Advertentie

Mystery Burger: Scherp debat in Rotterdam

De mysteryburger valt met de neus in de boter in Rotterdam. Daar debatteert de gemeenteraad over Ibn Ghaldoun, de Islamitische school waar op grote schaal examenfraude is gepleegd.

07 juli 2013

De gemeenteraad van Rotterdam voert het debat op het scherp van de snede. Raadsleden stellen rake vragen op de inhoud en zonder poespas.

Over het Ibn Ghaldoun College is al veel gezegd. De examenroof op de islamitische middelbare school hield het land wekenlang in zijn greep. Los daarvan worstelt de school al tijden met financiële problemen. Zo is de school sinds enkele jaren 1,2 miljoen euro aan de gemeente Rotterdam verschuldigd. Door de examenfraude is de zelfstandigheid van de school nu onhoudbaar geworden, waardoor een overname door de Vereniging van Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam vorige week in beeld kwam. Het was donderdag aan de raad om over de laatste ontwikkelingen te debatteren met CDA-wethouder Hugo de Jonge.

Raadslid Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) heeft een aantal vragen. Jaren geleden moest de onderwijsinspectie al ingrijpen op het Ibn Ghaldoun. “Er zijn inmiddels miljoenen euro’s in gestoken. Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien?”, vraagt hij. Ook wil de politicus weten of de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft en of er docenten worden ontslagen. “Mijn belangrijkste vraag is: gaat het CVO, die de school overgenomen heeft, de financiële verplichtingen aan de gemeente nakomen?” SP-collega Josine Strörmann vraagt zich af of het islamitische gehalte van de school onder het CVO als een pijl boven water blijft staan. Ten slotte wil VVD-raadslid Deborah Middelman weten of het bestuur van de school vertrekt.

In zijn beantwoording stelt wethouder De Jonge dat de kwaliteit en identiteit van de school voorop staat en dat de ouders recht hebben op islamitisch onderwijs. Verder juicht hij de overname van het CVO toe. “Uiteindelijk gaat het Ibn Ghaldoun dicht en komt er een nieuwe islamitische school”, aldus De Jonge. Leefbaar-raadslid Buijt interrumpeert. “Maar wat gaat er dan met de schuld van de school gebeuren? Wordt u daar straks achteraf niet mee geconfronteerd?” De Jonge: “Momenteel ligt er een verkenning tot het oprichten van een nieuwe school en loopt er een onderzoek naar het handelen van de leiding. We zullen er later over moeten spreken hoe het er uit gaat zien.” Een ander Leefbaar-raadslid wil weten wat er gebeurt als na de zomer blijkt dat de schoolleiding niet bekwaam is, maar de wethouder blijft zeggen dat hij eerst het onderzoek wil afwachten. Buijt valt het raadslid bij. “Ik begin toch vraagtekens te krijgen. Het inspectierapport komt pas na de zomer, als de leerlingen weer naar school gaan. Zouden we niet nú al moeten weten hoe de leiding het heeft gedaan?” Wederom hamert de wethouder op de uitkomst van het onderzoek. “Ik denk dat ik alle vragen nu wel beantwoordt heb”, zo voegt hij toe.

Daar neemt de raad geen genoegen mee. D66-raadlid Jos Verveen: “Ik vind het een goed punt van collega Buijt. Waarom moet dit tot na de zomer wachten?” Wethouder De Jonge: “Het rapport van de inspectie is nu gewoon nog niet afgerond. Daar zijn wettelijke regels voor.” Vervolgens stelt Buijt weer een vraag: “Wat als de samenwerking met het CVO na de zomer mislukt. Kunt u dan 700 leerlingen halsoverkop herplaatsen?” De wethouder benadrukt dat de gemeente Rotterdam een vinger aan de pols houd in de verkenning. “Dit is een kansrijke route naar een nieuwe islamitische middelbare school. Daar is onze inzet op gericht.” Buijt houdt het liever bij scenario’s. “We gaan toch niet meemaken dat de overname straks afketst omdat het CVO de openstaande 1,2 miljoen euro van het Ibn Ghaldoun niet wil betalen? We gaan toch niet meemaken u met het mes op de keel zegt: dit schelden wij kwijt?” De Jonge: “Nee. Dat lijkt mij niet voor de hand liggen.” Daar is voorlopig de kous mee af. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) sluit dit agendapunt.

In Rotterdam werd een stevig debat gevoerd over het Ibn Ghaldoun College. De raadsleden voelden wethouder De Jonge hard aan de tand op de inhoud. Vragen werden zonder veel poespas gesteld en gingen in op mogelijke scenario’s. Tegelijkertijd wist de wethouder zich staande te houden. Alles hangt af van wat er na de zomer gaat gebeuren. De raad heeft duidelijke kaders voor de oplossing gesteld: komt het geld terug? Blijft het islamitisch onderwijs overeind? En wordt de schoolleiding naar huis gestuurd als blijkt dat ze fouten hebben gemaakt? Kortom, wethouder De Jonge weet nu waar de raad hem straks op zal afrekenen.

 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie