Advertentie

Mystery Burger: Raad Hillegom laat insprekers links liggen

De Mystery Burger is bij de raadsvergadering in Hillegom geweest en stelde vast dat de raad de insprekers links liet liggen.

17 maart 2013

Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering van Hillegom staan twee insprekers te popelen om hun zegje te doen. Als eerste is meneer Van de Mar aan de beurt. “Het college besloot enige jaren geleden voor de aanleg van een nieuwe hoofdweg door ons dorp, de N208, en beloofde dat de verkeerssituatie zou verbeteren. Maar hoe anders is het gelopen? 

Er is nu een budgetoverschrijding van één miljoen euro en er is slechts 600 meter van het project gerealiseerd, waardoor er nog 2.900 meter uitgevoerd moet worden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” vraagt Van de Mar zich verbaasd af. Na een onderzoek van de gemeente blijkt dat het project uit de hand gelopen is.


De N208, die dwars door Hillegom slingert, zorgt voor verzakkingen en ander bouwleed. “In december zei de wethouder dat alles onder controle was, maar twee maanden later meldde de burgemeester per brief dat het project is stilgelegd en dat er een budgetoverschrijding is van één miljoen euro. Het college had in onze ogen dus helemaal geen inzicht in het project. En ja, de raad is onjuist voorgelicht.” Wel werden er na aanleiding van de brief vragen gesteld door de raad aan het college. “Maar die een miljoen euro zijn wij als burgers dus gewoon krijt. Denkt u uzelf eens in wat we hadden kunnen doen met dat bedrag?” zegt de inspreker verongelijkt. De raadsleden reageren niet. Als hij klaar is, heeft niemand een vraag voor hem.

“Het woord is aan de heer Keijzer”, zegt burgemeester Jan Broekhuis (VVD). Een man met bril en een grijze baard stapt naar het katheder. “Ik zal u iets voorlezen uit de doelstellingen die u tijdens het besluit over de aanleg van de N208 heeft gesteld: Hillegom wil de weggebruikers en haar bewoners een bepaalde mate van kwaliteit bieden ten aanzien van de verkeersveiligheid en bereikbaarheid”, leest Keijzer op. Volgens hem is het aanzien van het dorp door de nieuwe weg kapot gemaakt.

“Rotondes en oversteekplaatsen voldoen niet en zijn onveilig voor scholieren. In een rap tempo verdwijnt iedere boom of struik op de route: het geheel ziet er uit als een nieuwbouwwijk in aanleg, waardoor het karakter van ons dorp verdwenen is. Verder blijft het winkelende publiek weg en sluiten steeds meer winkeliers hun deuren.” Keijzer stelt dat de wethouder een worst heeft voorgehouden bij de dorpelingen en dat hij zichzelf heeft laten ringeloren door projectontwikkelaars. “Alle vormen van burgerparticipatie zijn buiten de deur gezet door geen inspraakmogelijkheden te geven. Belanghebbenden zoals wij kunnen alleen nog maar bij de bestuursrechter terecht. Wij vragen de raad van Hillegom daarom om orde op zaken te stellen.”

Ook Keijzer krijgt geen vraag of gehoor van de raadsleden. De burgemeester laat meteen een andere inspreker, een oud-wethouder van het CDA, zijn zegje doen over een ideeënplan voor het dorp. Dit onderwerp heeft niets te maken met de nieuwe weg. Het lijkt alsof de raadsleden het allemaal ‘wel best’ vinden en de eerste twee insprekers links laten liggen. Normaal gesproken kunnen raadsleden in gesprek gaan met insprekers door hen vragen te stellen, maar daar komt nu niets van in.

Later in de vergadering heeft CDA-raadslid Van Trigt wel wat vragen aan de wethouder, die afdoende worden beantwoord. Maar waar is de belangstelling en aandacht voor de twee burgers die – waarschijnlijk niet voor het eerst – hun nek hebben uitgestoken? Hebben deze heren de deur van het gemeentehuis platgelopen en zijn ze daarom niet meer populair? We weten het niet. Een ding weten we wel: door de insprekers te negeren wordt de kloof tussen de boze inwoners van Hillegom en hun gemeenteraad waarschijnlijk almaar groter.
 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne Botman
Ik heb niet het idee dat dit bij andere gemeenten beter is. k heb 3 keer ingesproken in de raadscommissie vergadering in Geertruidenberg maar ook daar werd mij geen vraag gesteld en werd overgegaan naar de volgende spreker. Met 20 omwonenden protesteerden wij tegen een bouwplan van de gemeente. Geen gehoor, wel iedere keer een belofte van de wethouder om met de omwonenden te communiceren. Is nooit gebeurd natuurlijk.
Bonnet / zelfstandig ondernemer
Het klopt, dit is een onbeschrijfelijke Dorps verkrachting. Dat dit met onze belastinggelden wordt betaald, waar voor we hadden gewaarschuwd is onvolwassen bestuur.

Onverantwoord bestuur anno 2013 schandalig dat dit mogelijk is. Uitspraak Weth.v.Griensven ik laat mij alleen tegenhouden door de rechter,dit is zijn resultaat.Gemeente raad neem uw verantwoording.
Kritikus / Geen Hagenees
Mystery Burger had pech. Was hij een week later naar de Raad van Hillegom gegaan, had hij het opstappen van de wethouder mee kunnen maken. En de reden: Precies, de N208. Indirect heeft het inspreken toch grote gevolgen gehad.
J.F.Keijzer / bestuurslid BCE Hillegom
Persbericht BCE Hillegom donderdag 21 maart 2013 , 13.15 uur









Naar aanleiding van het aftreden van wethouder Jan van Griensven heeft het Bewoners Collectief Van den Endelaan te Hillegom zich beraden over de ontstane bestuurlijke situatie in Hillegom.



Het BCE is van mening dat de bestuurlijke crisis een drama voor het dorp is, maar dat het aftreden van de wethouder onvermijdelijk was. Alhoewel het aftreden van de wethouder ingegeven schijnt te zijn door verschil van visie tussen fractie en bestuur van de VVD, is volgens het BCE het drama rond het project N208 de achterliggende directe reden van het aftreden. Het BCE heeft de afgelopen 4 jaar het gehele project onderzocht en vastgesteld dat er grote fouten zijn gemaakt op bestuurlijk en uitvoerend niveau. Overtrokken persoonlijke ambities en bestuurlijke tunnelvisie zijn onder meer oorzaak geweest van het mislukken van het project N208. De 100 vragen die recentelijk door de verschillende politieke partijen van de gemeente Hillegom over het project N208 zijn gesteld, hebben een falend toezicht aan het daglicht gebracht.



Onderzoeken, voorafgaand aan verschillende rechtszaken bij de bestuursrechter hebben aangetoond, dat het verkeerskundig ontwerp, de uitvoering en het toezicht onvoldoende waren. Nagenoeg alle besluiten voor deze ingrijpende wegreconstructie zijn genomen zonder directe inspraakmogelijkheden van belanghebbenden. Hierdoor is een project in gang gezet dat niet op steun kon rekenen van de Hillegomse bevolking.



Het BCE is van mening dat het dorp Hillegom blijvend beschadigd is door de ingrepen m.b.t. de reconstructie van de N208. Zo is langs de N208 nagenoeg al het openbaar groen verdwenen en is het historische karakter van het dorp blijvend aangetast. De financiële gevolgen zijn op dit moment nog niet te overzien. Het hele project gaat miljoenen meer kosten en de gemeente is de regie kwijt.



Volgens het BCE zijn twee belangrijke redenen voor het fiasco aan te wijzen , nl. een inhoudelijk slecht verkeers- en vervoersplan en de verkeerd gekozen locatie van het Fioretticollege. Daarnaast heeft de gemeente Hillegom de inhoud van een belangrijk verkeerskundig rapport naast zich neer gelegd. In de betreffende verkeersstudie is aangegeven dat het doorgaande verkeer uit de verschillende bollendorpen geweerd moet worden. Inmiddels heeft de situatie in Hillegom ook al geleid tot vragen aan gedeputeerde staten van Zuid- Holland m.b.t. het subsidietraject van de N208.



Het BCE hoopt dat de bestuurlijke crisis op korte termijn zal worden opgelost en dat de (nieuwe) bestuurders oog zullen hebben voor de ontstane situatie. In aansluiting op een eerder afgegeven verklaring vraagt het BCE de gemeenteraad van Hillegom orde op zaken te stellen, de reconstructie voorlopig stil te leggen en verdere stappen te ondernemen met bekwame bestuurders, adviseurs en met Hillegommers die hun kennis en kunde in dienst willen stellen van het dorp Hillegom.



Bewoners Collectief Van den Endelaan Hillegom
Green / aanwonende
Hillegomse wethouder van Griensven bij zijn opstappen : it takes two to tango. Met deze uitspraak duidend op de controverse binnen zijn eigen VVD fractie.



Heel jammer dat de wethouder er nu pas achter komt dat je dingen niet alleen voor elkaar krijgt. 4 Jaar lang heeft hij iedere inspraak over het plan N208 afgewezen. Kenmerkend voor zijn optreden jegens betrokken inwoners van Hillegom: dit is mijn plan, alleen de rechter kan mij hiervan afbrengen. Dit geeft de denkwijze van deze bestuurder wel aan.



Vóór de start van het werk aan de N208 hebben de aanwonenden aan de N208 gewezen op de volkomen verkeerde plaats van het Fioretti College. Om de school bereikbaar te maken voor de 1000 leerlingen moesten de meest vreemde ( en dus onveilige) oplossingen worden gecreëerd. Als de school was gebouwd op het Ringvaartterrein, had de N208 allang klaar kunnen zijn.



Ook is er in het gemeentehuis een diapresentatie gehouden voor alle politieke partijen. Hierin attendeerden wij op de vele onvolkomenheden in het ontwerp. Een ontwerp dat gemaakt was zonder enige kennis van en compassie met het dorp Hillegom. Zonder met de ogen te knipperen zaagde men honderden prachtige bomen om. Het College was echter doof voor alle inspraak en ideeën van de burgers.



Volop gemiste kansen en een verwoest dorp. Dat is de erfenis van een wethouder die denkt de tango alléén te kunnen dansen.
M Roos / woordvoerder Team NOG Beter
Aan het bovenstaande voorbeeld kunnen wij het voorbeeld van de Duinpolderweg toevoegen. Dit is de stroomweg die de N206 bij de Zilk verbindt met de A4 (project dat nog moet worden gerealiseerd). Deze weg gaat door het bos van de Geestgronden (Lokhorsterduin) en dwars door de polder op steenworp afstand van de kernen Vogelenzang en Bennebroek. Het was de bedoeling de polders van Hillegom te ontwikkelen tot groen en recreatief gebied. Wethouder van Griensven heeft de raad bereid gevonden de gebiedsvisie Groen Genoegen te herzien. Opdat die snelweg dwars door het groene gebied zou gaan lopen. Motivering van de wethouder: op die manier houden we de polder groen. De raad heeft hiermee ingestemd. Het is diep treurig dat de raad niet inziet dat ze Hillegom op deze manier kapot maken. Deze snelweg zal zorgen voor veel meer verkeer dwars door de kern Hillegom. Verkeer zal van alle kanten door het dorp gaan stromen, zeker met die rampzalige reconstructie van de N208. Je vraagt je af wie deze raadsleden zijn en hoe ver hun kennis rijkt, maar duidelijk is wel dat de macht van de VVD gesteund door Bloeiend Hillegom zo groot is, dat de burgers geen schijn van kans hebben. Zeker niet als ze zich kritisch tonen over plannen die kant noch wal raken.
Elma Hulspas-Jordaan / Griffier
Het bericht van de mysteryburger verdient een reactie van de griffie van Hillegom. In onze gemeente staan er verschillende wegen open voor burgers die contact willen met de raad. Deze mogelijkheden worden ook bij de aankondiging van vergaderingen vermeld. Zo kennen wij een raadspreekuur waarin je een half uur lang in gesprek kunt gaan met een groep vertegenwoordigers van alle raadsfracties. Daarnaast kun je als belanghebbende deelnemen aan bijeenkomsten ter voorbereiding op raadsbesluiten, ‘de uitwisseling’ noemen we die. En tenslotte kun je bij de gemeenteraad inspreken. Die laatste optie blijft inderdaad beperkt tot toespreken. Ons reglement van orde bepaalt dat er op dat moment geen vragen gesteld of discussies gevoerd worden.

De insprekers van 14 maart waren op de hoogte van de verschillende mogelijkheden. Zij hebben al op vele manieren, waaronder het raadspreekuur, contact met de gemeente gehad en kozen er dit keer voor de raad toe te spreken.

De reactie van de mysteryburger zien wij wel als een signaal, dat mensen die niet op de hoogte zijn van de keuzemogelijkheden, een negatief beeld kunnen krijgen van de gang van zaken. Het verdient wellicht aanbeveling in het vervolg voor hen een korte toelichting te geven voorafgaand aan het spreekrecht in de raad.

Met dank aan de mysteryburger voor het signaal.

Geert van Soest / Griffier
Een herkenbaar voorbeeld vanuit de praktijk. De griffier van Hillegom brengt daar overigens terecht de nodige nuance in aan. Wat je zou kunnen overwegen is om (zoals in sommige gemeenten reeds praktijk is) de spreekmogelijkheid in de formele besluitvormende raadsvergadering te laten vervallen. Immers, dan is het feitelijk te laat; alles fracties hebben hun standpunt reeds ingenomen. Wellicht is het beter om daar dan ook maar geen misverstand over te laten bestaan. Uiteraard onder voorwaarde dat er in het voortraject goede gelegenheid is voor sprekers/burgers/partners om de dialoog aan te gaan met raadsleden (en daar is in Hillegom dus sprake van).
R van der Mark / Betrokken inwoner van Hillegom
Oei, oei, mevrouw Hulspas. U begeeft zich met het ophemelen van de inspraakmogelijkehden voor burgers in Hillegom, wel op héél glad ijs. Weet u zich nog het 2e raadsspreekuur (ik geloof in 2010) te herinneren ? De heer Keijzer en ik waren daar aanwezig om o.m. te spreken over 9 brieven van ons aan de gemeente die niet beantwoord waren. U reageerde vol ongeloof en vroeg aan mij welke brieven dat waren. U zou er op terugkomen. Let U wel op het woord zou, want wij moeten het antwood nog steeds krijgen.

Ook de door mij tijdens de inspreekbeurt aangehaalde afspraak met wethouder van Griensven om te praten over het behoud van de laanstructuur op de vd Endelaan (8 feb 2010 per mail toegezegd) moet nog gemaakt worden.

Dan krijg ik op 28 februari 2013 een excuusbrief van de gemeente, dat men verzuimd heeft mij tijdig te berichten over een ingediende zienswijze over een geluidsonderzoek dat in juli 2012 (half jaartje geleden maar) werd afgerond.

Ik kan nog heel veel voorbeelden noemen van de uiterst slechte communicatie van de gemeente met haar burgers. Zelfs een gesprek over de slechte communicatie binnen de gemeente Hillegom met burgemeester Broekhuis en wethouder van Griensven (januari 2012) heeft totaal geen verbetering gebracht, ondanks de toezegging dit intern te gaan onderzoekn en verbeteren.

Nee, mevrouw Hulspas, het is knudde gesteld met het hoofdstuk communicatie in Hillegom. Dat is dan ook de reden dat wij alle gemeentelijke zaken nu procedureel benaderen en direct bij de rechter ( morgen 19 maart 2013 weer een zitting !!) bezwaar maken. Overleg met de gemeente wordt afgehouden en heeft dus geen zin.

Met vriendelijke groeten R vd Mark (inspreker)
Advertentie