Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Yves de Boer: Op de bres voor de Brabantwet

‘Brabant loopt voorop in Nederland als het gaat om verduurzaming van veehouderij’, vertelt gedeputeerde Yves de Boer (VVD). Hij wil op dat gebied nog meer stappen zetten.

13 februari 2015
varkentjes.1.jpg

Als het aan Yves de Boer, gedeputeerde van Noord- Brabant ligt, is er in zijn provincie in 2020 zorgvuldige veehouderij bereikt. Een eigen veehouderijwet, de ‘Brabantwet’, moet de transitie naar duurzame veehouderij versnellen.

Netwerk van Yves de Boer, gedeputeerde van Noord-Brabant

‘Brabant loopt voorop in Nederland als het gaat om verduurzaming van veehouderij’, vertelt De Boer (VVD). Hij wil op dat gebied nog meer stappen zetten. ‘In 2020 moet er een zorgvuldige veehouderij zijn in Brabant waarin zoveel mogelijk geproduceerd wordt in samenspraak en harmonie met de omgeving en aandacht voor zowel gezondheid, dierenwelzijn, ondernemers en milieu. Deze transitie is nodig om de agrarische sector, die in delen van Brabant op zware maatschappelijke weerstand stuit, te kunnen behouden.

We zijn daarom al enige tijd bezig met een dialoog tussen tientallen partijen die graag met elkaar willen samenwerken om dit te bereiken: het zogenaamde Brabantberaad.’ Onlangs verbood de Raad van State Reusel–De Mierden om via het bestemmingsplan niet-ruimtelijke duurzaamheidseisen verplichtingen aan veehouders voor te schrijven. Een tegenvaller, want het is de provincie er alles aan gelegen om ontwikkeling naar een zorgvuldige veehouderij te behouden. De Boer: ‘We hebben er niet voor gekozen om een dialoog te organiseren met alleen voor de hand liggende partijen.’

De Boer wil bij de dialoog groepen van alle leeftijden betrokken zien en vraagt Lins Keijzer van Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt om zijn inbreng.

Frank van den Dungen
van Bernhezer Buitenwacht, een stichting van buitengebied bewoners, wordt bij de dialoog betrokken omdat de provincie ‘met de samenleving in gesprek wil’

Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie werkt met de provincie samen bij de dialoog over Brabantse Agrofood 2020, om vanuit het oogpunt milieu zijn inbreng te doen.

Ook in Inge Vleemingh van Youth Food Movement ziet De Boer een bondgenoot. Hij acht de beweging belangrijk bij de promotie van duurzame veehouderij.

Gesprek met premier
Ook commissaris der koning Wim van de Donk van Noord-Brabant spant zich in om manieren te vinden om de transitie naar een duurzame veehouderij wettelijk te beschermen. ‘We laten ons beleid niet meer van ons afnemen. Ik heb voldoende stof voor een interessant gesprek hierover met de premier’, liet hij optekenen in het Eindhovens Dagblad.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie