Advertentie

Online burgerdossier Groningen gaat door

Het college van Groningen is akkoord gegaan met een pilot waarmee honderd inwoners een eigen online burgerdossier krijgen. Burgers kunnen met het dossier zelf bepalen welke gegevens ambtenaren mogen gebruiken en inzien. Ook kunnen ze zelf gegevens wijzigen. Het initiatiefvoorstel kwam van D66 Groningen.

17 juni 2017

Het college van Groningen is akkoord gegaan met een pilot waarmee honderd inwoners een eigen online burgerdossier krijgen. Burgers kunnen met het dossier zelf bepalen welke gegevens ambtenaren mogen gebruiken en inzien. Ook kunnen ze zelf gegevens wijzigen. Het initiatiefvoorstel kwam van D66 Groningen.

Eerste keer in Nederland
Dagblad van het Noorden schrijft dat het plan wordt omarmd door burgemeester en wethouders. Het is de allereerste keer in Nederland dat burgers hiermee aan de slag gaan. In een aantal Europese landen waaronder Estland en Denemarken gebeurt dit al en daar werkt het uitstekend’, zo vertelde D66-raadslid Wieke Paulusma aan Binnenlands Bestuur. Gemeenten zijn door de decentralisaties in 2015 ook verantwoordelijk voor het sociaal domein. Ze beschikken daardoor over veel gevoelige informatie van bewoners. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens van medicijngebruik en de financiële situatie. Burgers kunnen met het online burgerdossier zelf aangeven welke informatie verwerkt en ingezien mag worden door ambtenaren.


Burgers zelf verantwoordelijk voor privacy

Doordat burgers zelf bepalen welke gegevens gemeenten kunnen zien en gebruiken, worden zij volgens Paulusma meer zelf verantwoordelijk voor hun privacy, maar ook meer zelfredzaam. Daarnaast ziet Paulusma ook de werkdruk kleiner worden doordat er minder administratie wordt gevoerd. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Werner de Jong
Het is beter dat de gegevens terug gaan naar de overheid op 1 plek waar ze alleen met toestemming van de naamhouder inzage krijgen .Het leed is al geleden en de doden al begraven.Ze leren zo niets van hun fouten.
Jan
De burger kan zelf bepalen wie de gegevens in kunnen zien?



Maar dat is natuurlijk gebakken lucht! Vooreerst zijn de gegevens namelijk zichtbaar, dat betekent dat in principe iedereen die gegevens kan inzien. Beter zou het zijn wanneer die gegevens helemaal niet beschikbaar zouden zijn.



Het lijkt dus allemaal weer mooier dan het in feite is. Een elektronische proefballon die ontploft als het weer eens fout gaat. Voordeel is wel dat we de burger nu zelf de schuld kunnen geven.
Paul Ploum
Eens met de reactie van Jan. Waar baseert men toch de mening op dat dit de zelfredzaamheid bevordert? Veel burgers weten helemaal niet wat de gevolgen zijn van het al dan niet verstrekken van persoonsgegevens.
Henk Plessius / adviseur
Uit het artikel wordt niet helder waar de burgeregevens worden opgeslagen. Als het dossier eigendom van de burger wordt en voo rvoor zijn/haar risico, lijkt het me een prima initiatief voor degenen die op die manier informati9e willen uitwisselen. Nog wel even bedenken hoe dat zich verhoudt tot de wet GDI die bepaalt dat de overheid burgers slechts eenmalig om dezelfde gegevens mag vragen. Als je aan die voorwaarde wilt voldoen, zul je als overheid zelf zaken moeten vastleggen.
Hans
ah, dus: "Beste burger, wij hebben zonder dat u dat weet allemaal gevoelige informatie over u verzameld en digitaal opgeslagen. Wilt u daar maar even achteraf toestemming voor geven? Zoniet dan moet u zich zelf maar redden. p.s.: Als u niet reageert is dat uw eigen verantwoording, en zijn wij nergens aansprakelijk voor "

Lang leven de "Privacy" en de "Zelfredzaamheid".
Advertentie