On-, pre-, post-, cross- en offboarden
Wat zijn volgens gemeenteambtenaren de ergste jeukwoorden van 2023? AenO fonds Gemeenten verzamelde ze. Op 3: onboarden.
Het is een bekende ‘meme’. Een plaatje van een surfer, met daarbij de tekst: waterboarden bij Guantanamo bay kinkt supercool, zolang je niet weet wat beide termen betekenen’. Datzelfde geldt enigszins voor onboarden. Het woord doet je twijfelen of we het over een watersport of een Amerikaanse martelmethode hebben. Maar in werkelijkheid is het niets anders dan een nieuwe medewerker welkom heten, zich welkom te laten voelen en zo snel mogelijk onderdeel te laten uitmaken van de organisatie. Het woord onboarden staat op drie in de lijst van gemeentelijke jeukwoorden van het A&O fonds Gemeenten.
Het ontvangen van een nieuwe medewerker gaat vandaag de dag niet zonder een persoonlijk en op maat gemaakt onboardingprogramma. Dat begint natuurlijk met een preboarding. Preboarding is eenvoudig gezegd het proces om je nieuwe medewerkers al te betrekken tijdens de periode tussen de acceptatie van de nieuwe baan en de eerste werkdag. Want uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de medewerkers zich wel eens nog voor de start van een nieuwe baan heeft teruggetrokken. En preboarding gaat natuurlijk vergezeld van een hele reeks nieuwe jeukwoorden, zoals compliance, clarification, connection en culture (die vier c’s).
Daarna start de onboarding. De medewerker maakt kennis met de organisatie en met de collega’s, om zich deel te laten voelen van de organisatie. En dan volgt natuurlijk de postboarding: de nieuweling moet zich zo snel mogelijk ontwikkelen tot een zelfstandig functionerende medewerker, eventueel met trainingen en opleidingen die daarbij nodig zijn.
Lukt dat niet, dan is er nog altijd de mogelijkheid voor crossboarding, waarmee wordt bedoeld dat een medewerker ergens anders in de organisatie gaat werken, maar natuurlijk niet zonder de preboarding en onboarding op de nieuwe afdeling.
En, hopelijk na een mooie carrière, volgt natuurlijk de offboarding: een mooi en respectvol vaarwel.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.