Kabinet komt met nieuw groot stedenbeleid
Het kabinet komt volgend jaar met een Agenda Stad, om de concurrentiekracht en leefbaarheid van Nederlandse steden en stedelijke regio’s te verbeteren. Doel is de Nederlandse steden op het gebied van concurrentiekracht en leefbaarheid in de wereldtop te houden. Inhoud en vorm zijn nog onbekend; deze worden komend jaar duidelijk.
Om de concurrentiekracht en leefbaarheid van Nederlandse steden en stedelijke regio’s te verbeteren, komt het kabinet volgend jaar met een Agenda Stad. Doel is de Nederlandse steden op het gebied van concurrentiekracht en leefbaarheid in de wereldtop te houden.
Regionale samenwerking
Hiertoe is samenhangende aanpak vanuit verschillende beleidsvelden nodig, met intensieve regionale samenwerking en maatschappelijke initiatieven, schrijft minister Plasterk (BZK) in zijn dinsdag gepresenteerde begroting. Samen met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken wordt aan die Agenda Stad gewerkt. Inhoud en vorm zijn nog onbekend; deze worden komend jaar duidelijk. Wel wordt uit de begroting van Economische Zaken duidelijk dat deze agenda er mede op is gericht om bestemmingsplannen, bouwprocedures en bestaande investeringsprogramma’s beter bij stedelijke groei te laten aansluiten.
Raadgevend referendum
Vanaf 2015 kunnen burgers een raadgevend referendum organiseren over nieuw aangenomen wetgeving. Minimaal 10.000 kiesgerechtigden zijn nodig om het initiatief tot een referendum te nemen; het definitieve verzoek moet worden gesteund door minstens 300.000 kiesgerechtigden. De uitslag ervan is geldig bij een opkomst van minstens dertig procent, maar niet bindend. Het parlement heeft het laatste woord. Er komt een speciale referendumcommissie. Als een referendum wordt uitgeschreven, geeft zij informatie over de wet waarover burgers zich mogen uitspreken en stelt subsidie ter beschikking voor het organiseren van maatschappelijk debat. De kiesraad gaat de verzoeken en ondersteuningsverklaringen verzamelen, tellen en controleren.
Veranderende rol overheid
Experimenteren met andere vormen van democratische legitimatie, zoals consultatieve democratie, past bij een veranderende samenleving, schrijft Plasterk verder in zijn begroting. De overheid moet burgers de ruimte geven en waar nodig helpen als zij in hun woonomgeving taken willen overnemen, die oorspronkelijk op het bordje lagen van de lokale overheid. ‘Daarmee verandert de rol van beleidsmakende en uitvoerende organisatie naar een meer vraaggerichte, faciliterende organisatie’, aldus Plasterk.
Doe-democratie
In 2015 wil het kabinet de doe-democratie verder bevorderen en ondersteunen. Een van de maatregelen die het kabinet daartoe neemt is het klaarstomen van gemeente- en rijksambtenaren en bestuurders voor die doe-democratie. Daarnaast wil het kabinet dat overheden meer aansluiten bij maatschappelijke initiatieven. Het kabinet gaat knelpunten voor maatschappelijke initiatieven wegnemen, op onder meer het gebied van maatschappelijk aanbesteden, aansprakelijkheid, financiering en fiscaliteit.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.