Advertentie

Rekenkamer hekelt toeslagensysteem Belastingdienst

De Belastingdienst heeft 77 miljoen euro betaald voor een computersysteem dat na anderhalf jaar alweer aan vervanging toe is. Het systeem waarmee de huur- en zorgtoeslag wordt uitgekeerd, was ooit begroot op 38 miljoen euro.

01 februari 2008

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport. De financiële waakhond van de ministeries wijt de gemaakte fouten en de verdubbeling van het budget aan een te haastige invoering. Ook waren de ambities te hoog.

 

‘Er was grote politiek druk om het systeem eind 2005 operationeel te hebben.Dit omdat toen het nieuwe zorgstelsel van kracht werd’, aldus een woordvoerder van de Rekenkamer. Niet uitbetalen van de toeslagen zou heel veel mensen direct in hun portemonnee hebben geraakt.’

 

Mede door de haast werden er noodoplossingen gekozen waarvan de naweeën nu nog te voelen zijn. Niet alleen kregen bijna 500.000 mensen een te hoge of te lage toeslag, ook blijkt het systeem niet opgewassen tegen bijvoorbeeld teveel mensen die gaan verhuizen.

 

Reden voor staatssecretaris Jan Kees de Jager een nieuw systeem te laten bouwen, zoals hij vorig jaar aankondigde. Dit moet in 2009 draaien. De kosten hiervan zijn nog niet bekend, maar zitten niet in de berekeningen van de Rekenkamer verwerkt.

 

‘Als je alle kosten zoals scholing van personeel, voorlichting en de inrichting van callcenters meerekent komt het totaalbedrag voor het bestaande systeem nu op 153 miljoen euro. Maar een deel daarvan is natuurlijk niet weggegooid, dat komt ten goede aan het nieuwe project’, zo stelt de woordvoerder. Hoeveel van de kosten kunnen worden doorberekend heeft de Rekenkamer niet onderzocht.

 

De woordvoerder wil overigens niet spreken van een kapitteling van de Belastingdienst. ‘Wij zien het niet als op de vingers tikken maar als het aanreiken van verbeterpunten. Er moet van de fouten worden geleerd.

 

Maar voorlopig lijkt dit nog niet zo te zijn. ‘Er zijn bij deze invoering opnieuw een aantal fouten gemaakt die we bij veel ict-projecten van de dienst al eerder zijn tegengekomen’, aldus de woordvoerder. Het is volgens hem aan de Tweede Kamer om een oordeel te vellen.

 

Zie ook: Parlementair onderzoek naar ICT bij overheid (29/11/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie