Advertentie

Meer Rotterdammers negatief over bejegening politie

De Rotterdamse driehoek heeft een onderzoek laten doen onder Rotterdammers over de bejegening door de politie.

ANP
28 maart 2022
Politie in Rotterdam bij CS
Shutterstock

Meer Rotterdamse burgers zijn negatief over de bejegening door de politie dan in 2017, zo komt naar voren uit onderzoek dat Bureau Beke deed in opdracht van de Rotterdamse driehoek (politiechef, hoofdofficier van justitie en burgemeester). Bijna een kwart van de ondervraagden (23 procent) heeft een negatief beeld over het politieoptreden, tegen 17 procent in de vorige meetperiode.

Projectleider Kennismanagement S11

JS Consultancy
Projectleider Kennismanagement S11

Projectleider Stedelijk beleidskader horeca

Yacht
Projectleider Stedelijk beleidskader horeca

Overwegens positief

De ruim 1500 burgers, waarvan een derde op straat en de rest schriftelijk werd geïnterviewd, zijn overwegend positief (41 procent) of neutraal (37 procent) over bejegening door politie, In 2017 was dat respectievelijk 42 en 41 procent. Vooral jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben een negatief oordeel. De respondenten die negatief oordeelden zijn daarna door de onderzoekers uitgebreider ondervraagd. 

Black Lives Matter

In het rapport stellen de onderzoekers dat een aantal omstandigheden bij het eerste onderzoek naar bejegening door de politie anders was dan tijdens het herhaalonderzoek. Daarbij wordt onder meer verwezen naar (media)aandacht voor demonstraties van de internationale beweging Black Lives Matter in de zomer van 2020 en naar een appgroep van Rotterdamse agenten waarin omstreden berichten werden gedeeld.

Etnisch profileren

De onderzoekers adviseren de politie de aanpak van etnisch profileren en discriminatie nog beter te verankeren in de organisatie, in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Ook bevelen ze aan om als politie met burgers in gesprek te blijven, zeker in wijken waar vaker wordt gecontroleerd.

Omarmen

In 2017 liet de driehoek hetzelfde onderzoek doen. Toen werd met de Rotterdamse gemeenteraad afgesproken dit na vier jaar te herhalen. In een brief aan de raad staat dat de aanbevelingen van Bureau Beke terugkomen in een programma voor de politie, waarin onder meer de aanpak van etnisch profileren en discriminatie een speerpunt is. De gemeente en politie zeggen de aanbevelingen te 'omarmen'. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie