'Sportkantines concurreren kroegen weg'
Sportkantines vormen dankzij de door gemeenten gehanteerde late sluitingstijden oneigenlijke concurrentie voor commerciële horeca. Dat stelt directeur van Stichting Alcoholpreventie (STAP) Wim van Dalen, die hoopt dat gemeenten de sluitingstijden van sportkantines aanpassen.
Sportkantines vormen dankzij de door gemeenten gehanteerde late sluitingstijden oneigenlijke concurrentie voor commerciële horeca. Dat stelt directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) Wim van Dalen, die hoopt dat gemeenten de sluitingstijden van sportkantines aanpassen.
Gemeenten laten sportclubs tot 3.00 uur 's nachts schenken
Uit onderzoek van STAP van september 2015 bij honderdtwintig gemeenten blijkt dat met name in kleine en middelgrote gemeenten de sportkantines laat blijven schenken, tot soms 2.00 of 3.00 uur ’s nachts. Sluitingstijden van 00.00 of 01.00 uur ’s nachts zijn daarbij het meest gebruikelijk. 'Het is niet meer van deze tijd dat gemeenten onderscheid maken tussen commerciële horeca en sportkantines of studentenverenigingen', stelt Van Dalen. 'Door de huidige sluitingstijden in sportkantines creëren gemeenten een oneigenlijke concurrent voor dorpskroegen, geholpen door de lagere prijs voor drank die daar betaald wordt.'
Cafés verdwijnen
Uit cijfers die het Centraal Bureau Statistiek (CBS) deze week presenteerde wordt duidelijk dat het aantal buurt- en dorpscafés in Nederland fors dalende is. Er zijn volgens Van Dalen meerdere oorzaken voor het verdwijnen van cafés, waar het CBS melding van maakte. Maar de late sluitingstijden voor sportkantines is er in ieder geval één van. 'STAP voert daarover momenteel overleg met gemeenten en horeca waar hetzelfde beeld is ontstaan.'
Voortbestaan afhankelijk van barinkomsten
In september bracht STAP het rapport ‘Tot in de kleine uurtjes’ uit, dat een actueel beeld vormt van het huidige beleid van de Nederlandse gemeenten met betrekking tot horecasluitingstijden. Het valt Van Dalen tegen dat het rapport qua beleidskeuzes tot nu toe weinig heeft opgeleverd. 'De gemeenten mogen de sluitingstijden wijzigen maar doen dit niet.' Heel gek vindt Van Dalen dat niet. 'Sportclubs zijn bij het voortbestaan van hun vereniging vaak erg afhankelijk van de barinkomsten. Ze zijn om die reden steeds meer commercieel gaan denken. Dat er vandaag de dag nog onderscheid gemaakt wordt tussen commerciële horeca en sportkantines vind ik daarom niet van deze tijd.'
Drank vervult belangrijke rol bij sportclubs
STAP ziet de sluitingstijden graag vroeger op de avond, of het liefst aan het einde van de middag ingaan. Van Dalen: ‘Er is uiteraard behoefte aan een drankje na de wedstrijd, maar zorg er als gemeente voor dat dit om de wedstrijden heen wordt georganiseerd en dat dit niet tot diep in de nacht doorgaat. Het is eigenlijk bizar dat alcoholconsumptie zo’n grote rol speelt bij Nederlandse sportverenigingen, die er commercieel op inspelen om hun voorbestaan te garanderen. Over het algemeen gaat men naar een sportomgeving om de gezondheid te verbeteren. In ons land speelt alcohol bij sportvereniging een bizar belangrijke rol.’
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kijk eens hoe lang je moet werken voor één pilsje. De prijzen (groot accijnsdeel) lopen de spuigaten uit. Gezellig samenzijn met drank, voedsel en rook is voor veel mensen niet meer weggelegd in deze maatschappij.
We sparen ons zo wel veel ziektekosten natuurlijk. En aan de andere kant gaan we langer mee en kunnen we langer doorwerken.
Zowel in sportkantines, de kroegen, disco's, theaters en noem maar op: overal worden node opbrengsten gemist en overal komt men in zwaar weer.
Wat gedaan moet worden, is al datgeen daar laten waar het thuis hoort. Horeca hoort bij horeca niet bij sportverenigingen. Wil je dat combineren, op zich prima, maar dan hoort de horecatak zich te houden aan de horeca-regels en gelijk behandeld te worden als horeca niet gelieerd aan (sport)verenigingen. Gelijke monniken, gelijke kappen.
De vereniging behoort zich te houden/richten op waar ze voor bedoeld is: sportgelegenheid.
Dus zo gek is het artikeltje nog niet.
Misschien blijven sporters wel juist in hun kantine om samen met hun medesporters nog wat gezelligs te doen en dan naar huis te gaan.
Misschien zijn kroegen/cafés in het algemeen niet meer zo aantrekkelijk?