Advertentie

Keuzestress voor verkiezingen neem toe

De keuzestress slaat toe bij kiesgerechtigden voor de verkiezingen van woensdag. Het aantal mensen dat de stemhulp MijnStem de afgelopen week heeft ingevuld, steeg van 600.000 naar ruim 900.000. Dat blijkt uit een analyse van de bezoekersaantallen van MijnStem.

15 maart 2019
bestuur--stemmen.jpg

Veel kiesgerechtigden hebben last van ‘groeiende keuzestress’ voor de verkiezingen van woensdag. Het aantal mensen dat de stemhulp MijnStem de afgelopen week heeft ingevuld, steeg van 600.000 naar bijna een miljoen. Dat blijkt uit een analyse van de bezoekersaantallen van MijnStem, die voor alle waterschappen en provincies te raadplegen is.

Piek

De komende week wordt een verdere toename verwacht. ‘Naarmate de verkiezingen dichterbij komen, gaan steeds meer mensen zich verdiepen in de partijstandpunten. De absolute piek in bezoekers van stemhulpen vindt plaats op de laatste twee dagen voor de verkiezingen én op verkiezingsdag zelf’, aldus Vera van der Linde, projectleider bij MijnStem.

 

Mobiel

De helft van invullers raadpleegt de provinciale stemhulp, de andere helft die voor de waterschappen. Een op de drie kiezers wordt het liefst via een online stemhulp over de verkiezingen geïnformeerd, blijkt uit onderzoek door Citisens onder 8.880 respondenten. Onder jongeren (18-24 jaar) is een stemhulp zelfs het favoriete middel om zich te informeren over partijstandpunten, aldus Van der Linde. Uit de analyse van de MijnStem-bezoekers blijkt dat iets meer dan de helft van de invullers (51 procent) de stemhulp op zijn of haar mobiel raadpleegt. Bijna een derde doet dat achter de pc en 20 procent gebruikt er een tablet voor. De Engelstalige versie van de stemhulp, die voor 6 van de 21 waterschappen is gemaakt, is tot nu toe 10.000 keer ingevuld.

Onbekend

Zes op de tien Nederlanders weten dat er waterschapsverkiezingen zijn, zo bleek eerder uit onderzoek dat MijnStem (van Citisens) voor de Unie van Waterschappen uitvoerde onder 5.000 Nederlanders. ‘De kennis daarover ligt lager dan bij bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen of de gemeenteraadsverkiezingen’, aldus Van der Linde. In 2015 bracht 43,5 procent van de kiesgerechtigden bij de waterschapsverkiezingen zijn stem uit. De opkomst bij de Statenverkiezingen lag op 47,76 procent.

 

Hot topics

Uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s die Citisens op verzoek van Binnenlands Bestuur eerder maakte, bleek dat het takenpakket van waterschappen, de waterschapsbelasting en recreatie de belangrijkste thema’s bij waterschapsverkiezingen zijn. Daarover verschillen de deelnemende partijen het meest. Duurzaamheid is hèt thema bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Verkeer en vervoer en woningbouw spelen eveneens in alle provincies een prominente rol.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Kan ik me heel goed voorstellen dat de keuze moeilijk is want alle partijen proberen elkaar na te apen.
Henk Donkers / medewerker
Ik snap dat mensen advies willen als ze gaan stemmen maar omdat nu gelijk 'stress" te noemen. Dit is wel erg veel inflatie van het woord stress. Daar stel ik me toch iets heel anders bij voor.



Zeker voor de waterschappen kun je natuurlijk niet spreken over democratie. Bijna niemand weet waar de partijen voor staan. En wat de partijen zelf vertellen is nauwlijks meer dan "droge voeten" (kun je een creme tegen kopen) en "schoon water".

Probeer maar eens een partij te vinden die daar tegen is.

Advertentie