bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Vooral Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders blij met verandering Zwarte Piet

Vooral Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders blij met verandering Zwarte Piet.

09 december 2021
sint-en-piet.png

Het draagvlak voor Zwarte Piet met zwarte huidskleur neemt sinds 2016 af, maar blijft stabiel ten opzichte van 2020. Een derde (34%) van de Nederlanders vindt het een goede zaak dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Een groter deel (44%) is het hier dit jaar niet mee eens, maar dat was in 2016 nog 65 procent van de bevolking. Nederlanders met een migratieachtergrond vinden het vaker goed dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Vooral Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vinden het vaak een goede zaak (53% wel, 31% niet).

Een derde (34%) van de Nederlanders onderschrijft de stelling “Het is een goede zaak dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Een groter deel (44%) is het hier dit jaar niet mee eens, maar dat was in 2016 nog 65 procent van de bevolking. Onder Nederlanders met een migratieachtergrond is het aandeel dat dit een goede zaak vindt groter dan het aandeel dat dit niet vindt. Vooral Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vinden het vaak een goede zaak (53% wel, 31% niet). “Autochtone” Nederlanders zijn het er vaker niet (47%) mee eens dan wel (31%).

 

Afbeelding

In totaal namen 234 respondenten met een niet-Westerse migratieachtergrond deel aan het onderzoek. 138 respondenten hebben een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond, 45 respondenten een Turkse of Marokkaanse achtergrond. 51 respondenten hebben een overige niet-Westerse migratieachtergrond.

 

Draagvlak voor Zwarte Piet neemt sinds 2016 af (maar blijft stabiel ten opzichte van 2020)

Vijf jaar geleden vond 65 procent van de Nederlanders dat Zwarte Piet moet blijven zoals hij was. Inclusief een zwarte huidskleur dus. Inmiddels is dit gedaald naar 38 procent. Dit verschilt niet significant van de laatste meting in 2020.

 

Afbeelding 

Tegenstanders van Zwarte Piet zijn verdeeld over het alternatief. Slechts een op tien Nederlanders pleit voor een drastische verandering: de totale afschaffing van Pieten (4%) of alle Pieten wit of gekleurd (niet-zwart) maken (5%). Twee op tien vinden dat er een mix moet zijn van Zwarte Pieten, Schoorsteen Pieten (roetvegen, lichtere huidskleur) en gekleurde Pieten. De rest pleit voor een geleidelijke (13%) of directe (12%) overgang naar schoorsteenpieten.

 

Dat donkere Nederlanders zich gediscrimineerd voelen is voor meeste autochtone Nederlanders onvoldoende reden voor verandering

Voor een minderheid (29%) van de autochtone Nedelranders is het voldoende reden om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen als donkere Nederlanders zich hierdoor gediscrimineerd voelen, voor 52 procent niet.
Onder Nederlanders met een migratie-achtergrond is dat bijna omgekeerd. Voor de helft van de Nederlanders met een Surinaamse of Antiliaanse (49%) of Turkse of Marokkaanse (50%) achtergrond is dit afdoende reden.

 

Afbeelding

In totaal namen 234 respondenten met een niet-Westerse migratieachtergrond deel aan het onderzoek. 138 respondenten hebben een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond, 45 respondenten een Turkse of Marokkaanse achtergrond. 51 respondenten hebben een overige niet-Westerse migratieachtergrond.

 

Steun voor traditionele Zwarte Piet bevindt zich op rechterflank

Niet geheel verrassend zijn kiezers op de rechterflank groter voorstander van de traditionele Zwarte Piet dan linkse kiezers. Een meerderheid van de PVV-, FvD-, JA21- en SGP-kiezers vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Kiezers van BBB, SP, VVD en CDA zijn verdeeld terwijl overige kiezersgroepen duidelijk voor verandering zijn.

 

Afbeelding

De uitkomsten voor partijen gemarkeerd met een * moeten als indicatief vanwege de lage n worden gezien (FvD: n=22, SGP: n=25, BIJ1: n= 21)

 

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 12 november tot maandagochtend 15 november. In totaal werkten 1.220 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel is afkomstig het I&O Research Panel, een kleiner deel (210) uit PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond. In totaal werkten 234 Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond mee aan het onderzoek.

 

Afbeelding 

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

 

Het volledige rapport

Klik hier om het volledige rapport te downloaden (opent in een ander tabblad).

 

Contact

Peter Kanne, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 05 / 06-319 43 707 / p.kanne@ioresearch.nl

Wietse van Engeland, Onderzoeker

 020-308 48 27 / w.van.engeland@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.