Advertentie

Nogmaals: links en de moraal

Links jat dus rechtse pleidooien als trucje voor eigen partijpolitiek gewin. Links is daarmee ongeloofwaardig, opportunistisch en vals.

31 mei 2011
Wethouder Andrée van Es kreeg onlangs alle gelegenheid om links en rechts uit te venten hoe zij haar portefeuille participatie en integratie in Amsterdam gaat invullen: door een pleidooi voor hoffelijkheid. Op deze plaats wijdde ik daar vorige week een stukje aan. Ik stelde daar dat die keuze van Van Es – een politiek pleidooi voor deugdzaamheid - nieuw was voor een progressief politicus.

Linkse politici hebben zich in het recente verleden immers onderscheiden met pleidooien voor maximale vrijheid en tegen elke vorm van ‘betutteling’. Als daar problemen uit ontstonden, moest de overheid die oplossen. Van Es heeft dus ineens een politieke draai van 180 graden gemaakt. Maar goed, zo schreef ik, hoe ongeloofwaardig zo’n tournure ook is, beter laat dan nooit, zo’n pleidooi, en met een royaal gebaar heette ik wethouder Van Es van harte welkom in het conservatieve kamp.

Dat is niet overal even zeer gewaardeerd, zoals al snel bleek uit de vele boze reacties op deze website, op die van de Volkskrant en De Pers en enkele blogs.

Die kritiek was niet altijd even intelligent. Mij werd vooral hovaardij verweten. Ik zou betoogd hebben dat rechtse mensen hoffelijk zijn en linkse mensen niet. Ik zou het rechtse alleenrecht op hoffelijkheid hebben afgekondigd.

En dat is niet zo. In de eerste plaats had ik het niet over ‘rechts’ maar over ‘conservatief’. Ik geef toe dat het enige politieke scholing vraagt om het onderscheid te kunnen maken. Maar als rechts voor een kleine overheid staat die zich tot haar kerntaken beperkt, dan voegt de conservatief daaraan toe dat een samenleving voor alles een cultureel fundament nodig heeft van burgers die goed zijn opgevoed en goed onderwijs hebben ontvangen. We moeten immers wel weten hoe we met onze vrijheid behoren om te gaan.

In de tweede plaats zou ik niet graag beweren dat linkse mensen als individuen onhoffelijk zijn en rechtse mensen altijd hoffelijk. (Zo ben ik ook niet opgevoed. Toen ik in de kinderstoel al onvervalst rechts zat te kraaien, hief mijn moeder haar vinger en citeerde haar devies: ‘Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle’). Daar gaat het natuurlijk ook helemaal niet om. Het gaat erom of pleidooien voor hoffelijkheid (waarden en normen, deugden, een cultureel fundament, of hoe je het ook wilt noemen) een plaats mogen hebben in politieke discussies over de ravages die het vrijzinnig-progressieve ideaal van het multiculturalisme in de Nederlandse samenleving heeft aangericht. Conservatieven – en sommige rechts-liberale politici, zoals Frits Bolkestein – doen dat al tijden lang, Andrée van Es doet dat nu voor het eerst. Ik heb mijn linkse critici uitgedaagd mij voorbeelden te geven van progressieve pleidooien voor hoffelijkheid in het kader van een discussie over de multiculturele samenleving. Een antwoord zijn zij mij allen schuldig gebleven.

Daar komt nog iets bij. Het voorbeeld van Van Es staat natuurlijk niet op zichzelf. Links heeft er een handje van om na verloop van tijd de rechtse (conservatieve) pleidooien te herhalen. En als het dan door iemand uit de linkse hoek wordt gezegd, dan mag het ineens. Dan wordt ook net gedaan alsof die persoon het voor het eerst heeft gezegd. En worden er rare draaien aan dat linkse plagiaat van rechts gegeven.

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Paul Scheffer. Frits Bolkestein stak al tien jaar zijn betogen tegen de schaduwkanten van de multiculturele samenleving af maar vond zelden enig onthaal. Volgens Jacques Wallage van de PvdA viste hij in het troebele water van het autochtone ressentiment. Toen Paul Scheffer echter tien jaar geleden paginagroot in NRC zijn beroemde stuk tegen het multiculturalisme publiceerde, werd aan dat krantenartikel een heus Kamerdebat gewijd en mocht hij sindsdien door het leven als de kampioen van wakker geworden links. Natuurlijk hebben de bijdragen van Scheffer grote verdiensten, maar hij heeft weinig gezegd wat al niet eerder was gezegd.

Hetzelfde geldt min of meer voor het recente essay van NRC-columnist Bas Heijne (Moeten wij van elkaar houden?). Links laboreert aan een vreemd affect, een nervositeit bijna, en dat is het verzet tegen elke poging iets te formuleren van een verhaal (identiteit) dat alle andere verhalen (identiteiten) overstijgt. Dat riekt al snel naar rechts-nationalistische dwingelandij, is bij voorbaat heel ‘eng’, en het volgende godwinnetje is dan nooit ver weg. Nu heeft Bas Heijne ingezien dat het beroep op abstracties als Grondwet en rechtstaat door de (zelfbenoemde) politieke, bestuurlijke en intellectuele elite niet helpt, en dat we daarom in het debat over de multiculturele samenleving toch een verhaal (identiteit) moeten formuleren. Ook deze vooruitgang op links boek ik graag als winst, en ik accepteer deze positie graag als nieuw uitgangspunt voor een debat dat ons misschien eindelijk ergens kan brengen, maar merkwaardig blijft het: dat het verhaal nu wel mag omdat het in de NRC staat.

Het pleidooi dat links van rechts overschrijft, wordt in zulke gevallen niet alleen als nieuw en origineel gepresenteerd maar ook in een uitgesproken links discours ingebed en daarmee misbruikt. Politici als Van Es doen nu bijvoorbeeld net alsof zij het publieke pleidooi voor hoffelijkheid hebben ontdekt in hun verzet tegen de retoriek van Geert Wilders (kijk de uitzending van Knevel & Van den Brink waarin Van Es optrad, er maar op na). In zijn achterban zouden zich immers de primitieven bevinden, ‘rancuneuze types zonder moraal, zonder principes’ (Anil Ramdas).

Maar pleidooien voor hoffelijkheid, beste linksmens, zijn niet bedoeld om ons af te zetten tegen één specifiek groep. Onfatsoen laat zich niet indelen naar politieke achtergrond. Pleidooien voor hoffelijkheid en fatsoen zijn een algemeen appel op de samenleving om het culturele fundament onder onze rechtstaat, civil society en economie te onderhouden.

Links jat dus rechtse pleidooien als trucje voor eigen partijpolitiek gewin. Links is daarmee ongeloofwaardig, opportunistisch en vals.

Is dat reden tot somberte? Welnee. Links biedt altijd alle reden tot vrolijkheid. Want over vijf jaar staat in de Volkskrant wat deze week in de Elsevier staat. En over vijf jaar is zelfs de meest linkse lezer van dit stukje het met de inhoud ervan eens.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Edgar
Wat een kul: BJ Spruyt denkt dat rechts altijd het gelijk aan hun zijde hebben! Want ja, de "linksen" nemen na verloop van tijd altijd de standpunten van rechts over.

En natuurlijk hebben "pleidooien voor hoffelijkheid (waarden en normen, deugden, een cultureel fundament" een plaats in politieke discussies. Heeft namelijk niks te maken met links of rechts of wat dan ook. En als je het wilt toepassen op het huidige beleid, dan kun je rechts niet hoffelijk noemen. Het huidige beleid heeft alleen beste voor met de blanke rijke medemens. En de rest kan barsten.
Abbie
Ik zie hier een hoop hokjesgeest en etikettenplakkerij. "Je bent het met me eens of je deugd niet" en als de "linksdenkende mens" door de tijd zijn manier van denken aanpast, zijn we ongeloofwaardig opportunistisch en vals.
Ik respecteer mijn medemens en behandel hem haar met alle hoffelijkheid en fatsoen, waarmee hij of zij mij behandelt. Ik maak daarbij géén onderscheid tussen conservatieven, Moslims, Katholieken, Atheisten, VVD-ers, linksen of rechtsen, blanken, zwarten. Mijn ouders hebben mij hun normen en waarden bijgebracht.
Laten mijn ouders nu die door U verfoeide hardwerkende linkse arbeiders zijn geweest. Als ik moet kiezen tussen Uw normen en waarden en wat daarvan over gebleven is, het hierboven gelezen hebbende, kies ik voor die van mij ! Trots op mijn Linkse opvoeding !
Clement Le Corbeau / Onbezoldigd blogger (Artikel7.nu) en amateur-cultuurfilosoof
Edgar? Dé Edgar? LOL! Nee, Edgar, dat zegt Bart Jan Spruyt nou juist niet. Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle. Wel goed lezen, s.v.p. Maar goed, laat ik het dan maar zeggen. Links deugt niet, heeft nooit gedeugd en zal nooit deugen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Edgar

Ik ben het met u eens. Inderdaad, Spruyt doet zelf wat hij links verwijt: namelijk het claimen van "goede" standpunten voor zijn eigen circuit, door hem aangeduid als "conservatieven". Dat is niet hoffelijk.

"Links" heeft zich in het verleden sterk gemaakt voor een fatsoenlijke (en "hoffelijke") behandeling van allerlei onderdrukte en verwaarloosde groepen: vrouwen, homo's, immigranten, terwijl "conservatieven" die onderdrukking/verwaarlozing destijds wel best vonden. Nu doen veel "conservatieven" - claim, claim! - alsof zij altijd al instemden met het vrouwenkiesrecht, gelijkheid voor de wet en dergelijke. Maar daar hebben "progressieven" toch echt keihard voor moeten vechten.

Tijdens en na afloop van dat gevecht zijn er door "links" of de (toenmalige) "progressieven" een aantal grote fouten gemaakt:
- medemenselijkheid en hoffelijkheid werden eufemismen voor onverschilligheid (laat immigranten maar gaarkoken in hun ghetto's zolang onze witte wijken maar prettig blijven);
- medemenselijkheid en hoffelijkheid werden eufemismen voor paternalistische betutteling ("wij weten wel wat goed is voor jullie - autochtonen; en voor jullie - allochtonen")
- medemenselijjkheid en hoffelijkheid schoten door in doodknuffelen (bijv. de Beeldende Kunst Regeling in de 70er/80er jaren van de vorige eeuw, of in allerlei andere regelingen), waarvan door de geknuffelden soms cynisch gebruik werd gemaakt. Overigens had rechts ook allerlei ongezonde knuffel-regelingen voor de eigen achterban opgetuigd, waaronder de hypotheekrente-aftrek.

Al die tijd (ca. 1960 tot 2002) waren "rechtse" of "conservatieve" partijen (zoals VVD en CDA) vaker aan de macht dan de enige "linkse" of "progressieve" partij (PvdA). Kennelijk zagen ook de "conservatieve" CDA en VVD wel brood in de toenmalige opvattingen.

De tegenstelling tussen conservatief en progressief is grotendeels onzin. Goede dingen die al bestaan, moet je bewaren als het niet ten koste gaat van nog betere dingen. Goede dingen die nog niet bestaan, moet je nastreven, als het niet ten koste gaat van bestaande verworvenheden die nog waardevoller zijn. Ik vind mezelf zowel conservatief als progressief.

Wat "conservatief" en wat "progressief" is, hangt af van het tijdstip. Opkomen voor de vrijheid en kansen van gewone mensen was in de eerste 75 jaar van de 20e eeuw progressief. Daarna werd het conservatief (het verdedigen van verworvenheden tegen het opkomende neo-liberalisme, dat alleen de vrijheid van rijke mensen nastreefde).

Nu, opnieuw 35 jaar later, leven we tussen de puinhopen van het neo-liberalisme (Pim Fortuin had een punt, maar leed aan blikvernauwing toen hij schreef over de "puinhopen" van zeven jaar Paarse regering). Bovendien heeft de overheid inmiddels met behulp van IT-technieken een enorm, disfunctionerend bewakingsapparaat opgezet, waarmee zij niet zozeer de neo-liberale daders in de gaten houdt, maar vooral hun slachtoffers (minder bevoorrechte mensen). Gezien de huidige situatie en ontwikkelingen, waarin we in hoog tempo bezig zijn allerlei vrijheden kwijt te raken en zelfs te vergeten, is het streven naar vrijheid hard op weg om opnieuw iets progressiefs te worden. Iets van de toekomst, waarop we hopen.

Ik vind Spruyt niet een conservatief, maar een polemist die het woord "conservatief" gebruikt om in zijn columns valse tegenstellingen te creëren en daarmee vuurtjes op te stoken - want ja, zijn schoorsteen moet ook roken.

Bijzonder bont maakt Spruyt het als hij schrijft: "Links laboreert aan een vreemd affect, een nervositeit bijna, en dat is het verzet tegen elke poging iets te formuleren van een verhaal (identiteit) dat alle andere verhalen (identiteiten) overstijgt."

Pardon? Links is nota bene ontstaan uit een overstijgend verhaal over arbeid die eerlijk beloond moet worden. Het overstijgende verhaal van de mensenrechten (en dus van onze identiteit als mens), inclusief sociale mensenrechten, is een product van progressieve denkers, waartoe in de 19e eeuw ook sommige liberale denkers (bijv. John Stuart Mill) konden worden gerekend.

Spruyt is niet dom en ook niet onwetend. Dat hij toch dergelijke suggestieve opmerkingen maakt, laat zien dat het met zijn intellectuele integriteit niet best is gesteld.
diana
Links loopt inderdaad hopeloos achter. De bekende linkse grote bek moet de eigen domheid en onzekerheid verhullen. Helaas kent links geen schaamte en voelen ze zich te goed voor het woord sorry. Daarom hebben veel mensen een ontzettende hekel aan linkse mensen. En terecht.
diana
Rechts loopt inderdaad hopeloos achter. De bekende rechtse grote bek moet de eigen domheid en onzekerheid verhullen. Helaas kent rechts geen schaamte en voelen ze zich te goed voor het woord sorry. Daarom hebben veel mensen een ontzettende hekel aan rechtse mensen. En terecht.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@diana en @diana

Diana... Godin van de Jacht. Wee de sterveling die het waagde naar haar te kijken in haar natuurlijke habitat, of, met andere woorden en iets concreter, in haar natuurlijke staat. Of het nu een linkse of een rechtse blik was, maakte niet uit. Het lot van de ongelukkige was bezegeld.

Want vergeleken met de snelle Diana, lopen rechts en links inderdaad hopeloos achter.

Hun pijlen schieten alle kanten op, terwijl Diana genoeg heeft aan één enkel, trefzeker schot.
Clement Le Corbeau / Onbezoldigd blogger (Artikel7.nu) en amateur-cultuurfilosoof
@diana

Dat gevoel is natuurlijk volkomen wederzijds. Ik begrijp alleen niet waar u het vandaan haalt om links geen arrogantie, geen grote bek enz. toe te dichten. Uw reactie lijkt me geen goede bijdrage aan het debat en ik ga hier ook verder mijn tijd niet aan verspillen. Mocht u ambtenaar zijn, ik hoop dat u gauw mag afvloeien. Opgeruimd staat netjes. Kudos voor BJs.
Kritikus / Geen Hagenees
5 jaar is wel erg snel hoor. Neem maar gerust 10 jaar als termijn, waarop links achterloopt bij rechtse voorstellen.

Ook weer een mooi voorbeeld: PvdA-er Kool (wethouder Den Haag) deed deze week het voorstel om werklozen in te zetten in de tuinbouw van het Westland.
Een idee dat Pim Fortuyn (1948 - 2002) ooit nog eens heeft gelanceerd.
Mike John Elissen / Landschapsbeheerder
Geachte heer Spruyt,

U noemt zichzelf tot vervelens toe een conservatief persoon. In de eerste plaats benadrukken mensen die van hun eigen politieke visie overtuigd zijn en handelen op basis van deze visie niet continue dat ze die overtuiging hebben; het wordt duidelijk voor anderen door hun mening en handelen.

Ten tweede: mij is altijd geleerd dat Conservatieven het goede willen behouden en niet streven naar geexperimenteer op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. U bent o.a. juist een voorstander van het privatiseren van overheidstaken, met het adagium dat de burger op die manier meer vrijheid zal krijgen en bovendien goedkoper uit is. Een aantoonbare leugen, gezien de huidige toestand van de gezondheidszorg (waar zijn de lagere kosten en de overzichtelijkheid, destijds belooft door Hoogervorst), de energiemarkt, het openbaar vervoer? Hand in eigen boezem steken is geen sterk punt van u (noch van andere politici - links of rechts),
maar terwijl u zo dramatisch afgeeft op de gevolgen van de `progressieve` politiek die blijkbaar Nederland heeft gevormd sinds 1960 (historisch gezien onzin - u kent als nationalist uw eigen geschiedenis niet eens) bent u als ontwikkeld mens niet in staat de nadelige gevolgen van de rechts-populistische politiek in te zien. U ziet enkel de feiten die u wilt zien - precies datgene wat u de mensen ter linkerzijde verwijt.

Toenemende armoede, steeds groter wordende kloof tussen exorbitant rijk en extreem arm, gehandicapten en psychisch zieken die wordt opgedragen toch vooral zelfredzaam te zijn; u ligt er waarschijnlijk geen minuut wakker van. Ik hoop van ganser harte dat u en degenen die uw mening een warm hart toedragen ooit in de positie komen waar hulp, ondersteuning en solidariteit belangrijker zijn dan koude essay-politiek.

U bent geen conservatief, u bent eerder een Amerikaanse right-wing Republican. Geen compliment peins ik.
Baantjerfan
Spruijt. Die is toch verbonden aan de oerconservatieve EdmundBurkeStichting waar een zekere G.Wilders van de PVV toch ook zulke goede maatjes mee is?
Deze Spruijt heefgt voldoende andere poublicatiemogelijkheden voor zijn onzin. dan Binnenlands Bestuur dat hiermee zijn eigen objectivciteit (bestaat dat wel?) ter discussie stelt.
sprakeloosID / o.a. blogger
Jammer mijn reactie is verdwenen. Een zeer nette en vriendelijke reactie, met verwijzing naar mijn blog naar aanleiding van de eerste ronde hoffelijkheid. Waarom?
Rampant / trl
Linksmenschen krijgen van mij de respect die ze verdienen: geen.
Walternat
Rechtsmenschen krijgen van mij de respect die ze verdienen: geen.
Rampant / trl
Dat komt mooi uit, rechtsmensen willen jouw respect niet.
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Beste Bart Jan Spruyt;
Gezien die opinietjes? Iets onderbouwen, voorzien van inhoudelijk goede argumenten wordt niet immer begrepen zo blijkt wel. Ik heb mij dan ook maar beperkt tot het lezen van uw werkstuk. Is een zienswijze die de werkelijke gang van zaken toch dicht benaderd hoor. Alleen, al die overnames aan meningen en bijstellingen in hun opvattingen, geloof ik gewoon niet. Bas Heine en van Es ook niet. Het zaad der revolutie van de gedwongen gelijkheid is slechts in ruste vrees ik. De PVDA geheel ontideologiseert door Kok c.s. maar ze zingen nog wel de Internationale, wel schor en oud van dagen, maar toch. Van Es en fatsoen? Meer een beetje truttig!
Over echte onfatsoen wordt weinig gesproken dezer dagen. Er staat iemand in Amsterdam voor dat verdomde Hof daar te pleiten voor zijn recht op mening en politieke meningsvorming. Als ze kunnen slaan ze hem dood. Voor mij is hij als Luther voor de Rijksdag. Tart ze Geert, tart ze tot ze stikken in hun eigendunk.
sprakeloosID / o.a. blogger
Na twee keer te zijn verdwenen, volgens de redactie een spamaanval, komt mijn bijdrage voor de derde keer.

De volgende reactie is geplaatst:
Ik ben één van de lieden die vorige week meteen in de pen klom, impulsief weliswaar, maar uw voorgaande stuk vroeg er om. Tenminste zo ervaarde ik het.
Mogelijk ben ik één van die objecten zonder historische kennis, mogelijk een beetje dom. Hetzij zo. Deze reactie van uw kant, betitel ik als netjes (glad) geschreven. Met een glimlach lees ik het min of meer fijnzinnig in elkaar gezette argumentatieweb. Het roept echter geen behoefte om te reageren op. Verschillen mogen er wat mij betreft zijn, zelfs voor een iets linksig mens.
Derhalve permiteer ik me een link naar mijn reactie, mits de techniek het toelaat.

http://bit.ly/ksm9LK

met vr. gr. blogger sprakeloosID

Rampant / trl
Al ga je op je hoofd staan, geen interesse in je suffe linkje.
Linksmensch
"Links jat dus rechtse pleidooien als trucje voor eigen partijpolitiek gewin. Links is daarmee ongeloofwaardig, opportunistisch en vals."

Dat voorbeeld van Paul Scheffer klopt natuurlijk niet. Hij heeft een onderzoek gedaan, en komt tot conclusies. Puur toeval dat dat lijkt, anders maakt meneer Spruyt dat wel, op voorheen rechtse standpunten à la meneer Bolkestein.

Rechts fatsoen is meer van het soort 'ken je plaats, wees vooral beleefd tegen je meerderen, traditioneel, geen afwijkend gedrag of mening, enz. Het lijkt me dat als je elkaars mening respecteerd, doet een ander niet wat je zelf niet wilt dat de ander tegen jou doet - je al weinig meer mis kan doen.

Advertentie