Advertentie

Strippen voor de raad

De rijkgeschakeerde gemeenteraad van Gouda bestookt het college met schriftelijke Artikel 38 vragen. Om het vragen voor de bühne te beteugelen, stelt ChristenUnie-raadslid Theo Krins voor de Artikel 38 strippenkaart in het leven te roepen.

30 maart 2011

De raad vraagt maar raak?

'In onze gemeenteraad zitten twaalf partijen en er is een tendens om achter elkaar vragen te blijven stellen. Zoveel dat ik mij afvraag welk politiek doel die vragenstellerij nog dient. Nu is het van: er klinkt een geluid in de samenleving, hup we gooien er een Artikel 38 tegenaan. Het antwoord doet er niet toe. Na de beantwoording hoor je er in de politiek ook nog zelden iets over. Maar die vragendiarree kost de ambtenarij wel veel tijd en geld. Je kunt de wethouder ook benaderen en hem een technische vraag stellen. Stuur een mailtje.'

Die vragen zijn voor de bühne.

'Precies, maar je hebt als raadslid ook een verantwoordelijkheid. Door zo'n spervuur aan vragen tast je de geloofwaardigheid van het middel aan. Als je vindt dat een Artikel 38 vraag een probaat middel is om zaken te achterhalen, dan is het een prima middel. Ga er gepast mee om zodat de andere raadsleden je vraag ook waardevol vinden. Nu begin ik al te zuchten bij weer een vraag. Eén partij presteerde het onlangs om over het vakantiehuis van de burgemeester in Ghana in één Artikel 38 vraag 45 subvragen te proppen. Dat is totaal onzinnig.'

 

En u?

'De ChristenUnie heeft dit jaar twee Artikel 38 vragen gesteld en een vraag met de SGP. Dat ging echt over dossiers waarvoor we relevante informatie van het college nodig hadden. Trots op Nederland heeft al zeven Artikel 38 vragen gesteld, onderverdeeld in tientallen subvragen. Vorige week maakten ze het wel heel erg bont door Artikel 38 vragen te stellen over de bereikbaarheid van de Kadebuurt, terwijl we daar deze week in de raad over zouden spreken. Maar ja, dan krijg je geen publiciteit, hè?'

 

Wat moet er gebeuren?

'De politieke partijen moeten de Artikel 38 vraag selectief gaan gebruiken. Niet alles aangrijpen om een vraag te stellen. Als ze dat niet vrijwillig doen, dan ben ik er een groot voorstander van om iedere partij een Artikel 38 strippenkaart te geven. Voor een collegeperiode van 4 jaar 25 strippen, en dat is nog veel. Wat mij betreft met maximaal 5 subvragen per strip.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / Beleidsmedewerker
Het aantal gestelde schriftelijke vragen zegt vaak ook wat over een mogelijk vertroebelde verhouding tussen Raad en College. De Raad gaat automatisch meer gebruik maken van dit middel als het college er blijk van geeft weinig te doen met wat een Raad constateert of als het college in de regel maar matig antwoord geeft op vragen uit de Raad.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Vreemd idee van democratie heeft deze meneer Krins. Krijgen burgers straks ook een strippenkaart voor het aantal rechtszaken dat ze mogen aanspannen? O nee, die worden gewoon heel duur gemaakt, op initiatief van onze rijke-mensen-regering in Den Haag.

Is dat dan misschien ook de oplossing voor de gemeenteraad van Gouda: betalen voor het recht om aan het College een vraag te mogen stellen? Van democratie naar plutocratie, met Theo Krins en de Christen-Unie.
dmenace / manager
Jaja en jij staat straks niet bovenop de barricades te schreeuwen dat er ambtenaren weg moeten?

Hij heeft een punt; er wordt een democratisch middel misbruikt. In de huidige economische omgeving moet je dan optreden. Hulde voor deze pragmatische oplossing.
Kees / Grasmaaier
Die meneer Krins heeft gewoon gelijk. Er zijn veel gemeenten die standaardopposities hebben van wij zijn tegen of het stellen van allerlei onnozele vragen. Dat heeft niets met democratie te maken. Een hoog zullie en hullie gehalte. Het 'wij' denken is er steeds minder bij of ontbreekt in zijn geheel. Heel jammer.
Burgermannetje
Zo kan het idd ook, meneer Krins, alsof uw statement niet voor de buhne is. Waarom komt u hiermee en niet het College of de ambtenarij, u heeft hier toch geen last van, behalve te weinig aandacht? Schijnheiligheid is een eigenschap van veel CU ers.
Jan / ambtenaar
Raadsleden kunnen natuurlijk ook gewoon de betreffende ambtenaar bellen om inlichtingen, zolang het geen politieke vragen zijn. Vaak is de aanleiding een stuk en daar staat de naam van de ambtenaar vast wel op. En vaak zijn de antwoorden ook de gemeentelijke website te vinden.
Advertentie