Advertentie

Streven naar een grote Groningse gemeente

Als het aan de de gemeente Stadskanaal ligt is er in Oost-Groningen straks één grote gemeente. De opschaling heeft bijna alleen maar voordelen, laat burgemeester Baukje Galama weten.

23 november 2012

De gemeente Stadskanaal noemt een opschaling van Groningse gemeenten ‘onvermijdelijk’. Dat valt te lezen in een rapport dat de gemeente heeft opgesteld. ‘Als je kijkt naar de opgaven die de gemeenten hebben en er met de decentralisaties nog bij krijgen dan kunnen we niet anders dan herindelen’, laat burgemeester Baukje Galama weten.

Opschaling

Galama verwacht dat er door de opschaling een veel krachtiger gemeente ontstaat, die beter in staat is het hoofd te bieden aan de problemen in de regio. ‘Het zal leiden tot meer kwaliteit en deskundigheid. Ook zal er meer eenduidigheid in de omgeving ontstaan.’ Daarnaast verwacht ze dat er op deze manier goedkoper gewerkt kan worden.

100 duizend

De nieuwe gemeente waar Stadskanaal naar streeft moet een groot deel van Oost-Groningen beslaan. ‘We werken al veel samen in het oosten, en dit is toch de richting die we op moeten’, aldus Galama. ‘Daarnaast is 100 duizend, om dat magische getal maar even te noemen, in dit geval meer dan 10 keer 10.000.’

Cluster

Stadskanaal heeft al een clustersamenwerking met Vlagtwedde en Bellingtwedde, waar positieve ervaringen mee zijn. Toch worden de extra taken die gemeenten toebedeeld krijgen als te groot gezien om in dit verband op te pakken.

Voortrekkersrol

Stadskanaal zal zelf een voortrekker zijn in het proces. ‘We zijn toch de grootste gemeente, en hebben met Stadskanaal de meeste voorzieningen. De regio is ook al erg op ons gericht’, zegt Galama.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janske / Schaduwfractielid
Waarom gemeentes opschalen, geef de werkzaamheden een opschaling door met meer gemeenten samen te laten werken. De kleine gemeentes hoeven niet voor de grotere gemeentes hun nonchalante bestedingen opdraaien. Eeerst een te grote broek, nou terug naar de onvermijdelijke korte broek.
Frank van den Hoven / Redacteur
Waarom altijd de Pavlov-reactie ´we willen niet fuseren maar wel samenwerken´? Er zíjn in het hele land al tal van samenwerkingsverbanden op vele gebieden, die lang niet altijd goed werken en waar bovendien velen (ook gemeenteraden bijv.) ook weer klagen over de democratische legitimiteit en controle. Er valt toch best veel te zeggen voor logische meer regionaal samenhangende gemeenten met gemeenschappelijke kenmerken en opgaven? Hier http://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_ … komt bureau BugelHajema tot een 6-tal samenhangende regio´s in Groningen. Zoals hier http://www.fryslan.nl/3632/meer-burger-minder-ov … een onafhankelijke commissie tot een 9-tal logisch samenhangende gemeenten komt voor Fryslan (de 100.000-grens is overigens niet hard, juist voor plattelandsgebieden zoals in FR en GR, omdat gemeenten qua grondgebied anders wel erg groot zouden worden). Waardoor je de opgaven voor wonen, werken, natuur, water, voorzieningen e.d. regionaal kunt aanpakken en niet iedere gemeentetje voor zijn eigen belangetje strijdt ten koste van de buurgemeente(n). En zulke excercities kun je ook voor de andere provincies doen. Denk daar nu eens serieus over na met zijn allen i.p.v. altijd maar gelijk de hakken in het zand.
Advertentie