‘Rijk maakt McDonalds van de overheid’
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma had op het VNG-congres forse kritiek op het rijk. Die belemmert gemeenten in het uitvoeren van de decentralisaties door bureaucratie en te weinig ruimte geven.
Het rijk geeft gemeenten te weinig ruimte om de samenleving opnieuw vorm te geven. Dat zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma op het VNG-congres waar ook minister Plasterk en minister Asscher bij aanwezig waren. Gemeenten staan voor zware de taak van decentralisaties in combinatie met forse bezuinigingen. Volgens Jorritsma helpt het rijk daarin niet erg mee.
Luchtfietserij
Lokale bestuurders moeten met schaarser wordende middelen meer taken uitvoeren en tegelijkertijd de kwaliteit van de samenleving uitvoeren. Hierbij is volgens Jorritsma innovatie als antwoord op bezuinigingen ‘luchtfietserij’ zolang de bewegingsvrijheid beperkt blijft. ‘Helaas belemmeren betutteling en regelzucht momenteel de vrije doortocht naar de gemeente nieuwe stijl,’ zei ze op het congres.
Regels werken averechts
Als voorbeeld noemde ze de regelgeving van het rijk dat een bijstandsgerechtigde na een maand werken weer opnieuw ellenlange intakegesprekken moet voeren met de gemeente. Door dit soort bureaucratie werkt de regelgeving averechts bij het opvangen van de bezuinigingen en het vormgeven aan de decentralisaties.
Meer flexibiliteit voor gemeenten
Jorritsma wil dan ook dat het rijk meer flexibiliteit inbouwt voor gemeenten. ‘Helaas maakt het Rijk weinig haast om deze barrières voor een gemeente nieuwe stijl te slechten. Integendeel, het Rijk dreigt van de overheid een McDonald’s te maken. Een keten waar alle processen en diensten tot in detail voorgeschreven zijn zonder dat dit leidt tot een sterrenrestaurant,’ aldus Jorritsma.
Bekijk hier al het nieuws, foto's en tweets over het VNG-congres 2013
Moet je voorstellen dat ik in één keer de juiste documenten/vergunningen/diensten krijg aangeboden tegen een werkelijk zeer lage prijs. Op een moment dat ik dat wil en een bejegening die mij aanstaat. Onze 'eerste overheid' kan nog veel leren van de grootste burgerketen.
Jorritsma wil graag een sterrenrestaurant zijn. Geen goed idee. Want dat betekent dat de gemeenten met enige regelmaat Rob de Geus, Herman den Brijker of Gordon Ramsey op bezoek krijgen. Inclusief de televisieprogramma's die daarbij horen. Bij tegenvallende prestaties is het dan ook reëel dat ik als burger de mogelijkheid krijg om mijn paspoort niet in Almere op te halen, maar in Lelystad, Hilversum of waar dan ook. Omdat het mij daar beter smaakt, omdat het daar goedkoper is, de mensen er aardiger zijn, het stomweg beter uitkomt (ik was toch onderweg van Delfzijl naar Enschede) of welk klantenargument dan ook Durft u dat aan mevrouw Jorritsma, of blijft de verplichte winkelnering van de burger bij zijn woongemeente overeind?
De ambitie om sterrenrestaurant te willen zijn wordt wat mij betreft gehuld in de doorgekookte spruitjes geur van "de gemeente als ondernemer". Jorritsma moet toch begrijpen dat dat passé is.
Nee, de gemeente als eerste overheid die werkt als een McDonalds, duidelijkheid in lage prijs, product, dienst en altijd open. Dat spreekt aan; McAlMere