Advertentie

Krimpenerwaard kiest toch voor nieuwbouw gemeentehuis

De gemeente Krimpenerwaard wil toch een nieuw gemeentehuis bouwen op een centrale plek in de gemeente. Dat is goedkoper en duurzamer dan het opknappen en verduurzamen van de huidige gemeentekantoren.

11 januari 2021
shutterstock-1043064532.jpg

De gemeente Krimpenerwaard wil toch een nieuw gemeentehuis bouwen op een centrale plek in de gemeente. Dat is goedkoper en duurzamer dan het opknappen en verduurzamen van de huidige gemeentekantoren.

Kosten

Dat blijkt uit huisvestingsonderzoeken die het college heeft later uitvoeren. Volgens het college voldoen de huidige gemeentelijke kantoorgebouwen niet aan de duurzaamheidseisen die vanaf 2023 gaan gelden (minstens label C), en is het aanpassen van de panden aan de eisen uit het Kilmaatakkoord (Co2-neutraal) veel duurder dan de bouw van één nieuw, duurzaam kantoor. De kosten voor nieuwbouw zouden volgens het college zelfs lager zijn dan de huidige huisvestingskosten. Bovendien kunnen de bestaande locaties worden bestemd voor nieuwe woningen.

 

Fusie
Bij de fusie in 2015 van de vijf gemeenten Schoonhoven, Bergambacht, Vlist, Nederlek en Ouderkerk tot de huidige gemeente Krimpenerwaard werd besloten om geen nieuw gemeentehuis te bouwen. Het fusieproces van de voormalige KS-gemeenten had al een lange voorgeschiedenis met veel discussiepunten. De vraag in welke voormalige gemeente de nieuwe zetel moest komen werd vooruitgeschoven. Bovendien waren sommige partijen in de gemeenteraad gecharmeerd van het plan van de naburige gemeente Molenwaard, waar men na de fusie koos voor een geheel kantoorloze gemeente. Maar dat plan werd niet overgenomen. In plaats daarvan werd besloten een deel van de bestaande gemeentekantoren opnieuw te gebruiken, en andere panden, zoals het stadhuis in Haastrecht, te verkopen.

 

Vestigingen
De taken van de gemeente zijn nu verdeeld over vier locaties in vier verschillende kernen. Zo staat de hoofdvestiging van de gemeentelijke dienstverlening in Stolwijk, maar zetelt het gemeentebestuur in Schoonhoven. De raadszaal is weer gevestigd in Lekkerkerk, zo’n 15 kilometer verderop. De Krimpenerwaardse gemeenteraad vergaderde vorig jaar tijdens de coronamaatregelen zelfs in Alphen aan den Rijn, omdat de raadszaal niet coronaproof was, en de sportzalen in de buurt niet langer als alternatief konden worden gebruikt nadat sporten in de zomer weer werd toegestaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Vooral ook in gefuseerde gemeenten is een goed gemeentelijk vastgoedbeleid onmisbaar. Besparingen kunnen veelal worden gerealiseerd, niet alleen op (oude) gemeentehuizen maar ook op het gebied van sociaal-culturele accommodaties en sportaccommodaties.
Advertentie