Advertentie

Rotterdam laat eigen woningen verloederen

Door een slecht beheer van gemeentelijke woningen draagt het stadhuis soms zelf bij aan verloedering van de directe woonomgeving. Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam in haar rapport 'Tijd om te verkopen. Aankoop, beheer en afstoot woningen OBR'.

08 september 2010
Geen doel
Rotterdam kocht in het verleden ongeveer zeshonderd woningen op voor gebiedsontwikkeling of uit veiligheidsoverwegingen. Deze zouden te zijner tijd worden gesloopt of weer verkocht. ,,Het blijkt echter dat de meeste woningen geen doel meer dienen en daarom te lang in bezit zijn. Sommige huizen zijn al meer dan 20 jaar in bezit van de gemeente', aldus de Rekenkamer.

Hennepkwekerijen
Omdat sommige huizen al zo lang in bezit zijn, werden in gemeentelijk vastgoed hennepkwekerijen geëxploiteerd. ,,Dit is schadelijk voor de reputatie en voorbeeldfunctie van de gemeente Rotterdam', stelt de Rekenkamer. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat 'zonder iedere dag een mannetje voor de deur' de aanwezigheid van hennepplantages niet volledig kan worden voorkomen. 'Echter', zo stelt de Rekenkamer, 'een hennepplantage in gemeentelijk vastgoed doet al afbreuk aan de voorbeeldfunctie van de gemeente.'

Gemeenschapsgeld
Een ander gevolg van slecht onderhoud is volgens de Rekenkamer dat de woningen moeilijk te verkopen zijn of in andere handen overgaan voor een bedrag dat veel lager is dan de aankoopsom. Inmiddels staat 77 procent van de zeshonderd panden te koop, maar wethouder Hamit Karakus wil pas van een woning af, als daar ook voldoende voor wordt betaald. ,,Het gaat immers wel om gemeenschapsgeld'', zegt de wethouder.

Maatregelen
Bij het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) zijn inmiddels maatregelen genomen om te lang woningbezit en inadequaat beheer te voorkomen. De effecten van de controle op hennepplantages zijn nog niet zichtbaar, omdat die maatregelen kortgeleden zijn genomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie