Advertentie

Emotie wint van inhoudelijke verdieping

Luttele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt een raadslid van fractie van Ondernemend Berkelland (OBL) door de rest van de raad beschuldigd van verkiezingspropaganda met zijn motie over zonnepanelen voor het gemeentehuis.

10 maart 2014

Tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen in de gemeente Berkelland zit de raad niet stil. Een allerlaatste ‘motie vreemd’ wordt van alle kanten gekraakt.

De fractie van Ondernemend Berkelland (OBL) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het energieverbruik van het gemeentehuis. ‘De antwoorden stemmen ons echter niet tevreden en daarom dienen wij een motie in’, zegt Erik Roosenboom (OBL). In de motie vraagt hij om cijfers over het energieverbruik van de gemeentehuizen in Berkelland, Bronckhorst en Lochem. Deze moeten er binnen een week zijn. Roosenboom: ‘We hebben in ons gemeentehuis een warmtekrachtkoppeling met de naburige centrale van zuivelbedrijf Friesland Campina, maar toch verbruiken wij voor 68.000 euro aan stroom per jaar. We zijn nieuwsgierig naar hoe dit in de buurgemeenten gaat en willen dit kunnen vergelijken’.

Op verzoek van de VVD-fractie geeft eerst wethouder Fred Mulkens (VVD) antwoord. ‘Ik heb hier met ergernis kennis van genomen. Meneer Roosenboom, u moet zich schamen dat u een dergelijke motie indient,’ zegt hij. De schriftelijke vragen zijn volgens hem namelijk wél goed beantwoord. ‘Toen al gaven de antwoorden de heer Roosenboom geen voldoening. Daarna heeft hij alsnog een uitgebreide rondleiding door het gebouw gekregen. Ook is hij telefonisch op de hoogte gesteld door deze ambtenaar over de cijfers uit Bronckhorst en Lochem,’ vermaant Mulkens. Volgens hem moet de gemeenteraad het college goed controleren. ‘Deze motie heeft echter meer met verkiezingsretoriek te maken. Wij ontraden hem dan ook zeer’.

Vanuit de raad zijn de reacties niet mals. ‘Dit is verkiezingspropaganda!’ zegt VVD-voorman Wim Roekevisch fel. ‘U bent een klein kind dat blijft vragen om zijn zin te krijgen. Maar meneer Roosenboom, de kaders zijn al in 2009 gesteld. U bedrijft stoeptegelpolitiek en kent uw rol als raadslid niet!’ Ook het CDA trekt van leer. ‘Dit is een zeurmotie’, zegt CDA-raadslid Gerard Hilhorst. ‘U denkt: vooruit, we gooien er een motie tegenaan voor de bühne. Maar wij gaan daar niet in mee!’ Roosenboom snelt naar de interruptiemicrofoon: ‘Ik wil bewaar maken tegen de taal die hier gebezigd wordt. We verbruiken teveel stroom. Als u dat niet snapt, bent u allen misschien het kind! En die kaders interesseren me nu niks!’ Vanaf de tribune en vanachter de vergadertafels klinkt nu geroezemoes. Burgemeester Hein Bloemen (CDA) maant iedereen tot kalmte.

Toch blijft iedereen over Roosenboom heen buitelen. ‘Ik had een andere motie verwacht waarin u zegt: wij willen dat de raad een krediet beschikbaar stelt voor zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. In dat geval waren uw opmerkingen terecht geweest,’ stelt PvdA-leider Dennis Meijerink voor. Hij krijgt bijval van D66-raadslid Wilco van Wijck. ‘Wij hebben uitgerekend dat je met 1.500 zonnepanelen gewoonweg energieneutraal uit bent. Waarom stopt u uw energie niet in zo’n motie?’ vraagt hij aan Roosenboom. Maar het OBL-raadslid blijft bij zijn standpunten. Hij dient de motie ter stemming in. Deze wordt raadsbreed verworpen.

Roosenboom blijkt echter ongevoelig voor de toenadering. Hij handhaaft zijn motie en deze wordt, uiteraard, raadsbreed verworpen. Het gevolg is dat zijn fractie én de bruggenbouwers van PvdA en D66 met lege handen staan. De emoties hebben het gewonnen van de inhoud; en van een mogelijke zoektocht naar consensus over het energieverbruik van het gemeentehuis.

Afbeelding

Het boek 'De Mystery Burger' is uit! De auteurs John Bijl en Kemal Rijken reizen al twee jaar langs de tribunes van willekeurige gemeenten om de gemeenteraad en het college te observeren.

Dit boek is een must voor iedere politieke junkie met liefde voor de lokale democratie. Meer info >>

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie