Gemeenten dienen houtrook-motie in bij VNG
Gemeenten Amersfoort en Leeuwarden willen dat de VNG aandringt bij het Rijk op maatregelen voor overlast van houtrook door houtkachels. Er is om die reden met een aantal gemeenten een motie ingediend voor de algemene ledenvergadering van VNG op 7 en 8 mei.
Gemeenten Amersfoort en Leeuwarden willen dat de VNG aandringt bij het Rijk op maatregelen voor overlast van houtrook door houtkachels. Er is om die reden met een aantal gemeenten een motie ingediend voor de algemene ledenvergadering van VNG op 7 en 8 mei.
Onvoldoende mogelijkheden voor handhaving
De gemeenten constateren dat er door houtrook veel schadelijke stoffen vrijkomen zoals fijnstof, koolmonoxide en dioxines. Deze nemen diverse gezondheidsrisico’s met zich mee, en ook geurhinder. Het aantal houtkachels en open haarden in Nederland stijgt volgens de iniatiefnemers, maar gemeenten hebben volgens hen onvoldoende mogelijkheden om met handhaving burgers te beschermen in gevallen van duidelijke geurhinder en neerslag van roet of ernstige klachten over houtrook.
'VNG moet aandringen bij Rijk'
Leeuwarden en Amersfoort roepen de VNG op om bij het Rijk aan te dringen op meer inzicht op wanneer rookoverlast schadelijk is voor de gezondheid en ‘rookgezondheidsnorm’ basis te laten zijn voor gemeenten om op te nemen in hun omgevingsplan. De BBL (opvolger van het Bouwbesluit) moet volgens de initiatiefnemers worden aangepast om eisen aan schoorstenen ter bescherming van de eigen woning ook te laten gelden voor de buren. Er moet daarnaast een objectieve en handhaafbare beoordelingsmethode komen voor stookinstallaties in woningen en de criteria voor uitstoot van te verkopen kachels moet worden versneld. Tot slot moet er een harde termijn komen waarbinnen alle houtkachels moeten voldoen aan strikte uitstooteisen.
Groningse gemeenten kwamen al in actie
23 Groninger gemeenten drongen al eerder bij rijksoverheid aan op steviger wet- en regelgeving zodat houtrookoverlast aangepakt kan worden. Onderzoek door de drie noordelijke GGD’en toonde aan dat rook door houtkachels vaak de fijnstofnormen van de World Health Organization (WHO) overschrijdt. Bij acht van de tien gezinnen was de hoeveelheid fijnstof periodiek groter dan de advieswaarde van de WHO. De onderzoekers concluderen dan ook dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De huidige wet- en regelgeving biedt gemeenten geen goede basis om maatregelen te nemen tegen overlast door houtrook, zo stelden de dagelijks bestuurders van de 23 gemeenten die samen het bestuur vormen van de GGD Groningen.
Als de puber naast ons lekker zijn blokje opstookt, liggen er bij ons 2 asmatici benauwd te zijn. Hem op de hoogte gesteld en probleem was over.
Spreek elkaar aan!!!