Advertentie

Politiek ondermijnt rol Eerste Kamer

De verkiezingen van volgende week zijn erg gepolitiseerd geraakt. Eigenlijk is dat ongelukkig. De meerderheidsgedachte zou in de Eerste Kamer niet de rol moeten spelen die het nu doet door uitspraken van premier Rutte en Jolande Sap van GroenLinks. We zouden wat zuiniger moeten zijn op de eigen rol en positie van de Senaat.

22 februari 2011
Nog een week en dan mogen we naar de stembus. We kiezen dan de leden van de Staten van de provincies waarin we wonen en die leden kiezen op maandag 23 mei weer de leden van de Eerste Kamer.

Het is bij mijn weten niet eerder voorgekomen dat Statenverkiezingen zoveel belangstelling hebben gewekt. Provinciale thema’s (welke dat ook zijn) hebben bij die verkiezingen nooit centraal gestaan. De klacht daarover keert elke vier jaar terug en hoort tot het vaste ritueel bij gemeenteraads- en Statenverkiezingen.

Statenverkiezingen trokken enige aandacht als een tussentijdse opiniepeiling, een soort Maurice de Hond en TNS/NIPO in het kwadraat, en dat was het dan. Dat is deze keer geheel anders. Het is dat de gebeurtenissen in Libië alle aandacht van de media opeisten anders hadden we gisteravond opnieuw een heus ‘lijsttrekkersdebat’ gehad en hadden de kranten vandaag vol gestaan met analyses en nabeschouwingen.

Waarom dat zo is, is duidelijk. De huidige regering kan slechts op een minderheid van de Kamerzetels steunen en is voor veel van haar voornemens afhankelijk van de gedoogsteun van de PVV. De PVV is niet in de Eerste Kamer vertegenwoordigd en het CDA staat opnieuw op zwaar verlies, dus het is nog maar de vraag of VVD, CDA en PVV na 23 mei over een meerderheid van zetels in de Eerste Kamer zullen beschikken. Als dat niet lukt, kan deze regering het wel eens moeilijk gaan krijgen, denken we. De peilingen zijn nog niet gunstig voor de coalitie en de oppositie ruikt bloed.

Toch zijn deze verkiezingen daarmee door een vreemde discussie omringd geraakt. Dat komt door de premier zelf, die eind vorig jaar in een interview al zei dat de mensen maar moesten weten wat ze zouden stemmen als het maar op een van de drie partijen CDA, VVD of PVV was. Want die partijen moeten en zullen een meerderheid in de Senaat behalen om ervoor te zorgen dat deze regering haar plannen kan doorzetten.

Van de weeromstuit begonnen oppositiepartijen rabiate taal uit te slaan. Jolande Sap van GroenLinks zei dat dit kabinet moest opstappen als het geen meerderheid in de Eerste Kamer weet te bemachtigen en voegde daaraan toe dat GroenLinks geen enkele kans onbenut zal laten om deze regering naar huis te sturen. Wanneer VVD, CDA en PVV geen meerderheid in de Eerste Kamer behalen, zouden er zelfs nieuwe verkiezingen moeten komen.

De politieke verhoudingen in Nederland zijn inderdaad gepolariseerder dan ooit maar hebben nu ook voor een zo gepolitiseerd debat rond de Eerste Kamer gezorgd dat we ons moeten afvragen of dat nog wel goed en de bedoeling is.
 
De Eerste Kamer wordt indirect – d.w.z.: niet door de kiezers zelf maar door de leden van de Provinciale Staten – gekozen. Dat is niet voor niks. Een democratie bevat als het goed is tegenwichten tegen de directe invloed van de stem van het volk. Natuurlijk is die stem beslissend – al is in Nederland volgens de Grondwet niet het volk soeverein maar het parlement.

De stemming onder het volk kan echter nog al eens wisselen, en om te voorkomen dat het regeringsbeleid meedeint op de waan van de dag, op de snel veranderende emoties, voorkeuren en meningen van de bevolking, bevat ons democratisch bestel stabiliserende tegenwichten. Zo is er bijvoorbeeld de Raad van State, die bestaat uit geleerde dames en heren die onafhankelijk van hun partijpolitieke voorkeur een juridische beoordeling van wetsvoorstellen geven, en een kabinet kunnen adviseren bepaalde aspecten van een voorstel te heroverwegen.

Zo’n tegenwicht is ook de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is voluit een politiek orgaan maar is bewust op iets meer afstand van de bevolking geplaatst dan de Tweede Kamer. Haar eigen rol bestaat in een strikt inhoudelijke beoordeling van wetsvoorstellen op kwaliteit en uitvoerbaarheid, ongeacht de politieke kleur van het kabinet waarvan de wetsvoorstellen afkomstig zijn. Met de uitspraken van Jolande Sap zijn we dus ver van huis geraakt. Een politieke veroordeling van een voorstel ongeacht de inhoudelijke kwaliteit is de Eerste Kamer onwaardig.

De meerderheidsgedachte is sinds de uitspraken van Rutte en Sap een belangrijke rol gaan spelen maar eigenlijk hoort dat helemaal niet in discussies rond de Senaat.
Vroeger stond de Eerste Kamer op nog meer afstand van de bevolking. Nu wordt de volledige Eerste Kamer om de vier jaar herkozen, en geeft zij dus een actuele weergave van de stand van het kiezersvolk te zien. Tot de Grondwetwijziging van 1983 was dat veel minder het geval omdat de zittingstermijn toen nog zes jaar was en de Eerste Kamer om de drie jaar voor de helft werd vernieuwd.

De afstand tussen de bevolking en een deel van onze Staten-Generaal, een ooit bewust gecreëerde afstand, wordt dus steeds kleiner, en het Tweekamerstelsel dat wij hebben gaat steeds meer, zij het verkapt, op een Eenkamerstelsel lijken. Wanneer de Eerste Kamer steeds meer de rol van de Tweede Kamer overneemt, maakt zij zichzelf in feite overbodig.

In deze campagne doen we net alsof we volgende week de leden van de Eerste Kamer gaan kiezen en dit kabinet of aan een meerderheid gaan helpen of naar huis gaan sturen. Maar voor dit soort politieke manoeuvres zijn deze verkiezingen en is de positie van de Eerste Kamer helemaal niet bedoeld. Met zijn oproep heeft Rutte afbreuk gedaan aan de rol en positie van een belangrijk orgaan als de Eerste Kamer.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steef Schinkel / DGA/ voorzitter/eigenaar van theater.
Het gedraai van de VVD mbt de BTW verhoging voor cultuur geven mij de vrijheid om het politieke klimaat in Nederland aan de kaak te stellen. .
Te lezen: 9/11/2010 in NRC
VVD-fractie keert zich tegen kabinetsplan hogere btw op kunst
Liberalen samen met oppositie partijen tegen het kabinetsbeleid voor culturele sector. Staatssecretaris Weekers (VVD, Financiën) bereid naar alternatieven te kijken. De Tweede Kamerfractie van de VVD is tegen het kabinetsplan om de btw op theater, concerten en musicals te verhogen van 6 naar 19 procent. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. Kamerlid Neppérus dringt aan op alternatieve belastingverhogingen. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) is bereid om de plannen te wijzigen als blijkt dat dit voor de regeringsfracties niet "verschrikkelijk gevoelig" ligt en er een goed alternatief is.
Het kabinet-Rutte snijdt hard in de subsidies in de kunstsector, zo schrijft NRC. Tegelijkertijd moet de sector meer verantwoordelijkheid nemen om zelf voor inkomsten te zorgen.

Mede hierdoor leek het mij eens nuttig om mijn onderbeuk gevoelens mbt het Draconische BTW cultuur plan maar eens weer te geven!

Vraag en Aanbod
(column van Steef Schinkel) nr. 212
oa Ons Utrecht deze week te lezen.
Dertig maanden geleden in september 2008, verklaarde onze toenmalige minister president Balkenende tijdens Prinsjesdag, dat het helemaal niet zo slecht ging met de Nederlandse economie. Niets bleek minder waar. Vanaf de Olympische Zomer Spelen in Beijing heeft de wereldeconomie ongelofelijk dreunen gehad. Vooral midden en kleinbedrijven hebben het zwaar te verduren. Er zijn veel faillissementen geweest. In de metaal branche, transportsector en bouwmarkt zijn er harde klappen gevallen. Voor bedrijven is het vervelend en voor diegenen die daardoor buitenspel zijn komen te staan is dat natuurlijk het ergste. In veel sectoren is er nog steeds overcapaciteit en te veel productie. Het gaat ietwat beter, maar dat houdt niet in, dat men direct een betere marge in de verkoop krijgt. Gelukkig zijn de producten van Nederlandse makelij nog steeds goed tot uitstekend te noemen. Zo zie ik in diverse branches veel goederen geïmporteerd worden uit het Aziatisch deel van onze wereld. De kwaliteit van die producten zijn niet altijd zoals wij het wensen, waardoor afnemers toch vanzelf weer bij ons Nederlandse product terugkomen. Broos is helaas nog het herstel.
Vlak voor de komende Provinciale Staten verkiezingen van 2 maart a.s. krijgen wij, als kiezer ineens, vooral door de regerende gedoogpartijen hoopgevende Oneliners voorgeschoteld, alsof het door hen allemaal ineens beter gaat. Het klopt, het gaat inderdaad bij de Multinationals beter. De bedrijvigheid neemt wat toe maar uitermate zorgwekkend is dat onze regering het sociale stelsel tot op het bot, zie o.a. het interview deze week in de Volkskrant van Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD), wenst te hervormen. Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden, zegt hij. Onze bevolking krijgt van deze regering straks de rekening gepresenteerd. Zo zijn wij als theater eind december 2010, en u straks als bezoeker, geconfronteerd met een per 1 juli 2011 BTW verhoging van 13%. Na 6 jaar keihard werken hadden wij het met al onze vrijwilligers en werkend tot nog toe, zonder Gemeentelijke- en of Rijkssubsidie, eindelijk voor elkaar. We hadden in 2010 bijna quitte gedraaid en daar zijn wij trots op! Echter deze regering besloot om zonder o.i. enige gegronde argumentatie de 6% BTW naar 19% BTW te verhogen. Simpel zegt “onze” staatsecretaris: Je moet gewoonweg de entree prijzen verhogen! Voor ons theater heeft deze draconische beslissing een averechts effect. Allereerst werken wij zonder subsidie, uitsluitend met vrijwilligers en zijn wij een Stichting. Als een aantal van onze bezoekers niet meer een kaartje kunnen betalen om ons theater te bezoeken dan komen er natuurlijk geheid minder mensen naar ons theater. Wij als bestuur dienen, om te overleven onder dit brute geweld, de bakens te verzetten. Onze uitdaging ligt dus om onze programmering op een nog hoger niveau te brengen. Daarom hebben wij gemeend om nog meer energie in ons programma te stoppen. De beschikbaarheid van artiesten wordt, zoals u kunt begrijpen, gezien ook andere bezuinigen op cultuur, helaas steeds minder. Een aantal van hen hebben ons helaas al aangegeven er mee te moeten stoppen. Daar gaat het met onze Nederlandse cultuur! Ik denk voor u nog een reden temeer om te gaan stemmen bij de komende Provinciale Staten verkiezingen. Als de huidige gedoog coalitie geen meerderheid zal behalen in de Eerste Kamer wordt het voor het kabinet beslist moeilijk om ook het voor ons theater uitgestelde btw-plan, voor cultuur, uit te voeren. Wellicht komt er op het etiket uitstel misschien wel afstel te staan. Ga, wat mij betreft, STRATEGISCH stemmen! Alleen dan, en daar vertrouwen wij op, kunnen wij blijven voortbestaan.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Wat heeft de reactie van Steef Schinkel met de inhoud van de colum te maken? Ik lees alleen maar een gefrustreerde theaterdirecteur die ieder podium wil gebruiken om zijn gelijk te halen.
In plaats van met alternatieven te komen, wil hij alleen maar de bestaande situatie handhaven. Vandaar mijn voorstel: laat de BTW op het lage tarief en verminder de subsidies zodag dat de gewenste besparing wordt gehaald. Het is dan aan de kwaliteit en de originaliteit van de theaters om zoveel bezoekers aan te trekken dat het verlies aan subsiedie wordt gecompenseerd.

Met de inhoud van de colum ben ik het overigens volledig eens. De poliktieke partijen gaan er in de campagnes aan voorbij dat de 1ste Kamer een oordeel moet vellen over de kwaliteit van de wetgeving en de uitvoerbaarheid. De 1e Kamer dreigt teveel een politieke speelbal te worden. Dit zal alleen maar de roep om een ander parlementair bestel versterken.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Scheef Stinkel: Beetje selectieve verontwaardiging. Kennelijk even vergeten dat het minister van Financien Bos was (dus degene die het daadwerkelijk had moeten weten), die ons tot vlak voor de bankencrisis heeft bezworen dat de ecenomische crisis die Amerika reeds had getroffen ons niet kon overkomen omdat wij daar te veel veiligheidsmarges voor hadden ingebouwd. Het resultaat hebben we gezien.
Steef Schinkel / DGA/ voorzitter/eigenaar van theater.
Beste Heer Johannes,
Allereerst wil ik u dank zeggen voor uw reactie als adviseur. Volgens een aantal van onze medewerkers, w.o. juristen, snapt u er niet veel van. U mag mij beschadigen en schrijven dat ik een gefrustreerde theater directeur zou zijn. Als adviseur dient u allereerst beter te gaan lezen…Ik ben voorzitter van een Stichting behoud Schillertheater. Lees eerst de statuten van deze Stichting er eens op na dan gaat u als adviseur e.e.a. beslist beter begrijpen, voordat U een benaming ergens aan hangt. Het zou u overigens sieren! Overigens ben ik het met de inhoud van de column van Bart Jan Spruyt het grotendeels eens, al ben ik van mening dat het uitstekend is dat de 1'e kamer het beleid van deze regering op zijn juistheid qua wetgeving onderzoekt en in het geval van de Cultuur BTW ook toetst! Bios blijft 6% btw, idem voor Circus en de Sport.….Het is deze regering die ons nopen om met alternatieven te komen.....en dat doen wij dan ook! Ik zou zeggen kom eens naar ons theater en dat zou de Halbe Zijlstra kunst- en cultuurbeleid ook eens moeten doen. Zie http:www.schillertheater.nl Wij hebben nog wel wat kaarten voor jullie tegen de hoge BTW beschikbaar. Overigens heb ik en dga van een bedrijf. Natuurlijk kunnen we, ook ondergetekende, schreeuwen naar links of rechts dat het allemaal begin 3 jaar geleden anders had gemoeten, maar we leven nu en hopelijk u en ik nog lang, lees mijn columns uit die tijd er maar eens op na. En dat ik overal een podium zoek….. die is ook aan u! Het gaat nu om de verkiezingen van de Provinciale Staten daarna worden de zetels in de 1é kamer in verdeling gegeven. Het was en het is DEZE REGERING die eind 2010 van de 1é kamer een speelbal maakte mbt deze cultuur BTW verhoging, zie mijn relaas o.a. van NRC. Daar heb ik getracht naar te verwijzen. Ons theater, werkt overigens zonder een EURO CENT SUBSIDIE en ook wij hebben uitstekende adviseurs voor ons werken. En dan nog iets Heer Johannes……U schrijft……Vandaar mijn voorstel: laat de BTW op het lage tarief en verminder de subsidies zodag dat de gewenste besparing wordt gehaald. Het is dan aan de kwaliteit en de originaliteit van de theaters om zoveel bezoekers aan te trekken dat het verlies aan subsiedie wordt gecompenseerd……..

Bij mij gaat er een lichtje branden…Gaat U dan ons als adviseur dan een subsidiebedrag betalen….en daar WRINGT ZICH DE SCHOEN Heer Johannes….!! Het gaat U goed…. Beste gr. Steef Schinkel

Jan / ambtenaar
Wat een onzin schrijft Spruyt weer: de Eerste Kamer wordt volgens hem bewust indirect gekozen om de bevolking wat op afstand te zetten. Dat is natuurlijk een farce: de bevolking kiest de provinciale staten en die kiezen weer de Eerste Kamer. Hoezo op afstand? Het is gewoon wat ingewikkelder, meer niet. Die indirecte verkiezing stamt uit de oudheid en is niet meer te verdedigen. Ik bepleit daarom rechtstreekse verkiezing van de Eerste Kamer, bijv. twee jaar nadat de Tweede Kamer is gekozen. Dan krijgen de statenverkiezingen ook weer de eigen aandacht die ze verdienen. Voor afschaffing van de Eerste Kamer ben ik zeker niet. Het is zeer nuttig dat die nog eens rustig en goed bekijkt wat de Tweede Kamer in het vaak verhitte politieke debat met allerlei compromissen en amendementen in elkaar gedraaid heeft. Voor mij mag de Eerste Kamer zelfs het recht van amendement krijgen. In feite heeft ze dat al door de gewoonte te dreigen met verwerping van een wet, tenzij het kabinet met een wijziging komt.
Hendrick Smit / Schrijver, spreker, adviseur
Is het goed dat de Eerste Kamer afstand houdt tot de mening van het volk? Andere belangen zijn anders goed vertegenwoordigd door de senatoren. Het volk wordt niet echt vertegenwoordigd. Wetvoorstellen worden slecht gelezen en parlementariërs gaan op in de waan van de dag: kamervragen en televisieinterviews. Er is feitelijk één agenda en die wordt door alle partijen gediend, allemaal op hun eigen manier. Mevrouw Sap toonde dat treffend aan. Één agenda die maar één kant op gaat, want hoe vaak worden impopulaire maatregelen terug gedraaid door partijen die eerst in de oppositie zaten? Je zou voor het huidige kabinet bijvoorbeeld mogen verwachten dat het klimaatbeleid wordt herzien. En evaluatie van de verplichte legitimatie? Nooit geweest. Het is een poppenkast en het heeft geen zin om te roepen als de boef in beeld komt.

Ik ga weer stemmen als ik kan stemmen om lege zetels in de kamers te doen ontstaan. Alle andere stemmen zijn contra-produktief, aangezien ze de bestaande politiek slechts bevestigt dat het volk nog steeds gelooft dat ze invloed heeft via verkiezingen. Waar in onze wereld kom je weg met het leveren van een produkt of dienst dat steeds blijkt te falen? Dit kan alleen hier, in de politiek. Telkens weer trappen de klanten erin. Ze vergeten de afgelopen 4 jaar en trappen er weer eens in.
'Wie niet stemt moet later niet zeuren' luidt het mantra. Een drogrede want wie weer stemt moet niet doen alsof hij later verbaasd is dat het wéér niet hielp. De politiek heeft deze stemmen nodig, als teken van hun geloofwaardigheid. Welke geloofwaardigheid??
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Roerend, de bezorgdheid van Spruijt over een al te grote "politisering van de verkiezingen". Zelden zo gelachen.

Waar zijn verkiezingen anders goed voor?

Spruijt is opeens ook bezorgd over "polarisering".

Dat is zoiets als de slang in het Paradijs die bezorgd is dat Adam en Eva onderscheid gaan maken tussen goed en kwaad.

Heerlijk, wat een schavuit!
Advertentie