Privacy malafide huisjesmelker geschonden
De politie Rotterdam-Rijnmond en de deelgemeente hebben volgens de Nationale ombudsman de privacy van een malafide huisjesmelker geschonden, door zijn gegevens door te spelen aan de Rabobank.
Hypotheek
Die speelde de informatie op haar beurt door aan de Rabobank, die de huiseigenaar vervolgens geen hypotheken meer wilde verstrekken. In het kader van het zogeheten Alijda-project werken diverse partijen in de regio Rotterdam al enige jaren samen om huisjesmelkers aan te pakken. Daartoe wordt door onder meer gemeente, politie, Justitie en banken gewerkt met een zwarte lijst.
Convenant
In 2008 was de Alijda-samenwerking tijdelijk opgeschort nadat de Raad van State kanttekeningen had geplaatst bij de privacybescherming van de betrokken huiseigenaren. In een nieuw convenant werd later geregeld dat betrokkenen in ieder geval op de hoogte moeten worden gesteld van wat er aan gegevens over hen wordt uitgewisseld.
Intimidatie
In de periode dat het Alijda-project was opgeschort leverde de politie een sfeerrapportage rond een beruchte huiseigenaar aan de gemeente, die het doorstuurde naar de deelgemeente, die het aan de Rabobank gaf. In deze sfeerrapportage werd aan de hand van politiemutaties beschreven hoe de huiseigenaar en zijn familieleden zich intimiderend gedroegen, waardoor mensen geen aangifte durfden te doen of niet durfden te klagen over achterstallig onderhoud van de woningen.
Klacht
De huiseigenaar kwam er bij toeval achter dat het politierapport ook bij de Rabobank lag en diende een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Die geeft de man nu gelijk: de sfeerrapportage had niet mogen worden verstrekt tijdens de opschorting van het Alijda-convenant.
Zorgvuldig
In zijn rapport toont de Ombudsman begrip voor het feit dat gemeente en politie andere wegen zoeken als de strafrechtelijke aanpak geen soelaas biedt, bijvoorbeeld omdat mensen te bang zijn om verklaringen tegen zo’n huiseigenaar af te leggen. Het is echter ‘van groot belang dat de overheid daarbij zorgvuldig en behoorlijk te werk gaat’, aldus de Ombudsman.
Pragmatisme
In dit geval heeft de uitspraak van de Raad van State over de manco’s in de Alijda-samenwerking bij de politie ‘niet geleid tot reflectie op de vraag wat een behoorlijke werkwijze zou zijn. Pragmatisme heeft overheerst’, oordeelt de nationale klachtenafhandelaar. De huiseigenaar had in ieder geval geïnformeerd moeten worden over het doorsturen van de sfeerrapportage, zodat hij onjuiste gegevens had kunnen corrigeren, aldus het eindoordeel.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij het opstellen van de Wet tekst van de Privacy wet zijn blijkbaar alle consequenties niet ( goed) overzien of onderkent. Overigens kwam onze hoog geleerde heer Kohnstamm met een uitermate ongeleerd voorstel. Hij laat het belang van de dader zwaarder wegen dan het belang van het slachtoffer. De Politie moet door winkeliers genomen fotos en films eerst goedkeuren alvorens dit materiaal mag worden gepubliceerd. Iedereen weet dat het aantal diefstallen en overvallen onrustbarend stijgt en onze laag geleerde heer gaat daar nog eens een schepje boven op doen. De poitie heeft daar immers geen capaciteit voor.De oude schandpaal is helaas verdwenen, en een adequate digitale mag er niet komen. Wat kunnen belangen in Ned toch heerlijk met elkaar strijden. Niemand die daar boven staat en op behoorlijke wijze belangen af weegt!
voorkoming van ongewild en onbewust faciliteren van criminele activiteiten door overheden bij de voornaamste rechtshandelingen op het terrein van grond-en vastgoedtransacties. Overheden hebben en krijgen daarin vergaande bevoegdheden om een potentiele contractspartner door te laten lichten in vele overheidsregisters. Ook de tipfunctie van het Bureau Bibob aan de Officier van Justitie wordt uitgebreid waardoor er toch een strafrechtelijk onderzoek mogelijk wordt. Lees hierover meer in het augustus-nummer van het tijdschrift Grondzaken in de Praktijk.