Gedeputeerden Gelderland spreken elkaar tegen
De precieze gang van zaken rond de subsidie aan een Gelders operagezelschap is nog altijd mistig. Betrokkenen hebben indertijd tegenstrijdige verklaringen afgelegd.
De leden van gedeputeerde staten in Gelderland spreken elkaar tegen over een zeer omstreden subsidieverlening. Dat blijkt uit een vergelijking van her en der afgelegde verklaringen.
Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) kreeg in 2007 in strijd met de regels 5000 euro ‘waarderingssubsidie’. Die was hard nodig omdat het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn reeds toegezegde subsidie zou intrekken als de provincie niet meebetaalde, vertelde GOOG-voorzitter Keulen indertijd aan de gedeputeerden. Dat aspect is in GS-vergaderingen ‘nooit aan de orde geweest’, verklaarde commissaris van de koningin Cornielje onlangs ten stelligste in Binnenlands Bestuur. De koppeling tussen beide subsidies is uiterst pikant omdat Cornielje zowel lid is van het comité van aanbeveling van het GOOG, als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds afdeling Gelderland.
Volgens twee gedeputeerden is er in GS echter wel degelijk gesproken over de link tussen de twee subsidies, zo blijkt nu. Tegenover een provinciale onderzoekscommissie verklaarde gedeputeerde Esmeijer: ‘Er is in GS over gesproken of er iets voor het GOOG zou kunnen worden gedaan om te voorkomen dat door andere instanties toegezegde bedragen van in totaal 15.000 euro zouden worden misgelopen.’
Volgens gedeputeerde Van Haaren vertelde de voorzitter van het GOOG haar dat ‘wanneer de provincie geen subsidie verleent, het GOOG ook de subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB Fonds misloopt’. Dit blijkt uit door Binnenlands Bestuur opgevraagde - en door de provincie deels geanonimiseerde - gespreksverslagen van dat onderzoek. ‘Toen eind 2006 een paar keer in GS werd gesproken over deze aangelegenheid, heeft gedeputeerde Van Haaren gezegd dat subsidieverlening voor het GOOG zou betekenen dat de bijdragen van andere geldgevers konden worden behouden’, aldus de verslagen.
Weggelakt
Ook op een ander onderdeel spreken de GS-leden elkaar tegen. Volgens Cornielje en gedeputeerde Van Haaren kwam gedeputeerde Esmeijer met het idee om het GOOG de helpende hand te bieden. Cornielje zou zelf nooit contact met het GOOG hebben gehad over deze kwestie, stelde hij tegenover Binnenlands Bestuur. Esmeijer heeft daar iets anders over verklaard, blijkt nu: ‘Na zijn bezoek aan de opera vertelde de commissaris van de koningin van het GOOG te hebben gehoord dat er subsidieproblemen waren.’
Ook de Commissie Integriteit Overheid (CIO) in Den Haag hield zich later met de omstreden subsidie bezig. Cornielje verklaarde daar dat hij ‘ten tijde van de subsidieverlening aan het GOOG niet op de hoogte was van zijn lidmaatschap van het comité van aanbeveling van het GOOG’. Dat botst met wat een andere, geanonimiseerde aanwezige – vrijwel zeker secretaris Brouwer – tijdens de GSvergaderingen heeft verklaard: ‘(Betrokkene) is ervan op de hoogte dat de commissaris van de koningin lid is van het comité van aanbeveling van het GOOG. Ingeval van dit soort lidmaatschappen stelt de commissaris zich in de besluitvorming altijd zeer terughoudend op. Dat was ook nu het geval’, aldus het verslag.
Statenlid Toine van Bergen (Groep van Bergen/DPS) heeft aanvullende vragen gesteld over de affaire. Hij wil onder meer weten waarom ook de naam van de GOOG-voorzitter Keulen is weggelakt in de gespreksverslagen die de provincie heeft vrijgegeven.
Keulen en Cornielje zitten overigens samen in het comité van aanbeveling van het Kunsthuis K13 in Velp, zo blijkt uit de K13- website. Dit Kunsthuis krijgt subsidie van zowel de provincie als het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gelderland is inmiddels bezig de overige comités van aanbeveling waarin Cornielje zitting heeft in kaart te brengen. Zijn naam prijkt onder meer op de sites van het Nijmeegs Studentenorkest en de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.