatformduikers en andere loodzware, gevaarlijke en slecht betaalde beroepen volgen spoedig. Deze ideologen zijn heus niet alleen bezig met vrouwen op politieke posten en bestuursstoelen te krijgen.



Overal gelijkheid! Niet waar?
eric / ambtenaar
Al die aandacht voor vrouwen in welke organisatie dan ook lijkt steeds weer te bevestigen dat vrouwen daar iets bijzonders zijn, jammer Judith, zo komen we nooit af van dat beeld van minderwaardigheid, tijd om eens volwassen te doen?
Ben / Gegevensbeheerder
Inderdaad Hans. Al die wel of niet gespeelde verontwaardiging van vrouwen die zich ondergewaardeerd voelen of onderbetaald worden of ondervertegenwoordigd zijn in allerlei besturen. Onderhand heb ik het hiermee gehad. Vrouwen moeten er wel iets voor doen. Ga dan studeren, niet minder gaan werken omdat het werk niet meer leuk is en nergens meer bij betrokken willen worden. Blijf je ontwikkelen, werk aan je netwerken, stel je kandidaat etc. Vrouwen worden niet gediscrimineerd omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze niet genoeg kennis of ervaring hebben, niet het juiste netwerk opbouwen of zich niet kandidaat gesteld hebben. Als je denkt dat je niet goed (genoeg) bent dan wordt het ook niks. Het gaat niet om vrouw of man in besturen maar om de juiste persoon op de juiste plek. Niet afhaken als het werk even tegen zit en alleen maar leuke dingen willen doen. Waarom zou zwaar en vies werk altijd voor mannen moeten zijn en kunnen vrouwen altijd kiezen uit de leuke baantjes? Dan ook aandringen op minstens 50% vrouwen bij de vuilophaaldienst.Weg met het voorkeursbeleid. Er zijn toch ook geen acties voor meer mannen in de verpleging en andere vrouwenbolwerken? Mannen hebben geen hekel aan vrouwen, maar succes komt je niet zo maar aanwaaien. Je moet er hard voor werken.

Paul / projectleider
Lijkt me prima dat bij een vertegenwoordigend orgaan een meerderheidsgroep een simpele analyse maakt van in hoeverre ze vertegenwoordigd zijn.



Zo te lezen zijn er genoeg heren die tijd hebben om een aanvullende analyse te maken
Advertentie