bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Nederlanders per saldo nog steeds voor ‘sleepwet’

Nederlanders per saldo nog steeds voor ‘sleepwet’. Jongeren tegen ‘sleepwet’, ouderen per saldo voor

20 februari 2018
306200p445EDNthumb612400p445EDNmain612400p445EDNmainsleepwet1.jpeg

Peiling I&O Research februari 2018.

 

TWEEDE KAMER


VVD grootste partij, Forum voor Democratie naar 13 zetels

Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, zou de VVD nog steeds de grootste partij zijn, met 29 zetels. Na de VVD volgt op enige afstand een ‘peloton’ van partijen met 14 tot 18 zetels. D66 blijft stabiel op 18 zetels. Hierna volgen de PVV (16), GroenLinks (16) en het CDA (14). De verschuivingen ten opzichte van eind oktober zijn beperkt. De PVV daalt met twee zetels naar 16 zetels, terwijl Forum voor Democratie er twee wint en uitkomt op 13 zetels. De andere verschillen vallen binnen de statistische nauwkeurigheidsmarges (+/-1 zetel). Deze peiling vond plaats vóór de stemming over de Donorwet en het aftreden van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken.


Nederlanders verdeeld over kabinet-Rutte III

  • Nederlanders zijn verdeeld over het kabinet-Rutte III, bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het aandeel tevreden en ontevreden kiezers is gelijk, namelijk 45 procent. De resterende tien procent heeft geen oordeel over deze coalitie.
  • Binnen de coalitie zijn ChristenUnie-stemmers en VVD’ers het meest tevreden (respectievelijk 80% en 79%). D66- en CDA-kiezers volgen op enige afstand (65% en 64%). Naast de coalitiepartijen zijn alleen SGP-stemmers in meerderheid tevreden over het kabinet.
  • Bij de linkse partijen PvdA en GroenLinks is respectievelijk 40 en 28 procent tevreden met de coalitie, toch staat de helft van de kiezers van beide partijen negatief ten aanzien van het kabinet. Ook DENK-stemmers zijn relatief positief (32%), hoewel zij ook verhoudingsgewijs vaak het antwoord ‘weet niet’ (21%) geven.
  • Bij de overige partijen is minder dan één op de vijf kiezers tevreden over het kabinet. PVV-stemmers zijn met 10 procent het minst tevreden.


SLEEPWET


Nederlanders per saldo voor ‘sleepwet’, maar nog veel onzekerheid

  • Het verschil tussen voor- en tegenstanders van de ‘sleepwet’ is kleiner geworden. Nu is 42 procent voor de nieuwe inlichtingenwet, terwijl 28 procent tegen is. De groep die het nog niet weet, is gegroeid tot 30 procent. Laten we deze groep buiten beschouwing, dan is de verhouding tussen voor- en tegenstanders 60/40. Dit is vrijwel onveranderd ten opzichte van eind oktober, toen deze verhouding 62 procent voor en 38 procent tegen was.
  • Omdat het referendum tegelijk plaatsvindt met de gemeenteraadsverkiezingen is de kans groot dat de opkomstdrempel van 30 procent wordt gehaald. In totaal zegt 43 procent van de Nederlanders zowel een stem bij de gemeenteraadsverkiezingen als bij het referendum uit te brengen.


D66-kiezers verdeeld over het ‘sleepwet’-referendum

  • Ruim vier op de tien Nederlanders (45%) vinden het een goed idee om een referendum te houden over de nieuwe inlichtingenwet. Een kwart van de Nederlanders (24%) vindt het niet goed om over dit onderwerp een referendum te houden. Twee op de vijf kiezers staan hier neutraal tegenover, terwijl 12 procent het niet weet.
  • Het meest enthousiast over dit referendum zijn kiezers van Forum voor Democratie (78%) en DENK (75%), gevolgd door aanhangers van 50 Plus, PVV, SP en PvdD. D66-kiezers zijn verdeeld: 35 procent vindt het referendum een goed idee, 37 procent vindt dit geen goed idee.
  • Per saldo zijn aanhangers van VVD en CDA duidelijk tegen het houden van een referendum over de ‘sleepwet’. CDA- en CU-kiezers zijn net als D66’ers verdeeld.


Jongeren tegen ‘sleepwet’, ouderen per saldo voor

  • Jongeren (18-24 jaar) zijn per saldo nog steeds tegen de ‘sleepwet’. Nederlanders tussen 25 en 49 jaar zijn verdeeld, een beeld dat niet is veranderd sinds eind oktober vorig jaar. Het aantal voor- en tegenstanders in deze leeftijdscategorie houdt elkaar in balans. 50-plussers blijven per saldo duidelijk voor de ‘sleepwet’. Bij alle leeftijdsgroepen is het aandeel ‘weet niet’ – mede door het ontbreken van informatie voor of tegen de wet – duidelijk gestegen.


Bekendheid met ‘sleepwet’ iets toegenomen

  • De bekendheid van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten onder Nederlanders is iets toegenomen. Meer dan de helft (55%) geeft aan inhoudelijk redelijk tot goed op de hoogte te zijn. Eind oktober was dit nog 50 procent.


Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.576 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 2 t/m 6 februari 2018. Deze peiling vond plaats vóór de stemming over de Donorwet en het aftreden van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken.

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Klik hier voor het volledige rapport.

Meer informatie


Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de onderzoeken en ander nieuws van I&O Research?

Meld u aan voor de nieuwsbrief: info@ioresearch.nl

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

www.twitter.com/robincaron / Privacy-watcher
Ter nuancering van de misleidende kop: peiling van bureau I en O Research van 6 feb geeft aan dat het aantal voorstanders van de WIV juist afneemt in de tijd sinds eind vorig jaar. Het aantal twijfelaars neemt toe. En Maurice de Hond peilde 3 dec: 60% tegen #sleepwet. Wanneer komt hij met volgende peiling?