Gemeenten bieden massaal opvang
Veel gemeenten komen met concrete opvanglocaties voor vluchtelingen. Anderen zoeken nog naar geschikte locaties en/of volgen het officiële traject via de gemeenteraad.
Hilversum, Venlo, Groningen, Meppel, Oost Gelre en Kampen. Het zijn enkele van de tientallen gemeenten die actief zoeken naar onderdak voor vluchtelingen. Sommige gemeentebesturen hadden al maanden geleden besloten de deuren open te zetten. Andere colleges zetten de eigen bevoegdheid in en slaan de gemeenteraad voor het gemak over. En af en toe komt het initiatief juist van de raad, zoals in Roermond. Die stelt kritische vragen aan het college omdat die te weinig asielzoekers onderdak volgens de taakstelling. Hoe dan ook, de huisvesting van asielzoekers en opvang van vluchtelingen ontbreekt op vrijwel geen enkele agenda van de collegevergadering vandaag.
Omroepgebouw
Gemeenten krijgen momenteel veel medewerking van particulieren en bedrijven. Zo krijgt het COA een complete etage van het KRO-NCRV-gebouw aangeboden. Hier is plaats voor zo’n 100 vluchtelingen. Uiteindelijk wil Hilversum maar liefst 1600 mensen opvangen. Ook de gemeente Groningen wil veel ruimte maken voor de mensen op de vlucht . ‘Op korte termijn openen we een noodopvang voor 500 mensen,’ zegt een woordvoerder. ‘Maar voor de langere termijn zoeken we nog een of meer locaties waar we zo’n 1200 vluchtelingen voor een langere periode kunnen onderbrengen.’ De Groningse gemeenteraad nam een jaar geleden al unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen om ruimte voor vluchtelingen te zoeken.’
Gezinnen in Venlo
In Venlo worden snel spijkers met koppen geslagen. Sinds maandag neemt de gemeente versneld vluchtelingengezinnen op, in totaal 96 mensen. Deze actie volgt op een noodkreet van het COA. Burgemeester Antoin Scholten erkent door het dringende verzoek van bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA overvallen te zijn. ‘Maar we kunnen deze gezinnen niet in de kou laten staan,’ stelt Scholten. ‘Het verzoek illustreert nog maar eens de enorme urgentie van het huidige vluchtelingenprobleem. Een probleem waar Venlo vanuit morele gronden een bijdrage aan wil leveren.’
Bezorgdheid omwonenden
Maar de opening van extra opvang gaat ook vaak gepaard met bezorgde omwonenden. Een gemeentewoordvoerder van Apeldoorn erkent dit. ‘We nemen de ongerustheid van bewoners heel serieus, we begrijpen de zorgen. Niet voor niets kwamen er op de voorlichtingsavond over de noodopvang 500 mensen af.’ Apeldoorn opende onlangs een hal waar plaats werd gemaakt voor 400 vluchtelingen.
Geen noodopvang
In de gemeente Emmen is er verdeling over hulp. De grootste partij, Wakker Emmen, weigert noodopvang van vluchtelingen. Wethouder Otter van die partij zei eerder dat hij een noodopvang niet ziet zitten. Volgens hem zijn er 'nu nog geen problemen met asielzoekers en dat wil hij graag zo houden.'
"Gekkenwerk"
In Zeewolde verplaatste het Haagse asieldebat zich vorige week naar de raadszaal. Daar stonden - als inspreker -twee Kamerleden hun tegenovergestelde asielstandpunten te verkondingen. PVV-leiders Geert Wilders noemde de komst van een asielzoekerscentrum in Zeewolde "gekkenwerk". Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) sprak in om "tegenwicht te bieden" en sprak over Wilders als "een tumor die je moet bestrijden". Het tafereel zal zich in meer raadzalen herhalen de komende tijd.
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar de kosten in Europa zijn vele malen hoger dan in de regio. En hoe gaat het over een jaar? Waar wonen de vluchtelingen dan? Wat gaat dit de komende jaren kosten?
Is hun bestaan hier op termijn niet even uitzichtloos als in de kampen behalve dan dat ze hier verzorgd worden er daar niet? Hebben wij werk en huizen voor deze mensen?
Dit betekent dat we toch veel meer moeten doen in de regio. En dan niet roepen dat Jordanie, Libanon en Turkije al zoveel mensen opvangen. Waarom kijken we niet naar de rijke arabische oliestaten. Wat doet Saoudi-Arabie? Hebben moslims onderling geen zorgplicht? In die landen zijn ze minder ontheemd door levensstijl en klimaat dan in Europa en kunnen ze sneller terug naar huis zodra het veilig is.
En als die landen geen veiligheid en verdraagzaamheid kunnen bieden laat ze dan de miljoenen geven die de UNHCR te kort komt om de vluchtelingen in landen die wel hun plicht uitvoeren te voeden.
Wie spreekt hen erop aan?
Nog los van de grammaticale fout is het inhoudelijk ook fout. De taakstelling gaat over statushouders! Lijkt me toch net wat anders dan een asielzoeker!