'Gespreide verkiezingen zijn niet de oplossing'
Jan Dirk Pruim, griffier in Almere, wil dat de verkiezingen gespreid worden. Hij wil hiermee voorkomen dat landelijke partijen zich mengen in de lokale campagne.
Gespreide verkiezingen, griffier Jan Dirk Pruim ziet ze graag komen. Hij vindt dat landelijke politici zich nu te veel richten op de lokale campagnes. Dat is slecht voor de waarde van de lokale democratie. Bestuurskundige Linze Schaap bestrijdt dat spreiden de oplossing is.
Pruim, griffier in Almere, wil gespreide verkiezingen omdat het dan voor de landelijke politici bijna niet meer te doen is om overal campagne te komen voeren. Bestuurskundige Schaap betwijfelt of die spreiding gaat werken. 'Bij grote gemeenten komen die politici toch wel op bezoek als er verkiezingen zijn', zegt hij.
Belangrijker
Door de herindelingsdrift bij het rijk worden gemeenten groter en groter. Volgens Schaap worden die gemeenten daarmee automatisch belangrijker voor de landelijke politici. 'Nu zie je ook dat de verkiezingen in Rotterdam veel meer landelijke aandacht krijgen dan die in Schiermonnikoog.' Schaap is het niet eens met Pruim dat de waarde van de lokale democratie in gevaar is. 'Lokale democratie is namelijk breder dan wat er in de gemeenteraad gebeurt: ook burgerparticipatie en kunnen meepraten horen daarbij', zegt hij.
Lijstverbindingen
Schaap denkt dat de aandacht wel af zal nemen als partijen lijstverbindingen aangaan. 'Dan wordt het ook lastiger om die vertaalslag te maken naar het landelijke beleid.' Als partijen combinatiepartijen vormen wordt dit effect nog eens versterkt.
Geen recht
Jan Dirk Pruim vindt dat de landelijke bemoeienis 'geen recht doet aan de inzet van de raadsleden.' De verkiezingen gaan over lokale thema's. 'Het is niet Rutte tegen Samsom.' Landelijke politici 'kapen' de lokale verkiezingen om eigen campagne te voeren.
Anders kiezen
Ook pleit Pruim voor een nieuwe opzet van de Kieswet, waarbij de manier waarop raadsleden gekozen worden, moet veranderen. ‘Het gros van de raadsleden komt nu op de bagagedrager van de lijsttrekker binnen’, zegt hij. Hij vindt dat er gestemd zou moeten worden op de persoon zelf. ‘Als de nummer dertig nu meer stemmen heeft dan de nummer tien, komt die nummer tien nog steeds sneller in de raad’, stelt hij. Individueel stemmen heeft nog een voordeel: raadsleden moeten zich gedurende vier jaar lang profileren. 'Dat komt de kwaliteit ook ten goede.'
Dat geldt dus ook op dit platform. Als je als landelijke DENKT iets lokaals te zeggen hebt, overleg dan dan eerst lokaal. Quaestie van ook beleefdheid.