Advertentie

Laatste lichting is ongeduldig

Ambtenaren die na de millenniumwisseling in dienst zijn getreden, hebben opvallend minder geduld dan hun langer zittende collega’s. Het kan vooral wat de nieuwste aanwas betreft wel een slagje sneller bij de overheid.

25 februari 2011

Die conclusie kan worden getrokken  uit de uitkomst van de enquête van  Binnenlands Bestuur onder ruim drieduizend ambtenaren. Op de vraag naar een oordeel over de  snelheid van handelen van de provinciale  organisatie, vinden vooral  ambtenaren die korter dan 5 jaar in  dienst zijn dat het zeer traag gaat. Respondenten die al voor 2000 bij  de overheid werken, zijn een stuk  milder in hun oordeel. 

 

Einstein

 

Rob Vinke, hoogleraar  human resource management aan  de business universiteit Nyenrode,  ziet in de uitkomst een bevestiging  van zijn theorie dat er een andere  generatie ambtenaren aantreedt.  ‘De Einstein-generatie’, noemt hij de  vertegenwoordigers van de club die  na 1985 zijn geboren. Natuurlijk,  omdat ze jong en onervaren zijn,  doorziet niet iedereen wat er allemaal  gebeurt of moet gebeuren. ‘Ze  begrijpen de procedures niet of nog  niet en hebben tijd nodig om zich  die eigen te maken. Maar er is meer  aan de hand: de Einstein-generatie  is vooral ook een ongeduldige generatie’,  zegt Vinke. 

 

‘Over het paard getild door de ouders,  opgegroeid in een verzorgingsstaat  waarin alles voor ze wordt geregeld,  waarin je weinig hoeft te  leren want alles kan worden opgezocht’,  aldus typeert Vinke de lichting.  Het is een generatie ook die  volgens hem niet gewend is te worden  tegengesproken. Ze zijn gewend  gelijkwaardig te worden behandeld  en dulden niemand boven zich.  Maar, positief punt, ze zijn briljant  op internet en met sociale media. 

 

‘Maar in de reële wereld gaat het er  anders aan toe dan in de virtuele  wereld. Als ze daar op een gegeven  moment in terechtkomen, blijkt opeens  dat het niet altijd gaat zoals ze  willen. Dat die verfoeide notulen wel  handig zijn om te kunnen traceren  hoe besluiten ooit tot stand zijn gekomen.  Soms zullen ze nee te horen  krijgen en: kan niet, gaat niet. Dat  zijn ze niet gewend. Het gevaar is  dat ze verdwaald raken in het bos  van de klassieke procedures, of nog  erger: dat ze als gevolg van de tegenwind  de overheid snel weer zullen  verlaten. De uitdaging is hun  kwaliteit op een goede manier in te  zetten’, zegt Vinke. 

 

Coachen

 

Dat kan volgens de  hoogleraar vooral door de Einsteiners  te betrekken. Hier ligt een  schone taak voor de oudere collega’s  van de 20e eeuw. De generatie  van de harde werkers, zoals Vinke  deze noemt. ‘Velen van hen, doorgaans  de control freaks in de organisatie,  hebben geen zin in managementfuncties  en in leiding geven.  Maar ze kunnen met hun kennis en  ervaring de jongere collega’s heel  goed coachen, ze erbij betrekken.  Mijn advies is: gooi de jongeren niet  voor de leeuwen, maar vorm samengestelde  teams. Laat ze onder  begeleiding bijvoorbeeld terugkijken  op processen en ze dan vertellen  hoe het anders had gekund. Hun  frisse blik vergroot de kans op slagvaardiger  procedures.’ 

 

Sneller

 

De professor is ervan  overtuigd dat de overheid in de toekomst  sneller wordt. ‘Door de economische  crisis is het even wat minder  nu, maar we krijgen steeds  meer ambtenaren van die nieuwe soort. De arbeidsmarkt trekt nu al  aan. Dus ja, de overheid gaat door  deze nieuwe aanwas veranderen,  versnellen. En er is veel winst te behalen,  want nu is het nog vaak  ‘check, double check, triple check’,  zegt hij. ‘Veel sneller gaat het als ict  en internet beter worden ingezet.  De oudere generatie houdt dat uit  angst en onwetendheid vaak tegen.  Een voorbeeld: waarom zou ik volgende  week niet kunnen gaan stemmen  met behulp van mijn DigiD-code.  Kan iemand mij dat uitleggen?’   

 


 

6 generaties volgens Vinke

 

Generatie W, geboren tussen 1940 en 1955. De babyboomers. 

Dominante eigenschap: eigenwijsheid 

 

Generatie X, geboren tussen 1955 en 1970. De generatie van harde  werkers.

Dominante eigenschap: loyaliteit 

 

Generatie Y, geboren tussen 1970-1985. De eerste generatie van  netwerkers.

Dominante eigenschap: pragmatisme 

 

Generatie Z, geboren tussen 1985 en 2000. Briljant in de virtuele  wereld van het internet. Dominante eigenschap: het uitnutten van  beschikbare kennis en modellen 

 

Generatie A is/wordt geboren tussen 2000 en 2015. Echte verbinders  en verwarmers 

 

Generatie B die wordt geboren tussen 2015-2030. Dat zullen vernieuwers  zijn en ook weer heel eigenwijs 

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie