Professionals voor noppes
Bert Euser, auteur van Lokale leiders, de opkomst van de geuzendemocratie, zit eindelijk namens het door hem opgerichte Echt voor Albrandswaard (EVA) in het Albrandswaardse college. Wat gaat de stichter van het Meldpunt Lokale Verspilling allemaal anders doen in het pluche?
Spraakmaker: Bert Euser
EVA in het college van B en W.
De andere partijen konden ons niet nóg een keer buiten het college houden. Het cordon sanitaire is doorbroken. In 2006 ging één op de vier stemmen naar ons, bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was dat één op de drie. We hebben snel de rol van informateur en formateur op ons genomen en met de PvdA en het CDA een coalitie gevormd. We hadden graag vier part-time wethouders gehad, maar dat is niet gelukt. De wethouders van PvdA en CDA zijn full-time. Ik begin de dag om 6 uur bij mijn eigen bedrijf en ga om 9 uur naar het gemeentehuis, een stoplicht verderop.
U doet ‘burger en bestuur’
En financiën en economie. Maar speerpunten van dit nieuwe college zijn communicatie en burgerparticipatie. Dat zijn wezenlijke items voor een lokale partij. Eind juni komen we in de gemeenteraad met een participatienota. We willen samen met de burgers besturen.
Concreet?
De bevolking van Albrandswaard is bovengemiddeld opgeleid. We gaan de professionals in onze gemeente vragen of ze op ad-hoc-basis mee willen denken over gemeenteplannen. We willen gebruikmaken van de kennis van adviseurs uit onze gemeente zonder dat we ze hoeven betalen. Als lokale partij hebben wij een breed netwerk van nuttige contacten. Iedereen kan mij 24 uur per dag bellen met plannen of vragen. Mijn secretaresse geeft mijn mobiele nummer aan iedereen. Ik neem altijd op en bel altijd terug.
Wordt er veel verspild in Albrandswaard?
Met de tijdelijke verhuizing van het gemeentehuis is indertijd 10 miljoen euro over de balk gegooid. Maar daar kan ik weinig aan doen. Aan de kabel kan ik wel iets doen. Albrandswaard is als één van de weinige gemeenten eigenaar van het kabelnet, maar het beheer en onderhoud van het CAI-netwerk is een rommeltje. CAI Westland wilde CAI Albrandswaard in 2007 kopen voor 6 miljoen euro en voor 2 miljoen investeren, maar dat mocht niet van de raad. Dat vonden wij ontzettend dom. De huidige verkoopwaarde van CAI ligt inmiddels 3 tot 4 miljoen lager. Verspild geld. Op 1 oktober ligt er een voorstel over de CAI.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.