Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Herkansing

De Algemene Rekenkamer is hard in haar oordeel over de afslankingsoperatie van het rijk. De Tweede Kamer krijgt te weinig informatie om het kabinet te kunnen aanspreken op de resultaten van het Programma Vernieuwing Rijksdienst - de operatie-Bekker. Het is een onheil dat de Kamer over zichzelf heeft afgeroepen.

22 mei 2008

De rekenkamer constateert dat de Tweede Kamer op diverse onderdelen van het grootse plan - een reductie van 12.800 rijksambtenaren en een verbetering van de kwaliteit van de overheid - tot op heden summier is geïnformeerd. Zo beschikken de Kamerleden nog steeds niet over plannen van de afzonderlijke departementen en is onduidelijk wat de kosten zijn.

 

Bovendien is niet helder wie politiek aan te spreken is als het project (op onderdelen) faalt. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken voert officieel de regie over de operatie, maar heeft geen machtsmiddelen om in gebreke blijvende collega-ministers in beweging te krijgen.

 

Ook constateert de rekenkamer dat de argumentatie om te komen tot een kleinere rijksoverheid op zijn minst rammelt. Het ambtenarenapparaat is blijkens nader onderzoek het afgelopen decennium helemaal niet zo hard gegroeid en is qua omvang relatief gezien kleiner dan in veel andere landen.

 

Eigen schuld

 

Veel van die kritiek valt het kabinet aan te rekenen, maar ook de Tweede Kamer gaat verre van vrijuit. De vragen die de rekenkamer nu opwerpt - hoe zit het met de inhoudelijke en financiële onderbouwing van het plan en wie is politiek verantwoordelijk - had een wakker Kamerlid natuurlijk vooraf dienen te stellen.

 

De Tweede Kamer krijgt een herkansing in het Verantwoordingsdebat naar aanleiding van de bevindingen van de Algemene Rekenkamer. De praktijk is echter dat politici doorgaans weinig belangstelling aan de dag leggen voor de verantwoording over het gevoerde beleid.

 

Hans Bekkers

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie