Advertentie

Mystery burger: Onevenredige onenigheid

‘We leven in een tijd dat je niet meer weet wat nou coalitie en wat nou oppositie is’, zegt Friso Teerink (Duurzaam Schagen). ‘Ik was gewend om moties die de coalitie indient niet te steunen want dan blijf ik oppositie, maar dan zeg je niks over de inhoud.’ Dat is wel waar — al blijken de vervagende grenzen in de raad van Schagen het debat niet ineens inhoudelijker te maken. Integendeel.

16 juli 2018

‘We leven in een tijd dat je niet meer weet wat nou coalitie en wat nou oppositie is’, zegt Friso Teerink (Duurzaam Schagen) monotoon. ‘Ik was gewend om moties die de coalitie indient niet te steunen want dan blijf ik oppositie’, grinnikt hij. ‘Maar dan zeg je niks over de inhoud.’ Dat is wel waar — al blijken de vervagende grenzen in de gemeenteraad van Schagen het debat niet ineens inhoudelijker te maken. Integendeel.

Maar liefst twee amendementen zijn er op het bestemmingsplan Torenven ingediend. Volgens het voorstel van het college zou het leegstaande schoolgebouwtje aan de rand van Warmenhuizen middels een aanbesteding worden herontwikkeld. Het moet dan wel een maatschappelijke functie krijgen, waar eventueel een woonlaag aan kan worden toegevoegd.

De fracties van CDA, VVD, PvdA, SP en Wens4U stellen echter voor met maximale winst alleen maar woonruimte te ontwikkelen, desnoods met nieuwbouw. ‘Doorstroming is wat ons betreft topprioriteit’, legt CDA’er Bram Broersen uit.

Ook de fractie van JESS heeft een wijzigingsvoorstel. Als reactie, zo blijkt. ‘We hebben het amendement van het CDA vier keer gelezen’, legt indiener Hans Kröger uit. Dat JESS samen met twee van de indieners van de ándere motie deel uitmaakt van de coalitie, is ook burgemeester Marjan van Kampen niet ontgaan. ‘Blijkbaar kon u het niet eens worden in de coalitie’, grapt ze.

Kröger’s amendement stelt voor om de maatschappelijke functie van het schooltje te behouden, de woonlaag te verplichten én deze te bestemmen voor seniorenwoningen. Het hele project moet dan ook nog eens als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) worden ontwikkeld, waarmee het voorstel nog nét niet de kleur van de voordeuren voorschrijft. Volgens Kröger is zijn amendement beter dan dat van het CDA en de andere partijen. ‘Met uw amendement kan het college alle kanten op; wij verwoorden het beter.’

‘Ik steun het CDA’, zegt Lambert Riteco (GroenLinks) glunderend. ‘Al weet u nu nog niet of ik de CDA-fractie of de CDA-wethouder steun’, grapt hij. Volgens Riteco is er met het collegevoorstel niet zo veel mis. ‘Als het college z’n huiswerk heeft gedaan, wie zijn wij dan om er iets van te zeggen?’ valt Teerink hem retorisch bij.

‘Het amendement van JESS is precies wat wij willen’, vindt Marga Mulder (Seniorenpartij). VVD’er Willem-Jan Stam is het er niet mee eens; hij wil dat er vooral gewoond kan worden. ‘Senioren, junioren, we zullen wel zien wie het gaat opvullen.’

‘Onze gezamenlijke wens voor een maatschappelijke functie lijkt te sneuvelen voor woningbouw’, zegt wethouder Jelle Beemsterboer teleurgesteld. ‘Door dit geen maatschappelijke functie te geven, lossen we de woningnood niet op’, valt Riteco hem bij.

‘We hebben bewust een CPO eruit gelaten’, legt Marjan Leijen (PvdA) over het eerste amendement uit. Ook of er gebruik gemaakt moet worden van het bestaande bouwsel laat Leijen in het midden. ‘Als dat nou niet lukt, kan het college namelijk wel door’, meent ze.

Bij de stemming aangekomen, zucht Teerink. ‘Dit debat levert niks op’, zegt hij. ‘Niet voor niets is dit een collegebevoegdheid. Je ziet wat er gebeurt wanneer een raad zich ermee gaat bemoeien.’ Zijn ongenoegen is te begrijpen. In plaats van een debat over wat nou het beste is voor Warmenhoven – het ledigen van de woningnood versus een maatschappelijke functie – bakkeleien de raadsfracties vooral over hoeveel ruimte ze het college moeten geven.

Dat deze raadsfracties met elkaar van mening verschillen is natuurlijk te prijzen. Zolang dat gaat over de inhoud, is er niets aan de hand. Maar wanneer dat alleen gaat over de bestuurlijke verhoudingen en rol van de raad, zit het hoogste orgaan vooral zichzelf én de besluitvorming in de weg.


Het belooft een warme zomer te worden. En aangezien de Mystery Burger alleen tegen verhitte debatten kan (en er toch niet wordt vergaderd) zoekt hij de verkoeling op. Na het reces is hij weer terug om misschien wel de raad van úw gemeente te bestuderen.       

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie