Gemeenten vangen eerste ‘schokvragen’ ondernemers op
Helemaal platgebeld zijn gemeenten dinsdag niet door ondernemers, maar er zijn al wel diverse vragen binnengekomen. Vooral over de reikwijdte van de lockdown voor de detailhandel.
Platgebeld worden gemeenten nog niet door ondernemers, maar er zijn dinsdag toch al wel diverse vragen binnengekomen. Vooral over de reikwijdte van de lockdown voor de detailhandel. ‘Het gaat om de eerste schokvragen, het moet nog echt landen.’
Schrik
Dat is de Bredase wethouder Boaz Adank (economie, VVD) dinsdag opgevallen, uit diverse gesprekken die hij gisteren met ondernemers heeft gehad. Adank is tevens aankomend voorzitter van de VNG-commissie Taskforce economisch herstel in oprichting, die zich gaat richten op een duurzaam herstel van de regionale economie. ‘De ondernemers zijn echt aan het bijkomen van de boodschap van maandag. Wel komen er de eerste ’schokvragen’ zoals: wat kan wel en wat kan niet en waarom kan mijn buurman wel open en ik niet. En hoe ga ik online verlopen als ik nog geen webshop heb. De schrik zit er goed in. Ze zagen het aan een kant wel aankomen, de omzet was al niet super en valt nu helemaal weg. We gaan kijken hoe we ze kunnen ondersteunen.’
Grijze gebieden
Ook in Amsterdam, Groningen en Maastricht heeft de telefoon dinsdag bij de economische loketten niet roodgloeiend gestaan, maar er kwamen wel diverse vragen van ondernemers binnen. Nog niet direct voor extra financiële steun, maar vooral verduidelijkende vragen over onder andere de ‘grijze gebieden’; de onduidelijkheden over de maandagavond aangekondigde rijksmaatregelen, zo laat een woordvoerder van de gemeente Maastricht weten. In Groningen waren dinsdag al vroeg vragen gesteld over de mogelijkheid tot ruimere openingstijdens van supermarkten. ‘Als gemeente gaan we kijken wat nodig en haalbaar is’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook komen er vragen binnen over wat essentiële winkels zijn. Amsterdam kon gisteren nog geen inschatting geven van binnengekomen telefoontjes.
Raamverkoop
De gemeenten hebben de afgelopen periode veel gedaan om hun ondernemers in nood te ondersteunen en helpen. Door snel een vergunning te verlenen om raamverkoop mogelijk te maken, noemt de woordvoerder van Maastricht als voorbeeld. Het Maastrichtse team ondernemen loodst ondernemers snel door de gemeentelijke procedures en helpt hen indien nodig door het woud aan (rijks)regels voor bijvoorbeeld inkomensondersteuning of de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Het precario is deels niet geheven over de terrassen die in de zomer mochten worden uitgebreid. Ook is uitstel verleend aan het betalen van de huur van gemeentelijk vastgoed en werden ondernemers geïnformeerd over bestaande (lokale) steunmaatregelen als specifieke voor grensondernemers. ‘Vanaf maart hebben we als gemeente heel intensief contact met ondernemers gehad.’
Geen uitgewerkt plan
Ook in Groningen werd de afgelopen maanden soepel omgegaan met belastingen zoals precario en logiesbelasting, om zo de ondernemers te ondersteunen. De gemeente versnelde daarnaast de betaling van rekeningen aan ondernemers. Sinds april kunnen mkb-ondernemers bij het online ondernemen hulp krijgen via een speciale helpdesk. De vraag of er de komende tijd een tandje vanuit de gemeente wordt bijgezet, komt te vroeg, stellen de benaderde gemeenten. ‘We houden de situatie van ondernemers nauwlettend in de gaten en acteren daarop. Naast de maatregelen die er nu zijn kijken we wat nodig is, maar er ligt nog geen uitgewerkt plan’, aldus de woordvoerder van Groningen.
Digitaal ondernemen
Amsterdam is in het voorjaar meteen aan de slag gegaan met zowel kortetermijnmaatregelen als met een plan voor herstel, na de crisis. Alle maatregelen en hulp voor ondernemers zijn op een plek verzameld, waar bedrijven en zelfstandigen terecht kunnen voor informatie. Ook zijn diverse concrete maatregelen genomen. Het terrassenbeleid is versoepeld en de reclamebelasting en precario voor terrassen is verlaagd of afgeschaft. Food-ondernemers werd het mogelijk gemaakt een afhaalpunt voor of bij de winkel in te richten. Voor het herstel van de zwaar getroffen economie is 28 miljoen euro vrijgemaakt. De stad wil daarmee investeren in een ‘bredere economie’. De gemeente wil onder meer zakelijke bezoekers aantrekken en het MKB Digitaliseringsoffensief moet ondernemers helpen om in versneld tempo digitaal te ondernemen.
Dikke voldoende
De VNG heeft recent onderzoek gepresenteerd naar de hulp die gemeenten tijdens corona aan ondernemers hebben geboden. Verruiming van terrassen, uitstel van belastingen, terugbetalen van gecancelde evenementen, tijdelijk gedogen, geen precario heffen en versoepeling van wetgeving zijn de meest voorkomende concrete maatregelen, zo blijkt uit het onderzoek door SCC Consultancy. Daaraan heeft de helft van de gemeenten en 200 ondernemersverenigingen meegedaan. Die concrete maatregelen worden door ondernemers met een dikke voldoende gewaardeerd.
Gesteund
Gemeenten hebben het contact met ondernemers de afgelopen maanden geïntensiveerd. Driekwart van de ondernemers heeft zich gesteund en kwart zeer gesteund gevoeld door de gemeente. De telefonische bereikbaarheid en bereikbaarheid per mail kon wel wat beter, gaven ondernemers aan. Ook had de informatie over hulp aan ondernemers via bijvoorbeeld websites wat sneller op gang kunnen komen, vond een op de zes ondernemers. Drie op de vier ondernemers(verenigingen) zijn daar wel (redelijk) tevreden over.
Luisterend oor
De waardering van de ondernemers over de leden van het ‘economisch team’ dat gemeenten snel hebben ingericht of nieuw leven in hebben geblazen, varieert enorm, constateren de onderzoekers, ‘maar respect en waardering overheerst.’ De bereikbaarheid buiten kantooruren heeft ondernemers aangenaam verrast. Ook het meedenken met ondernemers, het zetten van een extra stapje en het bieden van een luisterend oor wordt gewaardeerd. Ondernemers hopen dat gemeenten die spirit ook na de coronacrisis vasthouden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.