Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Lijstduwers

Deze week is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart gestart. Circa zevenhonderd typisch lokale partijen doen mee en toch gaat alle aandacht in de publiciteit weer uit naar de landelijke partijen. Het lijkt wel of de landelijke thema’s de lokale thema’s overheersen.

21 januari 2010

Hoeveel zetels krijgt de PVV van Geert Wilders in de Den Haag en Almere? En wat betekent dat landelijk? Worden PvdA en CDA afgerekend voor het beleid dat ze de afgelopen jaren landelijk hebben gevoerd? Wouter Bos zet alle PvdA-kopstukken in. Zij gaan huisaan- huis folderen om stemmen te winnen. Het CDA zal de bumpers van auto’s groen doen kleuren met stickers van de partij. D66 verkeert nu al in een overwinningsroes.

 

Maar achter al het landelijke verkiezingsgeweld gaat een klein drama schuil. In de afgelopen raadsperiode, vanaf 2006, is een kwart van de raadsleden afgehaakt. Veertig procent van hen werd weliswaar wethouder, maar pas nadat eenderde van alle wethouders aftrad. Uit een onderzoek van de NOS, en reportages van Binnenlands Bestuur, blijkt dat partijen in toenemende mate moeite hebben kandidaten te vinden voor hun verkiezingslijsten. Bovendien willen veel kandidaten op de lijsten absoluut niet de raad in. Zoals een PvdA’er in Doesburg ironisch opmerkt: ‘We hebben meer lijstduwers dan lijstrekkers.’

 

De SP in Leidschendam-Voorburg had drie raadszetels in de afgelopen periode, maar kon geen nieuwe lijst samenstellen, dus doet de SP deze keer niet mee. Ondergesneeuwd blijft hoe de aanwas van de lijsten bij lokale partijen is. Maar het beeld bij de lokale afdelingen van de landelijke partijen is niet rooskleurig. Dat heeft ook te maken met het aanzien van het gemeenteraadslid. Vroeger genoten raadsleden respect, nu zijn ze vaak het afvalbakje van alle problemen.

 

Raadsleden klagen over lang vergaderen, stapels papier doorworstelen en een magere beloning. De dossiers zijn niet gemakkelijker geworden nu het Rijk de ene na de andere ingewikkelde regeling over de schutting gooit bij de gemeenten, zoals de Wmo, de Wabo, etc. De gemeenteraad trekt ook niet de sterke, ervaren, innovatieve, creatieve, inspirerende krachten uit de gemeente aan. Het zijn ambtenaren, ouderen en mensen met te veel tijd die zich op een lijst laten zetten.

 

Een zorgelijke ontwikkeling, die weg getoeterd wordt door de landelijke sores van de landelijke partijen. Misschien wordt het na de verkiezingen tijd om te onderzoeken hoe de functie van gemeenteraadslid kan verbeteren, behalve het vooruitzicht om op termijn een onder spervuur liggende wethouder te worden.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien kunnen we gewoon met minder raadsleden toe. De besparing die dat oplevert kan dan deels worden ingezet voor een hogere vergoeding van de alsdan te werven goede krachten.
raadslid.Nu / vereniging van raadsleden
De positie van raadsleden wordt als zorgelijk ervaren, maar echte acties worden daarop niet ondernomen. Met uitsluitend de constatering dat zo veel raadsleden het niet hebben kunnen bolwerken in de afgelopen periode, zijn we er niet. Enkele jaren geleden is gestart met een belangenvereniging voor raadsleden; Raadslid.Nu. Gesteund door BZK en de VNG wil deze vereniging er in de maanden na de verkiezingen aan werken, dat minimaal 50% van de raadsleden lid worden van deze vereniging. Via de griffiers zullen de raden benaderd worden met een oproep om als voltallige raad lid te worden. Individueel lid worden kan natuurlijk ook. De bekostiging hiervan kan via de gemeente. Als sterke belangenvereniging kunnen we een echte inbreng hebben in de discussies die nu nog vooral OVER raadsleden gaat i.pl.v. MET raadsleden. Daarnaast zal de vereniging een gericht aanbod in cursussen aan raadsleden presenteren, waarbij raadsleden via een digitaal zelfassessment hun competenties kunnen verbeteren. Via de site van Raaadslid.Nu kunnen raadsleden in contact komen met collega's in heel Nederland om iedeëen met elkaar uit te wisselen. In maart en april wordt e.e.a. verder geconcretiseerd en krijgen de nieuwe gemeenteraden de benodigde informatie. Het werk van raadsleden is zwaar en vraagt veel van mensen. De hoogte van de vergoeding speelt zelden mee als raadsleden afhaken. Wel de tijdsdruk en het gebrek aan waardering. Vooral aan dat laatste kan een belangenvereniging wat doen. Ook raadsleden verdienen een eigen platform.
Advertentie