Videorechtspraak vanuit gemeentehuis
De gemeenten Heerlen start als eerste met videorechtspraak vanuit het gemeentehuis.
Gemeenten en rechtbanken in het noorden en zuiden des lands introduceren videorechtspraak om de rechtspraak toegankelijk te houden.
Aparte ruimte
Heerlen heeft als eerste gemeente in Nederland videorechtspraak voor de rolzittingen van de kantonrechter mogelijk gemaakt. In het gemeentehuis is een aparte ruimte ingericht, waar elke woensdagmiddag een videoverbinding wordt gelegd met de kantonrechter in Maastricht. De eerste ervaringen van de pilot videorechtspraak worden vandaag gepresenteerd in het gemeentehuis van Heerlen in aanwezigheid van burgemeester Paul Depla en minister Ivo Opstelten. ‘Iedereen is er positief over. Het draagt bij aan goede en toegankelijke rechtspraak’, zegt de Limburgse rechtbankpresident Peter Pulles. Veel Limburgse burgemeesters hebben aangegeven ook videorechtspraak te willen faciliteren.
Barrière
Door de schaalvergroting in de rechtspraak (het aantal arrondissementen is teruggebracht van 19 naar 11), is vorig jaar een groot aantal zittingsplaatsen van rechtbanken gesloten. Vooral gedaagden in Limburg en Noord-Nederland moeten verder reizen naar de rechtbanken. Deze barrière treft vooral minder draagkrachtigen die worden gedagvaard voor een civiele kantonrolzitting (bijvoorbeeld met huurschulden of betalingsproblemen). ‘De reis naar de rechtbank in Maastricht is een financiële belemmering, waardoor mensen zeggen: “Laat dan maar lopen”. Dat mag niet gebeuren’, aldus burgemeester Depla.
Lage drempel
Vorig jaar verdween in zijn stad de kantonlocatie. Depla: ‘Met de videovoorziening zorgen we ervoor dat de drempel tot de rechtspraak zo laag mogelijk is. We werken er met de rechtbank aan om de betrokkenheid van de rechter bij de samenleving te versterken. Zo denken we in Heerlen met de rechtbank Limburg na over een Huis van de Rechtspraak. Het zou een goed idee zijn om een rechter ter plekke te hebben als het gaat over bestemmingsplannen of vergunningen die worden verleend in het kader van de Wabo. Zo krijg je rechtspraak die dicht op de mensen staat.’
Noorden
Niet alleen in het zuiden van Nederland stellen gemeenten ruimte beschikbaar voor videorechtspraak. In het noorden start Emmen dit jaar met videorechtspraak voor civiele rolzittingen en schuldsanerings- en bewindszaken tussen het gemeentehuis en de zittingszaal in Assen. In Friesland en Groningen werden vorig jaar de kantonlocaties Sneek, Heerenveen en Winschoten gesloten. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen kondigt aan met de rechtbank Noord-Nederland in conclaaf te gaan om vanuit zijn gemeentehuis videorechtspraak mogelijk te maken met de zittingszaal in Leeuwarden.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze aanpak scheelt voor de rechtzoekenden een hoop gereis (gunstig voor het mileu) en reis- en wachttijd (bespaart kosten). Bovendien lijkt het mij mogelijk dat burgers door in te loggen op de video- rechtzaal om vanuit hun luie stoel thuis het rechtsbedrijf in werking te zien.
Kortom: ik volg dit met belangstelling en ik denk na over vergelijkbare toepassingen.
Het lijkt mij daarom een betere oplossing, dat de rechter mobiel kan worden en zich tijdelijk verplaatst naar een nabije locatie. Voor de mobiele rechter moeten geschikte (neutraal te achten) gebouwen worden aangewezen, die voldoen aan landelijke voorwaarden voor plaatsen waar een rechtzitting gehouden kan worden.