Meer aandacht voor informeel oplossen klachten
In Overijsselse gemeenten is steeds meer aandacht voor het informeel oplossen van klachten. Een goede ontwikkeling, stelt de Overijsselse Ombudsman in zijn jaarverslag over 2018.
In Overijsselse gemeenten en samenwerkingsverbanden is in toenemende mate aandacht voor het informeel oplossen van klachten. Dat is een goede ontwikkeling, stelt de Overijsselse Ombudsman in zijn jaarverslag over 2018. Een persoonlijke, betrokken en oplossingsgerichte benadering draagt bij aan het herstel van vertrouwen in de overheid, zo stelt hij.
Bij de Overijsselse Ombudsman kunnen bijna 700.00 inwoners van vijftien Overijsselse gemeenten en Meppel en Oldebroek terecht met klachten over hun gemeente en zeven samenwerkingsverbanden. Het afgelopen jaren werden 130 klachten ingediend; net zoveel als in 2017.
Bemiddeling
Als de Overijsselse Ombudsman een klacht in behandeling neemt, wordt in eerste instantie gezocht naar een informele oplossing. Van de klachten die met een rapport werden afgesloten zijn er 6 gegrond, 10 gedeeltelijk gegrond en 15 ongegrond verklaard. Een aantal klachten kon door bemiddeling worden opgelost. 87 klachten zijn niet (verder) in behandeling genomen. Daarvan werden er 37 doorgestuurd naar de desbetreffende gemeente of instantie, omdat die de klacht nog niet kenden en/of de klacht nog niet had behandeld. Van de overige 50 niet-behandelde klachten werd een deel ingetrokken. Ook zaten er klachten tussen waartoe de Overijsselse Ombudsman niet bevoegd was om een onderzoek in te stellen. Uit Zwolle kwamen de meeste klachten (29) bij de Overijsselse Ombudsman terecht, gevolgd door Hengelo (14) en Almelo (8).
Aanbevelingen
Gemeenten en aangesloten samenwerkingsverbanden moeten indieners van een klacht laten weten wat ze met de aanbeveling van de Overijsselse Ombudsman over de betreffende klacht hebben gedaan, stelt hij in zijn aanbevelingen. Dat wordt nog wel eens vergeten, zo constateert hij. Ook laten gemeenten aan de indieners van een klacht niet altijd weten wat men doet met een (gedeeltelijk) gegrond verklaarde klacht. Voor een goede relatie tussen overheid en burger is dat wel belangrijk, benadrukt de Overijsselse Ombudsman.
Het formele pad
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat gemeenten nog te vaak het formele pad bewandelen. Dat stelde hij eind vorig jaar in een interview in Binnenlands Bestuur. Hij vindt dat klachten en bezwaren informeler moeten worden opgepakt, zonder de rechtsbescherming weg te halen.
Burgers moeten niet vergeten dat al die ombudsmannen van plaatselijke tot landelijke allemaal door de overheid betaald worden en niet vrij zijn. Bovendien kunnen deze ombudsmannen slecht adviseren en hebben geen echte rechtskracht.
De oplossing voor de burger?
Alles aangetekend verzenden.
Alle gesprekken opnemen, dit mag ook heimelijk omdat je deelnemer aan het gesprek bent.
en tijdig een advocaat inschakelen.
Tot nu zijn onze cliënten zeer vaak misleid door ambtenaren die slechts aan eigen baan denken of geloofd u dat ambtenaren misstanden melden, zoals ambtenaren wettelijk verplicht zijn? Nee hoor ze laten u als burger als een blok beton vallen als eigen baantje in het geding komt. Dus vertrouw niet op ambtenaren enkel op uze