Advertentie

Videorechtspraak vanuit gemeentehuis

De gemeenten Heerlen start als eerste met videorechtspraak vanuit het gemeentehuis.

07 mei 2014

Gemeenten en rechtbanken in het noorden en zuiden des lands introduceren videorechtspraak om de rechtspraak toegankelijk te houden.

Aparte ruimte
Heerlen heeft als eerste gemeente in Nederland videorechtspraak voor de rolzittingen van de kantonrechter mogelijk gemaakt. In het gemeentehuis is een aparte ruimte ingericht, waar elke woensdagmiddag een videoverbinding wordt gelegd met de kantonrechter in Maastricht. De eerste ervaringen van de pilot videorechtspraak worden vandaag gepresenteerd in het gemeentehuis van Heerlen in aanwezigheid van burgemeester Paul Depla en minister Ivo Opstelten. ‘Iedereen is er positief over. Het draagt bij aan goede en toegankelijke rechtspraak’, zegt de Limburgse rechtbankpresident Peter Pulles. Veel Limburgse burgemeesters hebben aangegeven ook videorechtspraak te willen faciliteren.

Barrière
Door de schaalvergroting in de rechtspraak (het aantal arrondissementen is  teruggebracht van 19 naar 11), is vorig jaar een groot aantal zittingsplaatsen van rechtbanken gesloten. Vooral gedaagden in Limburg en Noord-Nederland moeten verder reizen naar de rechtbanken. Deze barrière treft vooral minder draagkrachtigen die worden gedagvaard voor een civiele kantonrolzitting (bijvoorbeeld met huurschulden of betalingsproblemen). ‘De reis naar de rechtbank in Maastricht is een financiële belemmering, waardoor mensen zeggen: “Laat dan maar lopen”. Dat mag niet gebeuren’, aldus burgemeester Depla.

Lage drempel
Vorig jaar verdween in zijn stad de kantonlocatie. Depla: ‘Met de videovoorziening zorgen we ervoor dat de drempel tot de rechtspraak zo laag mogelijk is. We werken er met de rechtbank aan om de betrokkenheid van de rechter bij de samenleving te versterken. Zo denken we in Heerlen met de rechtbank Limburg na over een Huis van de Rechtspraak. Het zou een goed idee zijn om een rechter ter plekke te hebben als het gaat over bestemmingsplannen of vergunningen die worden verleend in het kader van de Wabo. Zo krijg je rechtspraak die dicht op de mensen staat.’

Noorden

Niet alleen in het zuiden van Nederland stellen gemeenten ruimte beschikbaar voor videorechtspraak. In het noorden start Emmen dit jaar met videorechtspraak voor civiele rolzittingen en schuldsanerings- en bewindszaken tussen het gemeentehuis en de zittingszaal in Assen. In Friesland en Groningen werden vorig jaar de kantonlocaties Sneek, Heerenveen en Winschoten gesloten. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen kondigt aan met de rechtbank Noord-Nederland in conclaaf te gaan om vanuit zijn gemeentehuis videorechtspraak mogelijk te maken met de zittingszaal in Leeuwarden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Beukers / Ambteloos burger
Lang geleden kenden wij het fenomeen van de rondtrekkende rechter. In Engeland kennen ze dat nog steeds. Gemeentehuizen zijn prima locaties om wekelijks of ieder kwartaal rechtzittingen te laten plaats vinden. Een rondreizende rechter bespaart nog geld ook, want er is niemand nodig om de apparatuur in het gemeentehuis of in de rechtbank te bedienen.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Ik vind dit een zeer interessant experiment en ben benieuwd hoe de evaluatie daarvan (bijvoorbeeld over een half jaar) zal uitpakken.
Deze aanpak scheelt voor de rechtzoekenden een hoop gereis (gunstig voor het mileu) en reis- en wachttijd (bespaart kosten). Bovendien lijkt het mij mogelijk dat burgers door in te loggen op de video- rechtzaal om vanuit hun luie stoel thuis het rechtsbedrijf in werking te zien.
Kortom: ik volg dit met belangstelling en ik denk na over vergelijkbare toepassingen.
Wil van den Herik / juridisch adviseur
Ik zie er niets in. Het is juist dat er kostenbesparing kan optreden vanwege minder reizen en tijdbesparing, maar hoe moet de burger zijn casus naar voren brengen? De niet juridisch geschoolde burger weet toch niet welke punten wel/niet belangrijk zijn in zijn specifieke geval? Een reizende rechter is een veel beter idee.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Waarom moet het videorechtspraak zijn? Aan communiceren via beeld- en geluidsapparatuur kleven de nadelen van afstandelijkheid en de beleving van onechte aanwezigheid, waardoor vervreemding van de werkelijkheid van een rechtziiting ontstaat. De rechter kan welbeschouwd evenmin de nodige orde ter terechtzitting - belangrijk in het kader van de rechtsvinding - optimaal beïnvloeden. En het is geenszins ondenkbaar dat videorechtspraak niet tegemoet komt aan verwachtingen bij partijen en dat kan het gevoel opleveren dat niet echt recht wordt gedaan. Daarmee zou afbreuk worden gedaan aan het gezag van rechtspraak en dat is een onwenselijke ontwikkeling.

Het lijkt mij daarom een betere oplossing, dat de rechter mobiel kan worden en zich tijdelijk verplaatst naar een nabije locatie. Voor de mobiele rechter moeten geschikte (neutraal te achten) gebouwen worden aangewezen, die voldoen aan landelijke voorwaarden voor plaatsen waar een rechtzitting gehouden kan worden.
ruurd van Eck / advocaat
Van der Hoest heeft gelijk. Cyber-rechtspraak, gamificering, maakt de rechtspraak los van het individu waar juist vaak indrukken van rechters van personen op zitting een rol spelen en moeten spelen. Het is een second-best oplossing en zou alleen ter keuze van de burger mogen worden toegepast. Die reizende kantonrechter was overigens al praktijk bij kantongerrechten die grote delen van de week leeg stonden. Het kan dus praktisch wel, kost alleen. Dat zouden we er wel voor over moeten hebben.
Advertentie